Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Bilanţul diplomaţiei germane faţă de Afganistan, inaintea conferinţei internaţionale privind aceasta tara

Înaintea conferinţei internaţionale privind Afganistanul, programată pentru 20 iulie, şeful diplomaţiei germane, Guido Westerwelle, s-a referit într-o declaraţie guvernamantală la politica Berlinului faţă de Afganistan.
Asa cum era firesc sa se intample intr-o tara democratica, bilantului – oarecum pozitiv -schitat de Guido Westerwelle i se opune unul negativ, elaborat de opozitie.

Astfel, opozitia a remarcat faptul ca “dispar bani din fondurile destinate Afganistanului, uneori, sunt scoşi din ţară peste graniţă, corupţia ia amploare, iar situaţia securităţii se înrăutăţeşte”. Şapte militari germani şi-au pierdut viaţa în Afganistan de la începutul anului.

Toate acestea sunt motive serioase pentru opoziţie să critice bilanţul pozitiv schiţat de Guido Westerwelle. Social-democratul Gernot Erler consideră că “strategia faţă de Afganistan nu prea a dat roade”.

“Deşi la misiunea internaţională din Afganistan participă 150.000 de militari, atacurile rebelilor s-au înteţit. Luna iunie a anului în curs a fost, cu 102 victime în rândul forţelor aliate, cea mai sângeroasă de la începerea misiunii” a precizat Erler.

Şi ecologiştii i-au reproşat lui Westerwelle că în discursul său nu s-a oprit asupra problemelor majore ale acestei misiuni, în speţă asupra celor militare ale NATO şi Bundeswehr.

Ministrul german ar fi trebuit să vorbească şi despre dificultăţile procesului de reconciliere interafgană, a fost părea ecologistului Frithjof Schmidt.

Jan van Aken, din partea Stângii, a solicitat negocieri de pace în locul continuării ofensivei contra talibanilor. Referitor la anunţul făcut de Westerwelle, potrivit căruia militarii germani vor începe anul viitor retragerea din Afganistan, predând responsabilitatea forţelor locale, van Aken a vrut să ştie despre ce responsabilitate e vorba. “Asupra războiului sau asupra păcii?”

Ministrul Afacerilor Externe a recunoscut că “mai există multe probleme neclarificate, dar că aceste chestiuni vor fi lămurite cu prilejul conferinţei internaţionale care va avea loc pe 20 iulie la Kabul, pentru prima dată în Afganistan”.

“Iată o dovadă că se înregistrează totuşi progrese la poalele Hindukuşului”, a fost concluzia lui Westerwelle.

Sursa: Deutsche Welle

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.