Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Bruxelles – prime concluzii de la Reuniunea miniştrilor apărării din statele NATO

Ca preambul al Summit-ului de la începutul lunii septembrie, miniştrii Aliaţi ai apărării reuniţi la Bruxelles au evaluat stadiul dezvoltării capabilităţilor de apărare.
Totodată, aceştia au reconfirmat angajamentul pentru implementarea pachetului de măsuri de reasigurare în contextul crizei ucrainene. În acest sens, pentru a răspunde în mod adecvat noii situaţii de securitate din regiune, ministrul român al apărării naţionale, Mircea Duşa, a afirmat faptul că:
“Alianţa trebuie să-şi intensifice exerciţiile comune şi să le concentreze pe apărarea colectivă, în scopul creşterii capacităţii de reacţie a NATO”.

Duşa a declarat că “România apreciază eforturile Alianţei de a demonstra unitate de acţiune şi solidaritate cu toate ţările membre”.

În plus, Duşa a subliniat nevoia ca Aliaţii să contribuie la adaptarea NATO pentru a răspunde noilor provocări din mediul european de securitate.

“Suntem angajaţi să contribuim la dezvoltarea capabilităţilor aliate şi să creştem anual resursele financiare alocate bugetului apărării”, a declarat ministrul român.

Duşa a declarat că România “susţine transformarea Alianţei Nord-Atlantice şi consolidarea unei noi posturi strategice la Summit-ul din septembrie”.

În contextul nou creat, el a subliniat că România este gata să îşi aducă propria contribuţie la acest proces, confirmând “decizia naţională în direcţia consolidării politicii şi acordului aliat în ceea ce priveşte ţinta de 2 la sută din PIB pentru apărare, astfel încât să putem atinge acest nivel începând cu anul 2017″.

“Reuniunea a inclus şi o sesiune a Comisiei NATO-Ucraina, în cadrul căreia ministrul ucrainean al apărării a prezentat o informare asupra evoluţiilor recente ale crizei şi a reiterat solicitările de asistenţă din partea aliaţilor. A fost reafirmată solidaritatea cu autorităţile de la Kiev şi sprijinul pentru o soluţionare paşnică a crizei, cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei”, se aratî în comunicatul de presă al MApN.

Sursa: comunicat de presa MApN

Etichete: , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.