Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Bruxelles – reuniunea Comitetului Militar al NATO

Comitetul Militar al NATO, alcătuit din şefii de Stat Major ai celor 28 de state membre, a iniţiat la Bruxelles o reuniune de două zile.
Principalele probleme pe agendă vizează rolul jucat de Rusia în criza ucraineană şi programata retragere a trupelor Alianţei din Afganistan, relatează agenţia EFE, citată de AGERPRES.

Preşedintele Comitetului Militar, generalul danez Knud Bartels, a declarat la începutul reuniunii că anexarea Crimeii “proiectează o umbră de insecuritate în flancul estic al Alianţei şi are implicaţii potenţial grave pentru regiune şi chiar dincolo de aceasta”.

El a subliniat că NATO sprijină adoptarea unei soluţii politice în criza din Ucraina, dar a precizat în acelaşi timp că Alianţa va rămâne fermă faţă de angajamentul ei privind descurajarea unui posibil adversar şi apărarea colectivă”.

În ce priveşte Afganistanul, generalul danez a declarat că până la retragerea misiunii ISAF, prevăzută pentru sfârşitul anului în curs, este posibilă încheierea procesului de tranziţie ce vizează formarea, evaluarea şi sprijinirea trupelor afgane.

Pentru ca aceste obiective să fie atinse “este necesar ca guvernul de la Kabul să semneze urgent acordul bilateral de securitate cu Statele Unite”, ce va stabili cadrul legal al prezenţei militare străine în Afganistan începând de anul viitor.

Pe de altă parte, preşedintele Comitetului Militar al Alianţei a afirmat că summitul NATO, ce va avea loc în luna septembrie în Ţara Galilor, va fi un moment-cheie pentru transformările structurilor militare ale acestui bloc militar.

El a amintit că în prezent în interiorul Organizaţiei se desfăşoară o dezbatere pe subiecte precum: principalele ameninţări la adresa securităţii regionale, capacităţile militare deficitare, implicarea Alianţei în operaţiunile navale, abordările multinaţionale privind dezvoltarea capacităţilor şi aplicarea “conceptului de naţiune-cadru” în efectuarea manevrelor militare comune ale armatelor statelor membre.

Sursa: AGERPRES

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

6 Responses to “Bruxelles – reuniunea Comitetului Militar al NATO”

 1. ROBERT HORVATH SUA says:

  Comitetul Militar al NATO, alcătuit din şefii de Stat Major ai celor 28 de state membre, a iniţiat la Bruxelles o reuniune de două zile.
  Rusia lui Putin va fi mereu amenintata cu…..stiloul.
  Ponta nu este ingrijorat. Doar este omul rusilor.

 2. Marlon Juvet says:

  Ăia de pe Voxpublica se pregatesc sa-l baneze pe li__icul principesei Horvath. (pentreu necunoscători, acolo îi inundă cu comentarii semnate “yehudy”). Dvs. ce mai aşteptaţi, domnu’ administrator? Sunt curios care vă sunt cifrele de trafic de când s-a înscăunat rege al comentariilor prostul satului ăsta, RH.

 3. Plotonierul says:

  E disperat ca nu-l baga nimeni in seama. Tipul acesta de paranoia conbinata cu schizofrenie face ca respectiva persoană sa moară pe rug convins de adevarul spuselor sale. Nefiind violent, decat în comentarii, nu poate fi închis intr-un ospiciu de stat iar la cele private e prea scump pentru buzunarul lui.

 4. ursu says:

  Eu totusi va propun sa-l “inpachetam” si sa-l trimitem la rusi, in Siberia pentru un tratament adecvat.

 5. firicel says:

  Adica sa facem recapitulare la limba rusa?
  Dupa cum merg treburile in tara nu mai este nevoie sa vina nimeni sa ne distruga ….

 6. Robert Horvath Sua says:

  Romania este la mina lui Putin.
  Tarile pot fi ocupate …..trupele speciale sunt cele mai bune din lume.
  Dar apoi incepe un razboi de guerila.
  Rusia are o armata de rahat cu bocancii rupti…..
  Deci Putin ezita deocamdata……deocamdata……deocamdata.