Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Baza de la Deveselu devine ţintă a servciilor secrete ruse

Analistul politico-militar rus, Igor Korotcenko, redactor-şef al revistei “Apărarea Naţională” şi membru în Consiliul public de pe lângă Ministerul rus al Apărării apreciază că Rusia nu înţelege cu claritate pentru ce sunt amplasate interceptoarele de rachete americane în România, în ce mod vor fi acestea utilizate şi dacă ele constituie sau nu o ameninţare la adresa forţelor sale strategice de descurajare.

Ca urmare, în lipsă de explicaţii, “toate acestea chestiuni neclare vor trebui rezolvate de serviciile secrete ruse, evident prin metode specifice, în scopul de a înţelege sensul a ceea ce se întâmplă şi ce se are în vedere în realitate”, a spus în interviul pentru postul american de radio expertul rus. Din păcate, “nu avem la îndemână niciun fel de detaliere a planurilor partenerilor noştri”, a mai spus el.

Korotcenko consideră că SUA au decis să disloce elemente ale scutului lor antirachetă fără o consultare prealabilă în cadrul Consiliului Rusia-NATO situaţie care relevă că Alianţa Nord-Atlantică nu ia în considerare o colaborare completă cu Rusia, ci este mai mult preocupată de declaraţii lipsite de conţinut.

Analizând configurarea preconizatului sistem antibalistic în Europa, Korotcenko şi-a exprimat temerea că elementele scutului antirachetă al SUA în Europa şi chiar sistemul antirachetă al NATO vor fi capabile să intercepteze rachete balistice ruse. “Pe măsură ce Rusia îşi va diminua arsenalul nuclear, acesta va fi din ce în ce mai expus la neutralizare în condiţii de luptă reale, iar aceasta nu poate să nu provoace îngrijorarea Moscovei”, a concluzionat el.

Korotcenko a mai calificat drept nerealiste garanţiile juridice reclamate de Rusia anterior prin vocile Ministerului rus de Externe şi şefului Statului Major al armatei ruse, Nikolai Makarov.

“Înţeleg că este vorba de o mişcare de natură politică. În realitate, ce fel de garanţii juridice pot oferi SUA? Garanţiile pot fi oferite doar în cadrul unor obligaţii contractuale, care nu există în prezent. Prin urmare, astfel de cereri sunt nefondate”, consideră expertul citat.

Declaraţia expertului rus a fost făcută la postul de radio Vocea Americii.

sursa: AGERPRES

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

8 Responses to “Baza de la Deveselu devine ţintă a servciilor secrete ruse”

 1. Dan says:

  Pai daca tot sunt atat de ingrijorati ca sistemele anti-racheta americane pot fi o amenintare pt arsenalul lor strategic, de ce nu fac si ei la fel ca americanii si sa-si contruiasca si ei propriul lor sistm de aparare anti-racheta care sa submineze arsenalul strategic american? De ce tot latra ca niste curve? De ce nu se pun la lucru? Nu inteleg de ce atata latrat, pentru ca pe americani oricum ii doare undeva de latratul lor.

 2. partizanul says:

  Rusii latra ca niste curve, americanii actioneaza ca niste curve, fac parte din acelasi bordel, au teluri comune. Fac scandal aici in Estul Europei de fatada dar dincolo in Extremul Orient cam ce pun la cale. Rusii pot sa-i deranjeze pe americani lansind rachete peste Polul Nord sau de pe submarinele care misuna pe sub calota polara si la fel si americanii au la dispozitie aceleasi optiuni.

 3. Dan says:

  Da, rusii pot sa-i “deranjeze” pe americani cu rachetele lor cu baza terestra sau maritima si ameircanii pot face acelasi lucru cu rusii. Dar ideea era ca la rusi se pare ca le este teama ca sistemele anti-racheta dezvoltate de americani pot strica acest echilibru (in avantajul americanilor, bineinteles) prin subminarea capacitatilor de descurajare strategica a Rusiei. Asa ca intrebarea normala este de ce rusii, in loc sa latre ca niste curve, nu-si contruiesc si ei sisteme antiracheta care sa submineze capacitatile strategice nucleare americane? De ce tot bat atat din gura si nu fac nimic? Ei chiar cred ca prin amenintari penibile cu rachetele lor pot sa-i convinga pe americani sa le dea tehnologie? In loc sa ceara, ar face mult mai bine sa se apuce sa munceasca.

 4. partizanul says:

  Oare nu au rusii tehnologie si americanii sunt infailibili!!!!!

 5. Dan says:

  Si atunci dupa parerea ta care este motivul pentru care rusii doar bat din fleanca si nu se pun pe treaba, ha?

 6. Dodo says:

  Vae victis!
  …..

 7. partizanul says:

  Face parte din spectacol. Nu sunt convins daca nu s-au pus pe treaba pina acum. Viitorul va demonstra, daca mai este ceva de demonstrat.

 8. Dan says:

  “Face parte din spectacol”… Un argument mai inteligent nu puteai gasi mai partizane? E clar ca rusii bat atat din gura din cauza ca sunt in urma americanilior la capitolul aparare anti-racheta si de aia guita aiat sa fie si ei inclusi in apararea anti-racheta. De aia vor un sistem comun. Ca sa aibe acces la tehnologia americana. Trebuie sa fii chiar prea partizan ca sa nu vezi asta. Daca ar avea si ei tehnologie cum au americanii ar tacea din gura si ar face. Dar ei, in schimb, doar bat din gura.