Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Baza de la Kogălniceanu, folosită ca bază de tranzit de americani în momentul retragerii din Afganistan?

Este posibil ca România să încheie un acord cu SUA care va permite armatei americane să folosească una dintre bazele situate în apropierea Mării Negre, în momentul retragerii trupelor din Afganistan.
Anunţul a fost făcut de oficiali americani în urma întâlnirii cu ministrul Duşa, din 17 octombrie.

Concret, acest acord va permite Statelor Unite – care vor să îşi retragă o mare parte din trupele din Afganistan până în 2014 – să rezolve una dintre problemele logistice cele mai importante.

Americanii folosesc în prezent baza Manas, din Kârgâzstan, însă contractul pentru utilizarea acestor facilităţi se încheie în iulie 2014, a precizat un resposabil american pentru AFP.

Acordul cu Bucureştiul va fi discutat vineri, 18 octombrie, în cadrul unei întâlniri între Secretarul Apărării, Chuck Hagel, şi Mircea Duşa.

“Ultimele detalii sunt în curs de finalizare”, a declarat un membru al Pentagonului.

Logistica retragerii americane din Afganistan este “extrem de complexă şi reprezintă o piesă-cheie dintr-un puzzle uriaş”.

Dacă acordul va fi încheiat, baza aeriană Mihail Kogălniceanu, din estul României, va servi drept punct de tranzit principal pentru militarii americani, la întoarcerea din Afganistan către Statele Unite. Echipamentele vor tranzita tot această bază.

Numărul soldaţilor americani staţionaţi la baza Kogălniceanu va creşte în mod exponenţial, în baza acestui acord: în prezent aproximativ 1.500 de militari se află la baza din Manas.

Baza din Manas a reprezentat o problemă spinoasă în ultimele luni pentru americani, din cauza preţului ridicat al locaţiei şi din cauza tulburărilor politice din Asia centrală.

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

4 Responses to “Baza de la Kogălniceanu, folosită ca bază de tranzit de americani în momentul retragerii din Afganistan?”

 1. Dan says:

  Binenteles gratis..Ca orice colonie rspectabila noi stam in genunchi la toti ..Dar noi ce primim vreodata gratis..Ca nici vize nu se indura sa dea amaratilor.

 2. Vasile Tintea says:

  Primim vize pentru asta sau totul e moca in Romania.

 3. Cronicar says:

  Dobrogea va deveni un portavion nescufundabil al SUA! O bază militară pentru următorii 100 de ani. O Okinawa a României unde statul român nu va avea nici un fel de jurisdicție. Un teritoriu cedat! Cel putin bazele militare terestre, aeriene și maritime!

 4. Vasile Tintea says:

  Sa nu exageram..Teritoriul ala e foarte fragil dupa extragerea gazelor de sist.