Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Brazilia îşi face planurile pentru înzestrarea marinei cu submarine pentru 40 de ani

Pentru a-şi proteja imensele rezerve de petrol din largul coastelor, Brazilia intenţionează să se doteze cu şase submarine cu propulsie nucleară şi alte 20 cu propulsie convenţională până în 2047.

Din cele 20 de submarine clasice, 15 vor fi noi şi cinci, modernizate.

Marina braziliană va dispune astfel de cea mai mare forţă de descurajare de pe continentul sud-american.

Cinci submarine, dintre care unul cu propulsie nucleară, au fost deja achiziţionate de Brazilia, în cadrul programului de dezvoltare a submarinelor, semnat cu Franţa în 2009.

Primul submarin atomic va costa două miliarde de euro, din cuza transferului de tehnologie de la şantierul naval francez DCNS. Celelalte vor avea doar costul construcţiei pe noul şantier de la Itaguai, pe coasta Rio de Janeiro. Se estimează că un submarin cu propulsie nucleară va costa 550 milioane de euro.

Submarinul nuclear urmează să fie livrat la sfârşitul anului 2021. Costul total al programului de dezvoltare a submarinelor se ridică la 6,8 miliarde de dolari şi cuprinde un vast transfer de tehnologie.

Amiralul Julio Moura Neto a declarat cotidianului Estado de Sao Paolo că această forţă va fi de “descurajare”, ţinând seama de “necesitatea securităţii maritime, pentru protejarea rezervelor de petrol”. El a subliniat că Brazilia are coaste în lungime de 8 500 km şi că 90% din petrolul brazilian este extras din mare.

sursa: Estado de Sao Paolo

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.