Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Biserica şi Armata: varianta Oprea

Oprea acordând Emblema Onoarea Armatei României Patriarhului Daniel foto www.mapn.ro

Cum era de aşteptat Ziua Naţională a României a oferit prilejul ministrului de la Apărare să-şi etaleze tot intrumentarul de propagandă electorală, din care nu aveau cum să lipsească acordarea de grade şi decoraţii, după criterii ministerial alese.

Printre laureaţii decoraţiilor de anul acesta se numără Preafericitul Parinte Patriarh Daniel căruia i-a fost decernată “cea mai înaltă distincţie onorifică a Ministerului Apărării Nationale:” Emblema “Onoarea Armatei României”.

Ceremonia a fost organizată la Palatul Patriarhiei, şi a prilejuit ministrului să-şi etaleze limbajul lipsit de culoare:

“Sunt deosebit de onorat ca, în această zi sfântă pentru toţi românii, Ziua Naţională, ziua Ţării căreia i-am jurat credinţă – România – să ofer cea mai înaltă distincţie a Ministerului Apărării Naţionale Prea Fericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, una din marile personalităţi ale Ortodoxiei contemporane”.

Motivaţia acordării distincţiei onorfice

Potrivit ministrului de la Apărare, Emblema “Onoarea Armatei României”, conferita Patriarhului, “reprezinta o modestă recunoaştere din partea întregii oştiri, a contribuţiei Preafericirii sale la ridicarea prestigiului Armatei României în ţară şi în lume”.

Ce o fi făcut mai exact Prefericitul,la modul cel mai concret, rămâne o enigmă, pentru că, sincer, nu cred ca acesta să fi lăudat Armata Română pe la sfintele sinoade ecumenice şi nici nu cred că a intervenit să sprijine în modul cel mai practic activitatea ecumenică în Armată. Tot militarii au fost aceia care au construit bisericile ortodoxe de prin unităţile militare sau de pe lângă acestea, tot Armata îmbracă şi plăteşte preoţii militari, deşi nu s-ar putea spune că BOR este o instituţie săracă.

Să sperăm că gestul ministerial nu este în strânsă legătură cu campania electorală permanentă ce o desfăşoară ministrul şi nici măcar în legătură cu acordarea unei decoraţii “la schimb” de către Preafericitul Daniel.

În prezent, în structurile ministerului asistenţa religioasă este asigurată de 77 preoţi militari, dintre care 75 ortodocşi, unul romano-catolic şi un reprezentant al Alianţei Evanghelice din România.

Surprinde lipsa unui preot greco-catolic, confesiunea a doua ca mărime după cea ortodoxă şi cu un rol determinant în făurirea statului român.

Raul Dăncuţă

sursa: Biroul de presa al MApN

 

PS Articolul nu este îndreptat împotriva BOR ci doar împotriva metehnelor celor care au transformat acordarea de decoratii şi grade militare, într-o “instituţie” de produs avantaje electorale şi de imagine.


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

10 Responses to “Biserica şi Armata: varianta Oprea”

 1. Marlon Juvet says:

  D-le Dăncuţă, cred că e retorică surprinderea dvs. privind lipsa unui preot greco-catolic. Păi ăştia au fost dujmanii regimului din 47 încoace, iar actualii conducători sunt exact copii ălora care i-au scos în afara legii. Nu vedeţi că nici bisericile înapoi nu vor să le dea?
  P.S. Lui Daniel cred că i-au dat şi o stea în plus. Dar nu Oprea.
  Poate Maior….

 2. tupak amaru says:

  imaginea decaderii intregii societatii romanesti .
  nu cred ca mai este ceva de comentat .

  tupak amaru

 3. Nicolae says:

  La ora la care ne gasim, si la mintea “lucioasa” a mai marelui de acum al ostirii, nici o alianta nu este de prisos, orice sprijin nu e de neglijat, iar slujitorii bisericii – mai ales de la sate – pot face multe….. mai ales daca au si un primar “de soi” in preajma. Nu-i asa Prea Fericite Parinte?

 4. ANONIM says:

  Popa fariseu. Basescu,colonel.Diaconescu ,colonel.Sa ne spuna cei de la SRI, Daniel ce grad mai are?

 5. indisciplinatu says:

  Inca o “lovitura” de imagine in scop pur electoral pentru “incruntatul” din dealul Izvor.
  Mai bine si-ar aduce aminte ce a declarat la instalare in 2009 cand basinescu a facut turul ministerelor intr-o seara de iarna….un fariseu si un organizator perfect de paranghelii soldatesti.

 6. Cetateanul says:

  Ce seamana unul cu celalalt ! Doar ca unu’ are par pe cap iar celalalt pe fata !!!!
  Si ce sunt astia ?! fariseii romanilor???

 7. mos teaca says:

  sa ma ierte DUMNEZEU insa….daniel mai are putzin si va fi trecut la …aparare si gabriel la…sutana!

 8. anemonnas says:

  nu fiti rai…Oprea ne-a marit pensiile la marea majoritate,conform deciziilor primite de curand,iar UNPR-ul va fi votat tot de marea majoritate,hai,atacati!

 9. mos teaca says:

  anemoaneee la…. “Quidquid id est, timeo Danaos et dona ferentes” te-ai gandit? aici ma voi” oprea” ! n-am chef de discutii cu personaje care ….

 10. POPA IOAN says:

  M/a …limbaj moderat…….. pe barba nesimtitului,impostotului,milogului,…intr-un cuvant …necuratului…de daniel…….limbaj moderat……..Deaia nu ma mai duc la biserica,sinici nu mai primesc popa in casa,fiindca acesti necurati si parsivi fac politica.Dar ascunde si faradelegile ce se petrec la manastiri cu calugari si calugarite pe post de …angajati de bordeluri.