Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Britanicii încep să se retragă, oficial, din Irak

Militarii britanici, principalii aliaţi ai americanilor în războiul din Irak, încep pe 31 martie, oficial, să se retragă. Aceasta, după şase ani de prezenţă în acest teatru de operaţii.

4000 de militari britanici se vor retrage din Irak până la sfârşitul lunii iulie 2009.

Dar britanicii nu se vor retrage în totalitate. 400 de militari britanici vor rămâne pentru a-i instrui pe membrii froţelor de securitate irakiene.

Comanda bazei din sudul Irakului, Basra, bază care a fost controlată din 2003 încoace de către forţele britanice, va fi preluată de americani.

Controlul provinciei a fost predat gradual de britanici către autorităţile irakiene.

Marea Britanie a fost al doilea contributor la coaliţia multinaţională din Irak, după Statele Unite, cu 46.000 de militari în lunile martie şi aprilie 2003.

Din 2003 şi până în prezent, au murit 179 de britanici.

Sursa: RADOR

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

6 Responses to “Britanicii încep să se retragă, oficial, din Irak”

 1. Bure Bista says:

  Cei mai buni soldati din lume au facut ca partea de sud a Irakului sa fie prima pacificata desi implicarea iraniana a fost maxima. Britanicii au confirmat inca odata ca u resursa materiala este intodeauna determinnata in obtinearea succesului ci inteligenta.

 2. SCOR ILO says:

  Irakul este un fir de care ne-am agatat, dar pe care nu am stiut sa-l valorificam. Decidentii nostri sunt ocupati cu gainarii provinciale. Accesul la politica mondiala se face cu inteligenta, raspundere si pragmatism pentru interesul national. Cate vedem din toate acestea la politicienii nostri?

 3. DE CE BAL says:

  Pentru Bure Bista:
  Ati fost la Basra, in sudul Irakului? Daca nu… va propun sa diminuam epitetele pentru soldatii britanici. Au avut tehnica de lupta ultramoderna. Au beneficiat de avantajul tradarii lui Saddam Hussein de catre proprii generali, plecati pe calea aerului, cu familiile in SUA si de sutele de mii de soldati care au sapat mii de kilometri de transee si nu au tras un foc de arma.
  Gresiti; britanicii au avut o dotare si o resursa materiala literalmente descurajanta pentru irakieni. Cat despre inteligenta…noroc cu Intelligence…MI5 (Military Intelligence, Section 5).
  De eroi sovietici suntem satui…

 4. Bure Bista says:

  Pentru De Ce Bal

  Ma asteptam sa incepi cu sfarsitul dizertatiei pentru un cunoscator al zonei (desi romanii s-au avantat mai inspre nord).

  Cat despre dotarea descurajanta. Nu se pune. Britii au intrat rapid in Basra si au iesit cam tot asa cand razboiul a devenit asimetric (vezi Fedayen etc).

  Tot ei faceau patrule pe jos cu ranita in spate, patrula dormind de multe ori pe strada. Nu-i confunda cu americanii, au doar parte de vocabular comuna.

 5. DE CE BAL says:

  Am fost in Basra.
  Romanii au pazit acolo, cu companii rotate la sase luni, palatul lui Saddam Hussein. Britanicii concentrasera numeroase blindate. Irakienii se agitau doar in oras, pe cateva strazi. Americanii nu au avut trupe in zone. Decat elicopterele cu care aduceau vizitatorii. Inclusiv oficiali romani.
  Sudul Irakului a fost de la inceputul ostilitatilor sub comandament britanic. Chestia cu dormitul pe strada este o gluma buna, dar pentru neinitiati.

 6. Bure Bista says:

  Pentru De Ce Bal

  Gluma buna era prin anii 2003-2004. Romanii erau departe de Basra atunci