Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Batalionul mixt româno-ungar va fi comandat de partea ungară timp de un an

foto www.observator.info

În cadrul unui ceremonial care a avut loc pe platoul din incinta Cetăţii Arad, comanda batalionului mixt româno-ungar, de menţinere a păcii (BMRUMP), a fost predată părţii ungare.

Locotenent colonelul Iulian Daniliuc, comandant al Batalionului 191 Infanterie “Col. Radu Golescu” din Arad, din care face parte modulul românesc al Batalionului mixt, a predat comanda, pentru un an, locotenent colonelului Laszlo Fabian, comandantul Batalionului 62 Infanterie Mecanizată de la Hodmezovasarhely.

Conform celor stipulate în protocolul semnat de părţi, comandanţii celor două module asigură alternativ, timp de un an, conducerea Batalionului mixt.

La ceremonie au participat generalul de brigadă Gheorghe Simina, comandantul Brigăzii 18 Infanterie ‘Banat’, şi general de brigadă dr. Gabor Borondi, comandantul Brigăzii a V-a de Infanterie Uşoară ‘Istvan Bocskai’ din cadrul Armatei ungare.

O festivitate similară de predare-primire a comenzii se va desfăşura în această săptămână şi în cazarma Batalionului de la Hodmezovasarhely, Ungaria, unde îşi are sediul modulul ungar al BMRUMP.

Batalionul mixt româno-ungar de menţinere a păcii, din care fac parte 500 de militari (250 români şi tot atâţia ungari), a luat fiinţă în urma semnării, la 20 martie 1998, la Budapesta, a unui acord de către reprezentanţii Guvernelor din cele două ţări.

BMRUMP s-a constituit efectiv în luna mai 1999, în urma semnării acordului tehnic şi a documentelor menite să pună în practică înţelegerea parafată între guvernele celor două ţări, devenind operaţional începând cu data de 1 ianuarie 2000.

sursa: AGERPRES

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

5 Responses to “Batalionul mixt româno-ungar va fi comandat de partea ungară timp de un an”

 1. Gogu says:

  Iata fericitul nucleu al viitoarei armate a Transilvaniei independente !

 2. Un "nesimtit" says:

  @Gogu
  Ai o problema “prietene”!

 3. Gogu says:

  Pentru nesimtit, fara ghiimele:
  Da, am o problema ! Care e durerea ta ? Sau ai prurit si vrei ajutor ? Lasati jmecheriile astea ca deveniti agasanti si se impun tratamente adecvate. Iti raspund in scirba : DA.

 4. Schwartzkopff says:

  Gogule, da halatu’ cat e… cat e halatu’???!!

 5. vlad claudiu zis dudu says:

  va vaitati ca o biata baba