Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Bugetul american pentru Afganistan – mai mare decât cel pentru Irak

Bugetul american alocat războiului din Afganistan (regiune considerată o prioritate de preşedintele Barack Obama) “va depăşi pentru prima dată costurile războiului din Irak în 2010″. Aceasta, potrivit cifrelor prezentate de Pentagon.

Bugetul de 130 de miliarde de dolari cuprinde:

– 65 de miliarde pentru operaţiunile din Afganistan;

– 61 de miliarde pentru operaţiunile din Irak.

– un program în valoare de 1,5 miliarde de dolari numit “răspuns de urgenţă al comandamentului” menit să acopere nevoile urgente de finanţare în regiune în domeniul reconstrucţiei şi ajutorului umanitar, din care 1,2 miliarde vor fi destinaţi Afganistanului;

– 700 de milioane de dolari pentru a “accelera dezvoltarea capacităţilor Pakistanului în domeniul contra-insurecţiei şi finanţarea operaţiunilor pe care le desfăşoară în sprijinul eforturilor americane” în Afganistan;

– asistenţă militară şi un ajutor financiar de 1,5 miliarde de dolari pe cinci ani pentru Pakistan, a cărui frontieră occidentală a devenit bastion al al-Qaida şi rebelilor combatanţi din Afganistan.

Comunicatul a fost făcut de viceamiralul Steve Stanley, director pentru resurse din cadrul Statului Major Întrunit.

“Banii ceruţi, circa 65 de miliarde pentru Afganistan , reprezintă mai mult decât cele 61 de miliarde solicitate pentru Irak”, a declarat acesta, apreciind că este vorba despre o “premieră”.

De la instalarea sa la putere, preşedintele Barack Obama a reorientat priorităţile armatei americane dinspre Irak spre Afganistan, precizând că este vorba despre “frontul central al războiului împotriva terorismului.

Cele 130 de miliarde cerute de adminstraţie pentru războaiele din Irak şi Afganistan în 2010 fac parte dintr-un buget al Apărării în valoare totală de 663,7 milliarde de dolari.

}n prezent Pentagonul are 136.000 de militari americani mobilizaţi în Irak, dar trebuie să se tretragă treptat din teritoriu pană la sfârşitul lui 2011, conform acordului de securitate semnat înre Washington şi Bagdad la sfârşiul lui 2008.
În paralel, în încercarea de a diminua violenţele din Afganistan, Casa Albă a decis să trimită în regiune 21.000 de militari suplimentari faţă de cei 70.000 de membri ai forţelor internaţionale mobilizaţi deja în teritoriu.

Până la sfârşitul anului, contingentul american va ajunge de la 45.000 în prezent la 68.000 de persoane.

 

 

Sursa: MEDIAFAX

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

3 Responses to “Bugetul american pentru Afganistan – mai mare decât cel pentru Irak”

  1. Schwartzkopff says:

    Aproape jumatate din bugetul Romaniei!!

  2. Ando says:

    La acest nivel diferenta celor doua bugete nu este semnificativa. Semnificativ este faptul ca militarii au cerut si li sa dat. si cand ne gandim ca suntem aliati, dar cata diferenta.

  3. DE CE BAL says:

    ESTE DOAR O TRANSLATIE DE FONDURI, CONFORM NOII OPTICI, A PRESEDINTELUI OBAMA – PROBATA SI DE SCHIMBAREA GENERALULUI AMERICAN CU FUNCTIA CEA MAI INALTA IN AFGANISTAN.