Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Bugetul apărării. Câţi bani va avea Armata în 2010

Suma propusă pentru Apărare în proiectul de buget pe 2010 este de 7.000.794.000 lei, înregistrându-se astfel o creştere sensibilă faţă de execuţia preliminată aferentă anului 2009, care este de 6.957.884.000, dar mult mai mică faţă de suma realizată în 2008, respectiv de 7.542.924.000 de lei.

Potrivit proiectului de buget, 97,3 % din suma alocată Ministerului va fi suportată din bugetul de stat, iar restul din venituri proprii.

Cheltuieli de personal

Din totalul de 6,811 miliarde de lei, cheltuieli suportate de la bugetul de stat, 3,109 miliarde vor reprezenta cheltuielile de personal. Proiectul de buget pe 2010 al MApN prevede că numărul maxim de posturi finanţate în anul 2010 va fi de 83.134.

– fondul pentru plata cheltuielilor salariale: 2,017 miliarde, în creştere faţă de execuţia preliminată pe 2009, care este de 1.989 de miliarde lei, dar şi faţă de suma realizată în 2008, respectiv 2,008 miliarde de lei.

– fondul alocat plăţii salariilor de bază – 773,539 milioane de lei – mai mare comparativ cu execuţia estimată pe 2009 – 732,516 milioane de lei.

– fond de salarii de merit în cuantum de 36,9 milioane de lei;

– fond de 32,7 milioane de lei pentru indemnizaţii de conducere;

– fond pentru plata sporurilor de vechime, în creştere faţă de execuţia preliminată pe 2009 (162.622.000 de lei) şi faţa de suma realizată în 2008 (161.808.000 lei);

– fondul de sporuri pentru condiţii de muncă este de 188,349 de milioane de lei, mai mic faţă de execuţia preliminată pe 2009, care este de 201,7 milioane de lei;

– proiectul de buget nu prevede sume pentru plata orelor suplimentare;

– suma alocată pentru normele de hrană, aceasta va fi mai mică în 2010 (585,343 de milioane de lei) faţă de execuţia preliminată pe 2009 (630,834 milioane de

lei).

– suma alocată pentru uniforme şi echipament obligatoriu va fi, în 2010, de 90,383 milioane de lei, faţă de 37,035 milioane de lei, execuţie preliminată pe 2009;

– creştere de peste 10 milioane în ceea ce priveşte fondul de premii, propunerea pe 2010 este de 103,951 milioane de lei, comparativ cu execuţia preliminată pe 2009, care este de 92,999 milioane de lei;

La categoria “Autorităţi publice şi acţiuni externe”: 30 de posturi cu un fond aferent salariilor de bază de 582.000 de lei.

La categoria “Apărare” sunt 76.261 de posturi cu un fond de salariu de bază de 655 de milioane de lei.

La categoria “Ordine publică şi Siguranţă”, bugetul MApN prevede, pentru 2010, 3.642 de posturi, cu un fond pentru salariile de bază de 74,777 milioane de lei.

La categoria “Învăţământ”, un număr de 2.983 de posturi, cu un fond pentru salariile de bază de 39,978 de milioane de lei.

La categoria “Sănătate” 195 de posturi, cu un fond aferent salariilor de bază de 2,997 milioane lei

La categoria “Asigurări şi Asistenţă socială” 23 de posturi cu un fond aferent pentru salariile de bază de 205.000 de lei

Operaţii internaţionale

– proiectul de buget al MapN pe 2010 menţionează, în introducere, că dislocarea şi susţinerea forţelor în teatrele de operaţii ar trebui să fie acoperită prin alocarea de resurse suplimentare.

– proiectul de buget avertizează că, în caz contrar, pe termen lung, resursele necesare pentru menţinerea standardelor – respectiv asigurarea operării şi mentenanţei sistemelor din dotare şi mai ales înlocuirea acestora acolo unde este cazul – devin insuficiente, “creându-se o situaţie de amânare, prin rostogolire în timp, a nivelului acoperirii”.

Înzestrare

Referitor la acest capitol în proiectul de buget se arată că:

– în ceea ce priveşte cele şase programe de înzestrare strategică (avion multirol, corveta multifuncţională, vânător de mine, transportoare blindate pentru trupe, autoturisme de teren blindate şi neblindate şi sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare) aprobate de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, costurile de achiziţie iniţiale, inclusiv cele pentru infrastructură, reprezintă doar o parte a cheltuielilor, deoarece asigurarea capabilităţii presupune în plus existenţa personalului de operare şi întreţinere, precum şi alocarea unei sume semnificative pentru operare şi mentenanţă, care în anumite situaţii pot depăşi costul investiţiei iniţiale.

– în fodurile alocate nu sunt incluse creditele necesare pentru cele patru programe de înzestrare de importanţă strategică finanţabile conform prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 111 din 2006 privind finanţarea unor proiecte de investiţii care necesită o perioadă mai lungă de un an până la finalizare.

– în scopul finanţării realizării acestor programe strategice a fost demarat un proces de modificare a actelor normative aplicabil finanţării unor proiecte de investiţii care necesită o perioadă mai lungă de un an până la finalizare, pentru a permite derularea acestor programe cu costuri de finanţare mult mai reduse.

Documentul atrage atenţia că “România nu se află în situaţia unor ţări membre NATO şi UE care au redus cheltuielile de apărare sub 2% din PIB, ca urmare a descreşterii ameninţărilor la adresa securităţii lor şi care, la momentul adoptării acestei decizii, beneficiau deja de capacităţi de apărare substanţiale”, ci este “în faza crucială a generării acestor capabilităţi, care ar aduce importante dividende politice şi strategice”.

Modernizarea capabilităţilor presupune resurse bugetare semnificative în decursul perioadei viitoare, se arată în document, care precizează că nealocarea acestora va împiedica realizarea obiectivelor întârziate, dar şi evitarea amânării unor programe de înzestrare necesare dotării capabilităţilor angajate prin procesul de planificare aliat în cadrul ciclului de planificare 2008-2018.

Potrivit proiectului de buget, “orice amânare cu mai mult de 1-2 ani va avea consecinţe serioase asupra angajamentelor asumate de România, atât din punct de vedere al echipamentelor, cât şi al termenelor de punere la dispoziţie”.

sursa: Ministerul Finantelor

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

4 Responses to “Bugetul apărării. Câţi bani va avea Armata în 2010”

 1. Sfiosul says:

  Constat ca:
  1. Fondul pentru conditii de munca este redus fata de anul trecut ceea ce poate inseamna reducerea unor sporuri aplicate la salariul de baza;
  2. Suma alocata pentru uniforme si echipament este mai mult decat dubla, ceea ce, sper eu, inseamna ca o sa ne primim si noi banii de haine pe anul trecut.
  Dar cu toate astea, acest buget este doar la stadiul de propunere…. ramane sa vedem de unde vor taia, ca de taiat e sigur… dar de unde…!?

 2. legistul says:

  1. Angajamentele internationale ale tarii sunt facultative?(Ma refer la cel de a asigura 2,38% din PIB luat la aderarea in NATO)
  2.De ce guvernul nu utilizeaza una din putinele pirghiile de care dispune pentru relansarea economiei si anume comenzi in industria de aparare pentru dotarea armatei -de exemplu prin asigurarea unui buget adecvat dar conditionat: 80%din inzestrare se realizeaza prin comenzi in industria romaneasca-colaborarea cu producatorii externi revenind in sarcina producatorilor din Romania)?
  3. Oricum se continua de catre guvernul boc din regimul basescu politica de distrugere a sistemului de aparare a tarii (am sa-i scriu cu litera mica atata timp cat in opinia mea raman responsabili de distrugerea armatei nationale).
  4. Concluzia: BugetuL apararii=BATAIE DE JOC.
  5. Astept momentul in care un MINISTRU AL APARARII demisioneaza din motive de buget. Sau mai stii…
  6. Sau participarea Comandantului Fortelor Armate si a primului ministru la Ziua eroilor din acest an va fi si ea conditionata de buget? (Poate in cele din urma vor urma si ei exemplul pozitiv al omologilor din alte state NATO).
  7. Cum isi indeplineste atributiile constitutionale Comandantul Fortelor Armate daca nu este capabil sa asigure bugetul minim de functionare singurei institutii pe care Constitutia i-o subordoneaza direct prin sceasta inalta functie in care-l nominalizeaza?

 3. nicolae says:

  Lipsa alocarii sumelor necesare platii pensiilor militare presupune ca in opinia guvernantilor decizia includerii militarilor in legea unitara a pensiilor a fost luata. Ingrijoratoare este insa lipsa totala a reactiilor noului ministru al apararii, a asociatiilor si sindicatului militarilor etc. Urmeaza asumarea raspunderii, contributia tacita a tuturor partidelor parlamentare, inclusiv a CELOR CARE AU PROMIS SPRIJIN si, astfel,militarii romani, neinfranti pe campul de lupta sunt invinsi, batjocoriti si umiliti de proprii guvernanti. Nu mai vorbim de incalcarea obligatiilor euroatlantice asumate voluntar si conditionat de Romania la admiterea in NATO si UE….

 4. vosi says:

  @nicolae: nu este adevărat – în proiectul de buget al apărării pe 2010, în Anexa 3/18/02/pag.19, este prevăzut capitolul 6801 cu subcapitolul 03 PENSII ŞI AJUTOARE DE BĂTRÂNEŢE.
  Prevăzut pentru 2010: 2.012.013.000 RON, creştere de 0,61% faţă de 2009(1.999.798.ooo RON).

  Să sperăm că se finalizează şi recalcularea cu grupele, 31.12.2010 fiind termen limită, iar de la 01.01.2011 mai mult ca sigur intrăm în legea unică, sperând că drepturile obţinute nu mai pot fi luate.