Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Boc şi Şeitan daţi în judecată de Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate

Potrivit unui anunţpostat pe site-ul Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD), vineri, 26 martie 2010, SCMD a depus la Tribunalul Municipiului Bucuresti cererea de chemare in judecata a domnilor Emil Boc si Mihai Seitan.

In rezumat, SCMD solicita retragerea Proiectului Legii privind sistemul unitar de pensii publice deoarece nu a fost discutat si cu reprezentantii autorizati ai miilor de pensionari militari, membri de sindicat, scuze publice pentru insulta si condamnarea celor vinovati de discriminarea categoriei socio-profesionale a militarilor disponibilizati, in rezerva si in retragere.

Prezentăm continutul integral ala acestei cereri:

CABINET DE AVOCATURĂ „GRAZIELA BÂRLĂ“
Str. Băniei nr. 1, et. 4, ap. 7, Sector 3, Bucureşti, România
Tel: 00 4021. 318.65.91; Fax: 00 4121. 318.65.92
e-mail: avocatjust@yahoo.fr; office@avocatgb.ro

Avocaţi definitivi: Graziela BARLA
Avocaţi stagiari: Dana BALOG, Catalin Petrica RADU RADU Dana Roxana BOANTA

Nr. 161/24.03.2010

Domnule Presedinte,

SINDICATUL CADRELOR MILITARE DISPONIBILIZATE, cu sediul in Bucuresti, str. Bogota, nr. 6, sector 1 si domiciliul ales la

Cabinet de Avocat Graziela Barla din Bucuresti, str. Baniei nr. 1, et. 4, ap. 7, sector 3, unde rugam a indeplini procedurile de citare, formuleaza, Cerere de chemare in judecata Impotriva:

1. GUVERNULUI ROMANIEI, cu sediul in Bucuresti, Piata Victoriei nr. 1, sector 1, prin BOC EMIL, in calitate de reprezentant,

2. MINISTERULUI MUNCII, SOLIDARITATII SOCIALE SI FAMILIEI, cu sediul in Bucuresti, str. Dem I. Dobrescu nr. 2-4, sector 1, prin SEITAN CONSTANTIN MIHAI, in calitate de reprezentant,
precum si a persoanelor fizice, care au calitate in cauza in temeiul art. 16 din Legea nr. 554/2004:
3. BOC EMIL, pe care va rugam sa il citati la sediul Guvernului Romaniei, din Bucuresti, Piata Victoriei nr. 1, sector 1,
4. SEITAN CONSTANTIN MIHAI, pe care va rugam sa il citati la sediul Ministerului, din Bucuresti, str. Dem I. Dobrescu nr. 2-4, sector 1,

pentru ca prin hotararea ce o veti pronunta sa constatati:

– Refuzul nejustificat al autoritatilor publice mai sus aratate de a solutiona cererea noastra de a deveni parteneri ai unui dialog social, in scopul participarii la dezbaterea publica si la amendarea unui proiect de lege de interes public, si anume a Legii sistemului unitar de pensii;

– Sa constatati, urmare a refuzului nejustificat, vatamarea drepturilor noastre prevazute de art. 16 din Constitutie, privind egalitatea in drepturi si nediscriminarea, art. 30 (libertatea de exprimare), art. 31 (dreptul la informatie), art. 41 (dreptul la munca) si art. 47 (dreptul la pensie), raportate la prevederile art. 52 din Constitutie si la art. 2 din OG 137/2000, cu ref. la art. 1 lit. d (viii), e (i) si f.

– Sa dispuneti anularea actului administrativ unilateral;

– Sa obligati paratii sa reia dialogul social, incluzand in proiectul Legii sistemului unitar de pensii, punctele de vedere ale acestui Sindicat;

– Sa obligati paratii, in solidar, la plata unor despagubiri pentru prejudiciul moral, pe care le estimam simbolic la 100 lei pentru fiecare membru de sindicat, adica 300.000 lei;

– Sa obligati paratii la plata cheltuielilor de judecata pe care le vom face cu solutionarea prezentei cauze.

– Sa obligati partii la scuze publice pentru insulte aduse in mod repetat prin sintagmele “pensii nesimtite” si “pomana”.

In fapt:

La data de 02.02.2010 a avut loc, la sediul Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, intalnirea Primului Ministru Emil Boc si a Ministrului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, dl. Seitan Constantin Mihai, cu reprezentantii Consiliului National al Persoanelor Varstnice.

Subiectul intalnirii il reprezenta dialogul privind Legea sistemului unitar de pensii, ce se afla in dezbatere, proiect de interes public.

Desi intalnirea avea drept scop chestiuni ce puneau in discutie un proiect de lege ale caror implicatii vizau si veniturile pensionarilor din randul cadrelor militare disponibilizate, intalnirea avand deci o deosebita importanta si pentru membrii Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, acesta nu a fost invitat sa participe la dialog si nu a fost intrebat cu privire la punctele sale de vedere asupra proiectului de lege aflat in dezbatere publica, despre evenimentul din 2 februarie subscrisul Sindicat afland din presa, dupa producerea lui.

Or, astfel cum rezulta din Adresa nr. 2 din 07.10.2009 inaintata Ministerului Muncii si protectiei Sociale de catre Sindicat, acesta isi manifestase dorinta de a participa la toate dezbaterile privind proiectul legii mai sus aratate solicitand totodata, in conformitate cu art. 6 paragraf 7 din Legea nr. 52/2003, ca paratii sa decida organizarea unei intalniri in care sa se dezbata public proiectul privind sistemul unitar de pensii public, prin dezbatere publica intelegand si participarea Sindicatului, alaturi de alte persoane si grupuri sociale interesate.

In ciuda faptului ca Sindicatul a solicitat sa participe alaturi de alte organisme de protectie legal constituite, la intalnirea pe acest subiect, aceasta a avut loc fara a se avea in vedere si punctul de vedere al Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, organism ce cuprinde un numar 3.000 de membri.

La data de 04.02.2010, Sindicatul s-a adresat atat primului ministru, cat si ministerului muncii solicitand ca, in temeiul art. 8 din Legea nr. 554/ 2003, sa inceteze vatamarea interesului legitim al acestei categorii profesionale, compusa din cadrele militare disponibilizate, respectandu-le dreptul de a fi parte la dialogul social initiat in scopul protejarii si respectarii drepturilor legal dobandite, iar in temeiul art. 4 din Ordonanta Guvernului nr. 137/2000, Sindicatul a solicitat acestor autoritati publice sa dispuna incetarea atitudinii discriminatorii si insultatoare la adresa militarilor rezervisti.

Raspunsurile venite din partea Ministerului Apararii Nationale si a Guvernului Romaniei au facut trimitere la Adresa nr. 265/V.M./17.02.2010 a Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (comunicata Sindicatului, prin aparator, la data de 25.02.2010), si prin care ni se aducea la cunostinta un fapt pe care il cunosteam, dar care nu era motivat, si anume ca intalnirea din 2.02.2010 nu a inclus si Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate. Totodata, se specifica faptul ca urmeaza sa fie luata in considerare si solicitarea cadrelor militare la alte intalniri “ cu participare mai larga”.

Desigur, o intalnire cu participare mai larga nu a mai fost organizata, pana la data depunerii prezentei actiuni. Mai mult chiar, la data de 10.02.2010 premierul Emil Boc a anuntat faptul ca proiectul acestei legi a fost avizat de Guvernul Romaniei.

Interesul Sindicatului de a participa la dialog, de a amenda, cu propuneri, proiectul de lege, vine din faptul ca acest organism este alcatuit din militari in rezerva ai intregului sistem national de aparare, cu pensii in majoritatea cazurilor anticipate (penalizate, iar nu “speciale”, nu “ nesimtite”, asa cum le-au catalogat reprezentantii celor doua organisme de stat) si cu drept de munca stabilit in temeiul unei legislatii impuse de aderarea la NATO, drept incalcat recent, in mod grosolan, prin Legea nr. 329/2009.

Or, in intreaga Uniune Europeana, militarii au legi ocupationale distincte sau capitole aparte in legea unica, deoarece nu pot fi stabilite aceleasi criterii si pentru civili si pentru militari, acestia din urma fiind in serviciu, practic, 24 de ore din 24, fiind supusi unor privatiuni, obligati sa renunte la anumite drepturi si, in plus, ei accepand posibilitatea de a-si pierde oricand integritatea fizica sau viata in timpul misiunilor.

Proiectul de Lege nu “mentine”, ci diminueaza sau ingheata pensiile militarilor, anuland prevederile corelarii cu cresterile salariale si reintroducand premisele reale ale discriminarii: persoane cu acelasi grad, aceeasi functie, aceeasi vechime in munca, vor avea pensii flagrant diferite. Cu alte cuvinte, nu va mai conta trecutul de munca si contributia pentru pensie, ci doar solutia propusa de actualul guvern.

Pentru considerentele de mai sus, va rugam sa constatati atingerea adusa dreptului membrilor sindicatului la libera exprimare, la un tratament nediscriminatoriu cu privire la dreptul la munca (pensionarii militari avand acest drept, castigat prin OG 7/1998, modificata, pana la data implinirii varstei standard de pensionare), precum si cu privire la dreptul la acces la toate locurile si serviciile destinate folosintei publice, fiind evident ca inlaturarea acestui sindicat de la negociere, de la decizie, refuzul de a i se acorda statutul de partener de dialog social, s-a facut pe fondul unei  atitudini publice ostile a celor doi reprezentanti ai institutiilor menite tocmai a asigura egalitatea in drepturi si nediscriminarea, pentru toate categoriile de cetateni, inclusiv pentru toate categoriile de pensionari.

Pentru motivele de mai sus, va rugam sa admiteti actiunea, astfel cum a fost formulata, sa constatati:

– refuzul nejustificat al autoritatilor publice mai sus aratate de a solutiona cererea noastra de a deveni parteneri ai unui dialog legal, fapt ce rezulta, fara nici un dubiu, din exprimarea explicita a reprezentantilor acestora, cu exces de  putere, a vointei de a nu rezolva cererea, fapt ce rezulta din continutul Adresei nr. 265/V.M./17.02.2010, potrivit cu care in conditiile in care se vor organiza intalniri cu participare mai larga vom lua in considerare solicitarea dvs; reamintim ca raspunsul, formulat in data de 17.02.a.c. a sosit la Sindicat in 25.02, oricum dupa data la care Primul ministru anunatase public ca a avizat, in forma in care se afla, proiectul legii sistemului unitar de pensii, si anume la 10.02.2010.

– sa constatati vatamarea drepturilor noastre prevazute de art. 16 din Constitutie, privind egalitatea in drepturi si nediscriminarea, art. 30 (libertatea de exprimare), art. 31 (dreptul la informatie), art. 41 (dreptul la munca) si art. 47 (dreptul la pensie), raportate la prevederile art. 52 din Constitutie si la art. 2 din OG 137/2000, cu ref. la art. 1 lit. d (viii), e (i) si f.

– Sa dispuneti anularea actului administrativ unilateral;

– Sa obligati paratii sa reia dialogul social, incluzand in proiectul Legii sistemului unitar de pensii, punctele de vedere ale acestui Sindicat;

– Sa obligati paratii, in solidar, la plata unor despagubiri pentru prejudiciul moral, pe care le estimam simbolic la 100 lei pentru fiecare membru de sindicat, adica 300.000 lei;

– Sa obligati paratii la plata cheltuielilor de judecata pe care le vom face cu solutionarea prezentei cauze si la scuze publice pentru sintagmele insultatoare ”pensii nesimtite” si “pomana”.

In drept: art. 1 din Legea 554/2004.

Probatoriu: inscrisuri si orice alta proba ce se va dovedi utila cauzei.

Pentru Sindicat,
Presedinte Mircea Dogaru

Av. Graziela Barla

sursa: Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

16 Responses to “Boc şi Şeitan daţi în judecată de Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate”

 1. ion says:

  Bravo baieti ,INAINTE PANA LA VICTORIA FINALA.

 2. indisciplinatu says:

  doamna Graziela Barla este o persoana onorabila insa ma tem ca actiunea ca atare va fi respinsa ca inadmisibila….sau se va judeca la pastele cailor dupa declinari de competenta etc….sa dea Al de Sus sa ma insel,..oricum este foarte bine ca cineva s-a hotarat sa “le-o dea” acestor scelerati!!

 3. Anteu says:

  Cunosc o multime de rezervisti militari,care nu numai ca l-au votat pe actualul presedinte,dar s-au implicat si in actiuni de propaganda electorala in favoarea acestuia.Ei stiau dinainte ca Boc a introdus sintagma “pensii nesimtite”.Ce credeau?Ca daca iese Basescu presedinte,se dezice de Boc?

 4. Victorian says:

  Chiar daca nu se va rezolva nimic pe aceasta cale,e bine ca se vor sensibiliza,cat de cat domnii guvernanti…iar Sindicatul,e o parere,ar fi mult mai credibil daca, nu ar fi condus de fosti tortionari ai lui Ilie Ceausescu,politruci li se mai zicea…-si care pretind ca ,la inscriere in sindicat sa le trimiti direct in contul lor la capitala suma de 120 roni…x 3000 de fraiari=……unde se duc banii astia?!! cateva miliarde bune…??!!!…sa fim seriosi…sa lasam pe cei in drept sa lupte pentru drepturile noastre…pentru ca, lupte se duc,pe mai multe fronturi…si,speram ca vor avea si succes…

 5. NELA BATIRU says:

  @ Victorian
  Si care, ma rog, sunt “cei in drept”? Pe cine altcineva vedeti dumneavoastra gata de actiune? Ca, pana una-alta, Sindicatul are 3 procese pe rol! Si se pregateste si de altele! Ceilalti??????
  Si mai incetati odata cu virarea banilor in contul celor care conduc Sindicatul! Chiar nu aveti limita? Sunt convinsa ca va dirijeaza cineva! Cum puteti proba cele spuse? Daca sunteti membru de Sindicat aveti dreptul sa cereti sa vi se puna la dispozitie situatia financiara! Daca nu, aveti obligatia sa va abtineti de la manifestarile astea lipsite de bun simt!
  (Na, ca mi-am propus sa nu ma enervez saptamana asta, da’ nu se poate!)

 6. Piksulescu says:

  Cei în drept să apere interesele cadrelor militare în activitate, rezervă sau retragere și-au mai luat câte un apartament de serviciu și s-au angajat la ministere mai profitabile financiar. Chiar și atunci când participă la vreo întânire cu asociațiile rezerviștilor nu fac decât să-ți noteze ceva frânturi din doleanțele acestora și atât. Șefii activi ai armatei n-au coloană vertebrală. De frică să nu-și piardă funcțiile. Nici măcar atât cât legal pot face n-o fac. DIXIT!

 7. yoko says:

  ARE DREPTATE PIKSULESCU…mai ales sefii de la sindicat si sefimea din armie…a beneficiat de tot felul de favoruri..sporuri…case de la stat…apartamente ..tot de la stat pentru bunica, soacra, amanta, secretara…operatiunea CASE PENTRU GENERALI…de care au scris ziarele cu mai multi ani in urma a fost uitata?

 8. NELA BATIRU says:

  @yoko
  Mai concret, cati (care) dintre sefii de la Sindicat au fost beneficiarii a ceea ce spuneti/scrieti dumneavoastra. Nu cumva faceti vreo confuzie? Ceea ce ar fi de inteles, ca doar suntem dupa cele 3 zile de sarbatoare.
  Sau e chestia aia cu … Hotul striga HOTUL!

 9. yoko says:

  Draga Nela, tunurile si tancurile armiei au fost evidentiate in multe ziare, nu trebuie sa dau eu acum nu stiu ce nume si prenume si adrese ca la securitate doar orbii si chiorii se fac ca nu le vad; afacerea cu statiile harris, coordonata de unul din generalii care tot ies la televizor in numele smcd e doar un exempludosarul fregatelor, dosarul tofan, afacerile cu terenuri, afaceri cu blindate nemtesti..niste rable…cu muuuulti euroi….afacerile cu modernizari de avioane invechite cu muuuuuuuuuuulte miliarde de dolarei…zeci de generali si colonei care au primit cate 3-4 case…chiar mai multe…in fiecare garnizoana unde au fost mutati..la cererea lor expresa…pentru case…nu pentru alte merite….SI PENTRU TOATE ACESTEA BRAVII MILITARI CER PENSII FOARTE MARI…MA REFER LA SEFIMEA DIN ARMATA…CA PROSTIMEA….ARE PENSII MICI….DAR INTERESUL MAJOR E CA PENSIILE BAROSANILOR UMFLATE CU POMPA ….SA RAMANA NESCHIMBATE…mai citeste fata draga….si mai apoi comenteaza…

 10. general says:

  ma doare in pix ce zic civilii.pe mine ma doare de mine,de tine actual si viitor militar pensionar.ma doare ca pensia imi va diminuata cu 60-19%,ca voi ajunge din pensionar nesimtit ,cersetor nesimtit.120lei cotizatie sindicala este o suma infima pe langa ce voi pierde in cazul in care va fi abrogata legea 164/2001.afara cu pdl-istii si pupincuristii actualului regim boc-4.

 11. mozila says:

  punct ochit punct lovit YOKO-indiferen cine esti;NELA are goluri la cultura generala,dar nu ne suparam pe ea caci scrie peste tot

 12. mozila says:

  ATENTIE GENERALUL ESTE MEMBRU PDL-DRAGUT NU?

 13. micutzul says:

  Pentru yoko

  Fratele meu sunt de acord in ceea ce te priveste. Dispari si lasa/ne pe noi cei la fel. Ai gafat pentru ca noi suntem obisnuiti cu ierarhizarea si nici macar nu mi se pare normal sa iau pensie cat un general asa cum nu mi se pare normal sa iau cat un subofiter, tot respectul pentru cei din urma dar asta ca sa intelegi. Cand va mai trimit pe aici sa va pregateasca bine .

 14. PANI HACITIN says:

  În anii de până în 1989, să fii ofiţer în armata României, era o cinste iar cel care intra în rândurile armatei era privit, în general, cu stimă şi respect de majoritatea populaţiei. Am intrat în rândul armatei cu gândul să pot ajuta la creşterea României şi să particip, în caz de nevoie, la apărarea ei. A venit mişcarea din ’89 şi credeam, în prostia mea, că rămânând în cadrul armatei voi reuşi sa fiu văzut de ceilalti, cel puţin ca pâna atunci. Ce a urmat ? Intrarea în NATO a necesitat reducerea masivă a efectivelor armatei şi am înteles aceasta. Drept urmare, am trecut în rezervă dupa 25 de ani de activitate cu drept de pensie, pensie penalizată datorită faptului ca nu aveam, vechimea de 30 ani. Până în 2000 cadrele militare se deplasau la serviciu şi prin oraş în uniforma mândri ca fac parte din armată. Acum se strecoară anonimi pe poarta unitţtii în haine civile în care sa nu atragă atenţia, ruşinându-se parcă de apartenenţa la instituţia militară. Iar prin oraş ce să mai spun ! Ştiu că aşa cum orice pădure îşi are uscăturile ei, şi în armată au fost persoane care, din diverse motive, nu au fost exemple de urmat, dar acestea, ca procentaj, nu au depăşit procentul persoanelor cu apucături similare din populaţia României. A urmat dezastrul pornit de actuala guvernare, sub care, pensionarii militari, au ajuns asistaţi social, lumea se uită la noi ca la nişte paria care trăiesc din bugetul asigurărilor sociale, fără să fi contribuit cu 5 bani (vechi) la acesta. Şi, culmea ironiei, populaţia mai are încă încredere în armată ! Acum, au « recalculat » pensiile militare ‘nesimţite’ ilegal Ce urmează ? La modul în care populaţia României, practic îndobitocită de guvernările de până acum dar mai ales de actuala guvernare, a reacţionat, prevăd o continuare a dezastrului încă cel puţin 20 de ani, mai ales că, pdl-ul, deşi habar nare de guvernare se indobitoceste din ce in ce mai mult. DESTEAPTATE ROMANE !

 15. PANI HACITIN says:

  Ar fi foarte bine daca cei care nu sunt in cunostinta de cauza, nu ar vorbi. Singurii “nesimtiti” din tara asta sunt guvernantii nostri si lingaii lor. Dezinformarea este cea mai sigura si eficienta arma pe care o poate folosi cineva intr-un razboi psihologic. Si acum, guvernantii nostri, exact asta fac. Dezinformeaza voit pentru a-si atinge principalul scop: dezbinarea categoriilor socio-profesionale. Odata dezbinarea realizata este de la sine inteles ca reactia la masurile antisociale nu are efect. Sau altfel spus, are un efect gen “cainii latra, caravana trece”. Intradevar, deja pot sa afirm cu tarie ca si pensionarii militari au fost infranti. Hai sa facem pronosticuri sa vedem cine urmeaza la sacrificare. Medicii? Ei au fost demult redusi la tacere. Dascalii, politistii, finantistii? Nuuu…ei au fost! Eu am curajul sa fac primul pronostic: urmeaza militarii activi. De ce credeti ca lor le-au marit salariile? Pentru ca li se pregateste o mare surpriza. Urmeaza si la ei reduceri masive. Iar guvernantii stiu cum gandeste romanul… nu cred ca mai este nevoie sa explic ce am vrut sa spus! Atunci o sa strige si ei in gura mare dupa ajutor, dar o sa strige degeaba, fiindca nu o sa-i auda nimeni. De ce nu o sa-i auda nimeni? E usor de inteles: doar suntem romani si suntem nepasatori la suferintele altora. Strigam doar atunci cand ne sunt afectate propriile interese. In rest, nu vedem, nu auzim nimic…

 16. PANI HACITIN says:

  Nu aveam nici 14 ani când am fost admis la Liceul Militar de Marina ALECSANDRU IOAN CUZA din CONSTANTA . Pentru 5 ani, mi-am lăsat părinţii cu lacrimi în ochi şi am păşit într-o lume plină de privaţiuni; era un drum fără întoarcere! Primele luni de liceu au fost incredibil de grele. Pas de defilare pentru jurământ, instrucţie şi trageri de zi şi de noapte, 8 ore de planton săptămânal păzind bocancii colegilor pe holuri teribil de sinistre şi pline de singurătate, kilometrii de parchet raşchetaţi cu cioburi de sticlă, sute de toalete, săli, geamuri, sectoare exterioare curăţate in fiecare zi, mâncare la cazan şi nu în ultimul rând, închişi între garduri păzite de santinele înarmate, prizonierii unui sistem creat pentru a pregătii tineri capabili să apere o ţară, un neam, un popor. N-am să uit niciodată că, pe timpul iernii, am purtat în picioare aceiaşi bocanci în permanenţă îmbibaţi de apă pe care nu puteam să-i usuc, căldura fiind oprită din dispoziţia lui Ceauşescu şi n-am să pot uita niciodată marşurile de zeci de km desfăşurate pe jos, cu raniţă de 25 de kg în spate şi armament, în nopţile în care dormeam pe rând în mers, sprijiniţi din lateral de doi colegi. Stresul prin care am trecut, presiunea importanţei misiunilor avute, uzură fizică şi psihică, responsabilităţile existente la fiecare pas, interzicerea desfăşurării altor activităţi decât celei de ostaş, reprezintă motivul pentru care militarul român a fost recompensat cu un salariu decent şi cu dreptul la o pensie ocupaţională. De aproape doi ani, armata activă şi în rezervă, este terfelită şi prezentată ca o mare dihanie devoratoare de resurse bugetare, aruncându-se acuze de neconceput asupra tuturor celor ce o compun. Printr-o campanie mediatică bine ţintită, iniţiată şi condusă cu o abjectitate ieşită din comun de către reprezentanţi ai guvernului, s-a urmărit denigrarea şi în final distrugerea profilului şi statutului social al fostului şi actualului slujitor sub drapel. Oricum, aţi distrus tot ce aveam mai scump şi mai sfânt în mine: încrederea în Statul Român, încrederea în existenţa unui stat de drept