Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Bilanţul SRI pe 2010

sigla SRI

Miercuri, 23 martie a.c., a avut loc prezentarea bilanţului Serviciului Român de Informaţii pentru anul 2010, în prezenţa preşedintelui României,  Traian Băsescu, conducerea Serviciului Român de Informaţii, consilierul prezidenţial pe probleme de securitate naţională, Iulian Fota, preşedintele Comisiei comune permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI, Cezar Preda, precum şi alţi membri ai acestei comisii.

Directorul SRI George Cristian Maior a înfăţişat, în prezentarea succintă, bilanţul SRI pe 2010 axându-se pe două elemente principale:

1.Realizările anului 2010 şi modul eficient în care am cooperat cu alte instituţii în prevenirea şi contracararea riscurilor actuale de securitate.

2.Priorităţile pe termen mediu ale SRI subsumate unei noi etape instituţionale pe care o începem în acest an prin lansarea Viziunii Strategice 2011-2015, „SRI în era informaţională”.

Potrivit lui Maior anul 2010 a fost anul performanţei operaţionale, SRI începând să culeagă roadele reformelor din anii anteriori care s-au axat pe

schimbările de structuri, îmbunătăţirea analizei, reorganizarea modului de lucru cu sursele secrete, flexibilizarea managerială, ajungându-se ca în 2010 să se obţină unele realizări importante pentru securitatea naţională.

Consideraţii ale directorului SRI pe marginea activităţii SRI în 2010:

– 2010 marchează poate cele mai importante succese operaţionale ale SRI din ultimul deceniu;

– SRI a avut o abordare adecvată şi ofensivă în gestionarea unor riscuri din ce în ce mai dinamice şi mai diverse;

– SRI a avut contribuţii importante în combaterea evaziunii fiscale, contrabandei şi crimei organizate;

– SRI a prevenit şi contracarat activităţi ale unor grupări radicale cu potenţial terorist;

– au fost înregistrate realizări relevante în domeniul contraspionajului.

– succesul SRI nu ar fi fost posibil fără o cooperare strânsă cu alte instituţii ale statului care sunt cele chemate, în anumite situaţii, să ia măsurile necesare combaterii unor fenomene precum evaziunea sau crima organizată;

– 2010 a fost în mod cert un vârf al cooperării cu Ministerul Administraţiei şi Internelor şi Ministerul Public;

– numărul sesizărilor către organele de aplicare a legii a crescut cu 35%.

– consolidarea cooperării cu autorităţile locale a fost una din priorităţile majore ale SRI datorită procesului de descentralizare administrativă, multe din riscurile şi vulnerabilităţile actuale nu mai fiind gestionate la nivel central;

– în 2011 SRI s-a focalizat pe dimensiunea de personal, de management al resurselor umane: s-a definitivat un Ghid al Carierei în SRI şi s-a iniţiat o reformă relevantă a educaţiei, instruirii şi cercetării în intelligence. Odată implementat, Ghidul va stabili trasee de carieră predictibile şi va oferi motivaţii profesionale pentru susţinerea performanţei individuale.

Aprecieri privind evoluţiile din mediul de securitate din 2011:

– Cooperarea pe orizontală cu beneficiarii de informaţii este o necesitate în prezent, deoarece riscurile de securitate sunt mult mai dinamice, volatile şi complexe;

– România se va confrunta atât cu riscuri şi vulnerabilităţi interne, generate de corupţie, economie subterană, contrabandă şi crimă organizată, cât şi cu menţinerea sau chiar creşterea unor riscuri internaţionale – de la spionaj la insecuritate energetică;

– o atenţie prioritară va fi acordată prevenirii terorismului având în vedere faptul că instabilitatea din Orientul Mijlociu şi Nordul Africii poate avea anumite efecte asupra securităţii naţionale.

Maior a prezentat concluziile unui studiu sociologic privind percepţia populaţiei privind activitatea SRI:

– aproape 70% dintre români consideră că SRI este o instituţie diferită de vechea Securitate;

– peste 50% spun că Serviciul s-a reformat după 1989;

– 40% dintre români au un nivel ridicat de încredere în SRI.

Bilanţul pe 2011 marchează finalizarea unor reforme majore în SRI conform Viziunii Strategice 2007-2010 şi debutul unei noi etape de transformare a instituţiei.

A fost lansat un document programatic, denumit „SRI în era informaţională” care îşi propune să definească obiectivele Serviciului în perioada 2011-2015 orientate spre adaptarea instituţiei la evoluţiile actuale din domeniul tehnologiei şi informaţiei.

Această nouă Viziune porneşte de la o abordare duală: tehnologia este atât un avantaj competitiv fundamental în lumea informaţiilor, cât şi o vulnerabilitate suplimentară de securitate. Ca urmare SRI îşi propune să realizeze, să dezvolte şi utilizeze în mod adecvat „puterea digitală” pentru creşterea eficienţei în activitatea SRI, dar şi să abordeze şi să prevină noile riscuri din mediul cibernetic.

Esenţa acestei Viziuni este extinderea performanţei operaţionale şi analitice a SRI prin utilizarea noilor instrumente tehnologice şi consolidarea cunoaşterii în domenii precum SIGINT şi CYBERINT.

În cuvântul său Preşedintele Românei, Traian Băsescu, a specificat:

– modernizarea rapidă şi temeinică a Serviciului Român de Informaţii a fost posibilă pentru că nu a putut fi influenţată prin numiri de oameni politici, de partide;

– bilanţul pe 2011 este mai important ca cele dinainte, pentru că el analizează şi încheierea unei etape bazată pe Strategia 2007-2010 de reformare şi modernizare a Serviciului Român de Informaţii;

– activitatea operativă, care în mod constant a crescut în calitate. Anul 2010 a fost anul în care Serviciul Român de Informaţii a realizat cele mai bune performanţe;

– SRI trebuie să dobândească acea calitate necesară de adaptare continuă la realităţile operative;

– pregătirea noii strategii SRI în era informatică este un pilon extrem de important, care va permite Serviciului adaptarea continuă la realităţile şi nevoile României;

– adaptarea unui serviciu la era informatică nu trebuie să neglijeze capacitatea serviciului de a culege informaţie din sursă umană;

– sistemele moderne, sistemele tehnice moderne trebuie să însoţească, să fie suport pentru culegerea de informaţii din surse umane,

– priorităţile informative ale anului 2011, aşa cum ele au fost aprobate în şedinţa CSAT de ieri (22 martie), nu au suferit schimbări consistente în raport cu anul 2010:
1. combaterea riscurilor asociate fenomenului de corupţie, atât la nivel central, cât şi la nivel local;
2. bătălia cu evaziunea fiscală;
3. siguranţa energetică şi eventuale vulnerabilităţi din punct de vedere al asigurării necesarului de energie pentru economia naţională şi pentru populaţie. 4. sesizarea disfuncţionalităţilor în funcţionarea aparatului de stat la nivel central şi la nivel local;
5. destructurarea grupărilor de crimă organizată de la nivel local şi central. Basescu a cerut ca Serviciul Român de Informaţii să se ocupe, să furnizeze informaţie Ministerului de Interne, parchetelor, legate de grupurile de crimă organizată din judeţe.
6. securitatea alimentară;
7. securitatea nucleară;
8. securitatea sistemului de sănătate;
9. riscul terorist, care în opinia Preşedintelui, urmare a intervenţiei din Libia, va creşte, fără a avea România ca principală ţintă, dar există riscul, ca urmare a intervenţiei, să avem o perioadă de instabilitate în nordul Africii, să fie atrase grupări islamiste extremiste în activităţi teroriste ca urmare a intervenţiei din Libia şi trebuie să se ia din timp toate măsurile, pentru ca eventuale creşteri ale riscului terorist să nu ne prindă nepregătiţi.

sursa: Departamentul de Comunicare Publică al Preşedinţiei; SRI

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

24 Responses to “Bilanţul SRI pe 2010”

 1. indisciplinatu says:

  Vad ca nimeni nu-si da cu parerea…hai sa sparg eu gheata!
  SRI=OBEDIENTA….ca si restul institutiilor din sistemul militarizat (devenit un sistem civil… dar cu sapca si niste epoleti cu niste dungi pe ele… de le zice grade si atat!!).
  Iar fraza asta m-a dat “pe spate”,…cica…”SRI a avut contribuţii importante în combaterea evaziunii fiscale, contrabandei şi crimei organizate”….bai, ma lasi???…pai l-au intrebat pe “sefu” de contrabanda????…l-au intrebat de evaziune???….sunteti de kko…nu mai prostiti pe nimeni cu fraze de genul asta…si la urma urmei ce treaba aveti voi cu toate astea de va calcati pe picioare cu GFinanciara, ANAFUL, DIICoate si alte DNauri…. astia cu ce se ocupa de fapt de veniti si voi la “galeata”????
  Ati combatut de v-ati rupt!!…sa fim seriosi

 2. colonelul says:

  Bla..bla…bla..! base A PUS MANA SI PE REALITATEA. ACUM SA-I VEZI PE PUPINCURISTII RAMASI LA ACEST POST TV. DE O SAPTAMANA S-AU INTORS LA 180 DE GRADE. IA,,,,UITATI-VA IN SEARA ASTA SA-L VEDETI PE MARINAR CUM NE DA LECTII!LA DRACU…ASTIA NE TOACA MARUNT SI NOI NE BATEM PE BLOGURI.

 3. Stelian P. says:

  colonelul
  Basescu la Realitatea ? Incredibil ! Inca un post de televiziune si-a pierdut dreptul de a fi “obiectiv” si de a da pe sticla doar pe cine vrea patronul ? Huoooooo, rusineeeee !

 4. catana says:

  Stelica,ce zici omule ?Va veni ziua cand te vom privi in ochi?Sigur va veni,mai devreme sau mai tarziu.Asteptam…

 5. Stelian P. says:

  catana
  Sa inteleg ca ma ameninti sau vrei sa-mi dai o bere ?

 6. colonelul says:

  lui stelian P….. Vere draga,Realitatea s-a intors la 180 de grade de vreo 3 luni. Dar aseara SI-A DAT ARAMA PE FATA. NU TIN NICI CU EI NICI CU ANTENELE DAR DE UN LUCRU SUNT SIGUR: peste 80% din lucrurile care le spun pe sticla sunt adevarate ALTFEL AR SARII BASE IN SUS LA 10 METRII. NU CREZI ? In rest cu “punctele tale de vedere” ,NE-AM CAM LAMURIT. Tine minte un lucru;MAI TOTI CARE POSTEAZA PE AICI, MICI SAU MARI COMENTARII S-AU SCOLIT LA TIMP,CU PROFESORI ADEVARATI,CARE NU SI-AU BATUT JOC DE MESERIE. VESNICA POMENIRE PROFESORILOR CARE AU FACUT MULTE PENTRU EDUCATIA NOASTRA, DE LA SCOALA GENERALA,LICEUL MILITAR,SCOALA MILITARA,ACADEMIA MILITARAETC.

 7. Stelian P. says:

  colonelul
  Nu stiu ce face Realitatea deoarece de cind am vazut acolo corul de bocitoare SCMD care plingeau cu fluturasii de pensie in mina am preferat sa ma uit la alte posturi. Nu inteleg afirmatia cu SI-A DAT ARAMA PE FATA. Eu cred ca un post care arata REALITATEA trebuie sa critice atunci cind este cazul dar trebuie sa-i permita si celui criticat sa spuna ce doreste ori la postul lui Vintu nu am vazut asa ceva. Faptul ca a gresit si l-a aratat pe Basescu inseamna ca si-a dat arama pe fata sau ca incepe sa fie obiectiv ?
  Sunt complet de acord cu afirmatiile tale despre profesori.

 8. Gica says:

  Stai sa vezi de- acumla Realitatea , osanale aduse marelui conducator … de vase si tara…

 9. Buldogul says:

  Bai Stelica Portocaliul
  Iar apari ma … pe bloguri? limbaj moderat ? Ba o sa muriti de oftica ca SCMD-ul nu va cinta voua in struna si ca nu trece de partea lu seful vostru OPRICA IZMENARUL TRADATORUL AFACERISTUL PU…. lu BASE ! Te asigur inca o data ca TU si altii ca tine o sa platiti odata si-o data pentru tot ce a-ti facut si a-ti actionat impotriva marii majoritati a pensionarilor militari ! TU si toate jegurile care v-ati erijat in aparatorii tradatorilor si ai celor care au facut numai rau semenilor o sa platiti cu virf si indesat cind va va venii sorocul ! Deja avem date si indicii la SCMD cine sunteti si nu veti scapa de a da socoteala pentru atacul fara precedent asupra marii majoritati a militarilor in rezerva, pentru slugarnicia si obedienta fata de cei care sunt acum vremelnic la putere, pentru dezinformarea si manipularea pe care le-ati intretinut permanent pe aceste bloguri si pentru raul care l-ati pricinuit celor care avind inima mai slaba nu mai sunt acum printre noi ! Stelica chiompalaule sa te vad atunci pe unde vei scoate camasa si sa te vad fata in fata sa vad cit de tare si curajos vei fi atunci ? Acum te ascunzi in spatele unui ID dar atunci te vei tirii ca o RIMA si vei cere indurare ca un IUDA, vorba mentorului tau BASE CHOIRUL ! limbaj moderat

 10. Stelian P. says:

  Buldogul
  Bai LIMBAJ MODERAT, nu o sa murim ba, intelegi bai ?
  Voi nu sunteti marea majoritate ci doar citeva gloate (nu eu zic asta ci iubitul vostru fuhrer pe care il mai si platiti ca sa isi bata joc de voi, ba) care reprezinta in total doar 7% dintre pensionarii militari si daca vreau sa calculez citi sunteti din totalul pensionarilor imi iese cu multe zerouri la inceput, ba.
  Ba, nu va mai umflati in pene ca sunteti un mare fis, pricepi bai ?

 11. colonelul says:

  lui Stelian(part). mai asta,azi a fost unul din sefii vostrii la cluj. Sti ce i-au strigat oamenii? ne-ati infometat,BATA-VA DUMNEZEU SA VA BATA! UNUL IA SPUS LUI BOC SA MEARGA LA CAMINUL CULTURAL DIN RACHITELE ,PENTRU CA S-A ORGANIZAT UN CONCURS PENTRU SEF DE CAMIN CULTURAL. o sa dati socoteala cat de curand. voi sunteti cei care NU V-A PASAT SI NU VA PASA DE CAMARAZII VOSTRII. E CAM CAZUL SA TE OPRESTI. NU TE VA JUDECA NIMENI PENTRU CA SI-AR PIERDE TIMPUL CU UNUL CA TINE.Te va judeca(poate) ,constiinta CA TE-AI DAT”LA FUND” CU NENOROCITII ASTIA CARE AU DISTRUS TARA.

 12. Stelian P. says:

  colonelul
  Mai asta, inCearca Sa descoperi Diferenta dintre LiteRele mari SI alea mici si apoi mai vorbim. Roaga UN Pusti SA TE ajute ca ai multe de INVATAt.

 13. Stelian P. says:

  colonelul (?!)
  P.S. Mai asta, eu zic sa mai tai din gradul cu care te fudulesti. Dupa cum te prezinti in spatiul public tu jignesti chiar si soldatii neinstruiti.

 14. colonelul says:

  Lui Stelian Pista Scriu cum vreau ,pentru ca aici nu sunt la ora de Romana SI NU TE MAI DA COIOS CA STI GRAMATICA. VERIFICA-TE IN PRIMUL RAND PE LA ETAJUL SUPERIOR. VINO SI TU CU CEVA MAI DEOSEBIT. LA TOTI LE FACI OBSERVATII CA NU STIU SA SCRIE,CA LITERELE SUNT PREA MICI SAU PREA MARI ETC… IN LOC SA ARATI CA AI CEVA IN TARTACUTA. DE AZI NU-TI MAI SPUN NIMIC. M-AS COBORI PREA JOS SI NU FAC TARAS DIN CAUZA TA.

 15. Stelian P. says:

  colonelul
  Scrie cum te duce tartacuta dar macar nu fa gradul asta de ris. Adica schimba-ti nick-ul daca nu esti in stare sa te exprimi ca un colonel.

 16. indisciplinatu says:

  Pana la urma aveti ceva de spus domnilor vizavi de raportul sefului SRI???
  Chestiile personale nu cred ca primeaza in dauna gravelor probleme cu care toti ne confruntam.

 17. voinea says:

  Daca acesti nemernici de guvernanti au indraznit sa ia de la gura copiilor si a mamelor credeti ca se vor jena sa ia si de la gura pensionarilor? Avem trei cai de actiune: -1.In justitie, insa ma indoiesc ca multi dintre noi vor mai trai pana cand isi vor recupera banii pierduti; -2.prin alegeri democratice in 2012 prin mobilizarea exemplara a tuturor nemultumitilor.Aceasta impune sa ne desemnam proprii candidati in circumscriptiile electorale, sa pregatim electoratul sa vina masiv la vot si sa nu mai permita actualelor gasti politice sa mai patrunda in parlament; -3. ACUM ,prin demonstratii masive sa dam jos acest guvern si pe Basescu, sa-i judecam ca pe niste tradatori de tara si neam ce sunt, sa ajungem la alegeri anticipate care sa duca la alegerea unor oameni care stiu si vor sa ne apere interesele. Nu va intrebati de ce acesti nemernici nu se ating de averile acumulate ilicit?Tot de la gura celor cinstiti si saraci vor sa rupa?Cat o sa-i mai suportam?Nu v-ati saturat? Cu stima, Col(r)ing.Voinea Ion

 18. COLONEL BATRAN says:

  Stelian p=murg,pora,hoara,popoviciu,visan,talmacean,nicolicea si alte javre portocalii.Gresala noastra,a pensionarilor militari a fost si inca, partial mai este, ca ne-am tinut departe de politica.Probabil asemenea atitudine tine si de educatie,in sensul ca am perceput politica ca o treaba murdara.Uite asa au ajuns sa ne conduca si sa faca legea tot felul de lichele si semidocti.Ministri care pusi sa vorbeasca isi inghit cuvintele,tamplari,zidari,chelneri,dansatoare de cabaret,manechine,clovni,toti licentiati prin studii la distanta sau cu diplome cumparate restructureaza statul roman .Noua militarilor ne-a fost penibil sa ne bagam in troaca de teama ca ne mananca porcii.Unii dintre noi,putini este adevarat, am abdicat de la orice principiu si uite un canacheu stabileste ce este bine si ce este rau pentru militari.Se pare ca o mina de militari se trezesc la realitate si ca intr-un viitor apropiat vom deveni o forta capabila sa se impuna unora care nu vor renunta sa prosteasca populatia prin cumparare de voturi.Observ ca unora ,slugi portocalii, le cade greu existenta SCMD.Afirm ca pana acum sindicatul nu m-a dezamagit.

 19. Maresalul says:

  colonelul
  Deoarece ai facut militarii de ras ;NOI tribunalul format din maresalii Jukov,Guderian,Rommel si Rokossovski te degradam colonele la gradul de analfabet si te condamnam la tortura si obligarea la munca silnica prin repetarea ciclului gimnazial clasele I-IV pana ce vei invata sa te exprimi corect ROMANESTE
  P.S.Am vrut sa te degradam la gradul cel mai mic si anume soldat dar acest grad trebuie protejat si nu trebuie jignit sub nici o forma

 20. Ghita de la Pocreaca says:

  @Maresalul 26 Martie 2011 la 7:36 pm :
  Trecerea de la un grad militar (mai mare) la un grad militar (mai mic) se face prin RETROGRADARE , nu prin degradare …
  Gradul militar “SOLDAT” este primul grad care se ACORDA in ierarhia militara .
  Degradarea militara , ca masura punitorie care poate fi luata numai de o instanta de judecata (legal constituita) , semnifica luarea dreptului de a purta orice grad militar , inclusiv gradul de SOLDAT .

 21. Stelian P. says:

  Ghita de la Pocreaca
  Daca tot vrei sa contrazici un maresal citeste mai intii Codul penal al romaniei:

  ART. 53
  Felurile pedepselor aplicabile persoanei fizice
  Pedepsele sunt principale, complementare şi accesorii.
  1. Pedepsele principale sunt:
  a) detenţiunea pe viaţă;
  b) închisoarea de la 15 zile la 30 de ani;
  c) amenda de la 100 lei la 50.000 lei.
  2. Pedepsele complementare sunt:
  a) interzicerea unor drepturi de la unu la 10 ani;
  b) DEGRADAREA militară.

 22. Stelian P. says:

  Ghita de la Pocreaca
  …al Romaniei:

 23. Maresalul says:

  @Ghita&Pocreaca

  Posibil sa fiti inca sub influenta meciului de fotbal si da atunci putem vorbi si de RETROGRADARE,da-i alta gasca ………

 24. Maresalul says:

  ……Scuze intre timp am devenit Generallissim