Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Bruxelles: Reuniunea formală a miniştrilor de Externe din statele membre NATO

Ministrul interimar al Afacerilor Externe, Cătălin Predoiu, va participa,  pe 4 decembrie 2009, la Bruxelles, la Reuniunea formală a miniştrilor de Externe din statele membre NATO.

Cu acest prilej, ministrul Predoiu va participa la reuniunea consacrată a Consiliului Nord-Atlantic, la reuniunea statelor membre NATO cu statele contributoare la ISAF în Afganistan şi la reuniunea Consiliului NATO-Rusia.

Pe agenda discuţiilor vor figura, în principal, următoarele subiecte de interes: politica uşilor deschise, apărarea anti-rachetă, procesul de elaborare a noului Concept Strategic al NATO, performanţele înregistrate de Georgia şi Ucraina în implementarea obiectivelor asumate în cadrul Programelor Naţionale Anuale pe 2009, situaţia din Afganistan, precum şi relaţia NATO cu Federaţia Rusă.

România va urmări adoptarea unor decizii aliate care să marcheze progresele înregistrate de la desfăşurarea Summit-ului NATO de la Bucureşti, în direcţia consolidării hotărârilor luate de şefii de stat în aprilie 2008 şi, ulterior, la reuniunea ministerială din decembrie 2008 şi la Summit-ul aniversar al NATO de la Strasbourg-Kehl din aprilie 2009.

În acest sens, va fi reiterat angajamentul României faţă de continuarea politicii „uşilor deschise” a NATO, precum şi în privinţa operaţiunii militare a NATO din Afganistan (ISAF), în contextul salutării declaraţiei preşedintelui SUA, Barack Obama, referitoare la strategia pentru Afganistan.

Ministrul român al Afacerilor Externe va prezenta, totodată, obiectivele pe care ţara noastră le urmăreşte în cadrul procesului de elaborare a noului Concept Strategic al NATO, precum şi în ceea ce priveşte dezvoltarea unui sistem aliat de apărare antirachetă, în conformitate cu principiile indivizibilităţii securităţii şi ale solidarităţii aliate.

La reuniunea Consiliului NATO-Rusia, delegaţia României va acţiona în direcţia valorificării potenţialului foarte mare al relaţiei dintre membrii NATO şi Rusia, atât în planul dialogului politic, cât şi în cel al cooperării practice. România susţine îmbinarea abordării pragmatice cu respectarea obiectivelor, principiilor şi valorilor comune conţinute în Declaraţia de la Roma din 2002.

Cu prilejul participării la reuniunile de la Bruxelles, ministrul interimar al Afacerilor Externe, Cătălin Predoiu, are programată o întâlnire bilaterală cu omologul său din Georgia.

Sursa:  comunicat MAE

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.