Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Britanicii declară că se implică naval în Marea Chinei de Sud

Noul portavion britanic Queen Elizabeth foto The Telegraf

Noul portavion britanic Queen Elizabeth foto The Telegraf

Marea Britanie ar urma să-şi crească prezenţa militară în regiunea Mării Chinei de Sud începând de anul viitor. Anul trecut britanicii au trimis avioane de luptă în regiune, la anul intenționează să trimită nave de luptă.
Ministrul Apărării din Marea Britanie, Michael Fallon,  a declarat că guvernul britanic ia în considerare să trimită nave militare în Marea Chinei de Sud de anul viitor. Acestea vor desfășura exerciţii pentru asigurarea liberei navigaţii.

Anul acesta avioane britanice au efectuat exerciţii comune cu Japonia în regiune.

”Sperăm ca anul următor să trimitem nave militare în regiune. Încă nu am hotărât când va avea loc această dislocare, însă nu ne vom lăsa constrânşi de China. Avem dreptul la libera navigaţie, pe care îl vom exercita”, a declarat Fallon.

Declaraţia lui Fallon vine după ce Boris Johnson, ministrul de Externe al Marii Britanii, a anunţat că Londra va trimite două portavioane în regiune, după ce urmează să fie construite.

Purtătorul de cuvânt al ministrului chinez de externe, Lu Kang, a declarat că nici unul dintre comentariile recente de “întărire” a tensiunii în Marea Chinei de Sud nu a fost făcut de vreun reprezentant al țărilor din regiune. “Țările din regiune colaborează pentru a proteja și a promova pacea și prosperitatea regională, dar vedem și alte țări care insistă să provoace probleme în timp ce situația se îndreaptă către calm în Marea Chinei de Sud”, a declarat el într-un briefing de știri zilnic.

Prezenţa navelor militare britanice riscă să provoace noi tensiuni, care au fost generate, în principal, de acţiunile Chinei în această regiune.

China pretinde cea mai mare parte a Mării Chinei de Sud, bogată în resurse energetice, existând dispute cu Brunei, Malaezia, Filipine, Taiwan şi Vietnam.

Acţiunile Beijingului de a construi insule artificiale şi baze militare în Marea Chinei de Sud au atras criticile actorilor internaţionali, pe fondul îngrijorărilor că guvernul chinez încearcă să restrângă dreptul la liberă navigaţie.

La începutul acestei luni, Statele Unite au trimis două avioane de luptă în regiune, la doar câteva luni după ce a mai trimis o navă de luptă în Marea Chinei de Sud.

China a condamnat în mod repetat încercările statelor care nu sunt din regiune de a se implica în disputa din Marea Chinei de Sud.

Marea Chinei de Sud reprezintă un culoar navigabil de primă mărime, pe aici tranzitând, zilnic, 40% din comerțul mondial.

Statele Unite estimează că Beijingul a adăugat mai multe insule în Marea Chinei de Sud în ultimii trei ani, construind piste, porturi, hangare de aeronave și instalând echipamente de comunicații.

Ca măsură se contracarare a ceea ce consideră americanii ca fiind o agresiune, SUA efectuează regulat exerciții de navigație lucru care înfurie Beijingul. Recent Comandantul Flotei Pacificului, , Amiralul Scott Swift, a declarat într-o conferință susținută în Australia că este gata să comande o ripostă nucleară împotriva Chinei dacă, conducerea politică a SUA i-o va cere.

Se pare că și britanici vor să se alăture americanilor chiar dacă relația comercială cu China urma să reducă impactul Brexit-ului.

sursa: Reuters

 

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.