Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Bugetul apărării va fi suplimentat în urma rectificării bugetare

rectificare bugetara. foto cugetliberÎn urmă cu o zi, în cadrul unei declaraţii de presă, premierul Victor Ponta a vorbit despre rectificarea bugetară. În acest context, câteva dintre ministere – printre care şi cel al Apărării naţionale – urmează să primească sume suplimentare consistente în cursul acestui an.

Vă prezentăm fragmentul din declaraţia de presă a premierului în care face referire la ministerele norocoase şi la sumele ce urmează să le primească:

“Sume suplimentare primesc următoarele instituţii publice – vorbesc de sumele într-adevăr consistente, pentru că, evident, vor fi şi instituţii care primesc sume mai mici pentru diverse probleme punctuale: Ministerul Sănătăţii are un plus de 489 milioane de lei pentru cheltuielile privind programele naţionale şi sistemul de intervenţii de urgenţă, iar Casa Naţională de Asigurări de Sănătate – 166 de milioane de lei. Deci, în jur de 600, peste 600 de milioane de lei în plus către domeniul de sănătate.

Ministerul Apărării are prevăzute pentru posibile cheltuieli în perioada imediat următoare 400 de milioane de lei. Acestea urmează să fie angajate – din acest motiv le-am trecut în fondul de rezervă al guvernului şi, pe măsură ce sunt angajate, aceste cheltuieli vor fi decontate. Am discutat cu ministrul apărării, domnul Duşa, în această dimineaţă, până la sfârşitul anului intenţionăm ca această creştere de cheltuieli pentru apărare, într-o perioadă sensibilă, importantă, dificilă pentru regiune, să fie până la sfârşitul anului de 0,2 % din produsul intern brut, iar la construcţia bugetului pe anii 2015-2016 să prevedem o creştere continuă de 0,2 % din produsul intern brut, în aşa fel încât România să atingă, cât mai curând, ţinta de alocare de 2 % din produsul intern brut pentru apărare.

Ministerul Economiei primeşte 300 de milioane de lei – 100 de milioane pentru sprijinirea schemei de minimis pentru IMM şi 200 de milioane pentru investiţii de retehnologizare, care sunt eligibile tuturor companiilor care se încadrează în prevederile şi standardele europene.

Ministerul Educaţiei – 150 de milioane de lei pentru a plăti în continuare hotărârile judecătoreşti, ştiţi foarte bine, acele drepturi care au fost tăiate profesorilor şi recunoscute prin hotărâri judecătoreşti.

Ministerul Transporturilor – 356 de /milioane/ de lei, în special către compania de Căi Ferate, reuşind, în acest fel, să plătească orice restanţă la subvenţii şi la categoriile speciale de persoane care beneficiază de scutiri la transportul pe cale ferată.

Sume mai mici: Ministerul Muncii – 42 de milioane, Ministerul Justiţiei şi Ministerul Public împreună, Înalta Curte – 42 de milioane, Ministerul Culturii – 10 milioane de lei şi, de asemenea, avem o cheltuială la Ministerul Afacerilor Interne şi Autoritatea Electorală Permanentă, de 192 de milioane de lei. În plus, 600 de milioane de lei vor fi folosiţi pentru plata arieratelor autorităţilor locale, în aşa fel încât să reducem la minimum posibil această problemă veche, care există pentru autorităţile locale.

Fac încă două precizări. Urmează să avem o nouă rectificare, a doua, probabil şi ultima din acest an, spre sfârşitul lunii septembrie, după ce vom avea noi consultări cu partenerii noştri internaţionali şi după ce vom vedea ce noi acte normative pot să intre în vigoare, şi pot să fac precizarea că s-a lucrat cu echipa tehnică a Comisiei Europene şi a FMI pentru pregătirea acestei rectificări şi că aceasta respectă toate angajamentele stabilite în cadrul programului semnat între România şi Comisia Europeană, FMI şi BM”, a spus în încheiere Ponta.

sursa: declaraţie de presă, Guvernul României

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

43 Responses to “Bugetul apărării va fi suplimentat în urma rectificării bugetare”

 1. Robert Horvath Sua says:

  S-a dus vremea bocancilor gauriti.
  Vin vremuri si mai grele.

  Vremea de viitura.
  Seful aproape suprem Oprea a declarat ca au fost ….aproximativ…..doua victime.

  Eu nu cred ca acesta este aproxamativ idiot ci…..precis.

 2. Robert Horvath Sua says:

  S.O.S
  Urmariti cu nesat comentariile mele
  in editorialul anterior.

 3. Robert Horvath Sua says:

  Ponta, Oprea,Dusa
  Acestia nu merita impuscati !!!
  Ar scapa prea ieftin.

 4. Robert Horvath Sua says:

  Erata
  In loc de eroi
  a se citi
  Erori.

 5. Robert Horvath Sua says:

  Stelian va patii la fel ca Stalin si Lenin si probabil Putin.

 6. Karadeniz says:

  În contextual evenimentelor din Ucraina, pe 3 mai la Târgu Jiu, premierul declara ca va loca 700 milioane lei MApN pentru întreținerea echipamentelor militare și către completarea stocurilor necesare. Tot în acea declarație spunea că că România este pregătită să apere Republica Moldova și să fie solidară cu Ucraina.
  Acum la nici trei luni de la acea declarație constatăm că la rectificarea bugetară MApN primește doar 400 de milioane. Probabil s-a renunțat la apărarea Republicii Moldova.
  Capacitatea de apărare s-a întărit substanțial prin dotarea efectivelor regimentului 30 Gardă “Mihai Viteazul” cu o uniformă de vară de protocol, uniformă care așa cum declară oficialii MApN ”este una dintre cele mai elegante şi rafinate din spaţiul european, ce îmbină elemente din fondul tradiţional al marilor ţinute ale perioadei interbelice, armonios închegate într-o formă modernă, ce conferă solemnitate şi autoritate.”
  Culoarea roșie a acestei uniforme nu are nici o legătură cu roșul PSD-ist.
  Generalul primar Neculai Onțanu a comandat și el o uniformă asemănătoare pentru tinuta de paradă a Diviziei Civice Voluntare a sectorului 2.

 7. Karadeniz says:

  Neavând probabil încredere în capacitățile strategico-silvice ale ministrului Dușa guvenul va ține acești 400 de milioane ”pentru posibile cheltuieli în perioada imediat următoare” în fondul de rezervă al guvernului şi, pe măsură ce sunt angajate, aceste cheltuieli vor fi decontate. Victor Ponta uită probabil că ministrul Dușa nu are nici o libertate de mișcare și acțiune, toate deciziile sale trebuie avizate de vicepremierul și ministrul de interne, general de armată Gabriel Oprea, ministrul apărării fiind un simplu furier DS ce merge zilnic la MI, la ora 14.00 cu mapa la semnat.
  Prin decizia primului ministru nr. 79 din 10.03.2014 Gabriel Oprea, care pînă atunci doar coordona activităţile din domeniile apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale fără însă a se preciza în ce anume consta această coordonare şi ce putere reală avea, acum are specificat clar în atribuții “calitate în care va aviza documentele emise de ministerele şi instituţiile cu atribuţii în respectivele domenii”

 8. Marlon Juvet says:

  Cum am spus şi nu încetez să repet – vă descalificaţi ca mediu online, organ de presă sau ce aveţi pretenţia că reprezentaţi, permiţând acestui …..în ploaie, …… principesei numit Horvath să-şi exhibe ……..pe aici.

 9. elis says:

  Chiar… o rugaminte din tot sufletul – faceti ceva cu debilul asta international bozgoro-americano-japonezo-ungur etc.

 10. Robert Horvath Sua says:

  @ karadeniz creste in ochii nostrii’
  Analiza corecta.
  Minte lucida.
  Fara comentarii anti Robert.
  O speranta purie..

 11. Robert Horvath Sua says:

  Cu riscul banarii intreb din nou
  Stelian P este ofiter acoperit sau
  Ofiter descoperit ?
  Astept raspunsuri urgente si pertinente …

 12. asparagus says:

  Ce frustrat e horvat asta, oare cine e in spatele acestui user nu se plictiseste sa fie papagal in fiecare zi?

 13. Karadeniz says:

  Omul are o singura calitate, perseverenta. Singura soluție pentru ceililalți comentatori este ignorarea totală. Dacă administratorul blogului nu vrea să-l restricționeze voi evita pe viitor acest blog.

 14. Robert Horvath Sua says:

  @ aspa
  In spatele meu este Kiyoko
  In spatele tau, in fund……un asparagus.

 15. Robert Horvath Sua says:

  Salam, peltea , palton rosu, asparagus si alte nume mondiale.
  Clanul lui Bercea numara milioane.

 16. corect says:

  Asta a ajuns armata romana un fel de Robert Horvath Sua .Ar trebui dat afara administratorul acestui site pentru incompetenta

 17. asparagus says:

  Renunt sa mai postez pe siteul asta din cauza preaimbecilului de horvat

 18. Robert Horvath Sua says:

  @
  Disperare mare.
  Asparagus anunta retragerea legumonoasa.
  Nu ai postat niciodata .
  Deci pierderea este recuperabila……
  si nimeni nu te va regreta.

 19. Robert Horvath Sua says:

  Scuzati greselile de scriere.
  Nu sunt beat ….ci obosit.
  Azi am terminat filmul
  MARCELLO
  pe care intentionez sa-l pun pe Vimeo
  impreuna cu filmul
  MESSIAS.
  Deschideti pentru informatii
  Robert Horvath Deva Blog

 20. stefan says:

  mai incetati cu tampeniile . mai bine intrebati care armata? pe strada nu se vede tipemnie de haina militara ,se pare ca sant ;;acoperiti ;;ha ha ,, apropoo ce spune dl dusa cu pachetul acela privind rezervistii pensiile militare cu legea aia la care mesteresc de 4 ani … aloooooooooooo rezervistii sant tot activi pana 65 de ani ei pot fii oricand activi ,,, ce faceti cu ei ca legea pensiilor actuala m art 29 msi hg-s 1019 [discriminreaza , militari someri rusine

 21. stops says:

  @asparagus
  Te legi de toată lumea … fără discriminare … dar și fără idei UTILE, doar cu emisii de LĂTRĂU. De te mai prind prin FIEF-ul sTOPs … zău că-ți aplic un C-STRING peste EMȚĂTORUL VOKAL !!
  (FIÉF, fiefuri, s. n. (În Evul Mediu) Feudă; drept de proprietate asupra unei feude. ♦ Fig. Zonă de influență absolută sau preponderentă. Fief electoral. – Din fr. fief. )

 22. asparagus says:

  Daca tie ti se pare normal ce face paranoicul asta pe blog, propun sa va faceti amandoi un blog ( ca si asa sunteti pasionati de japonia si tot ce tine de ea) si sa ne lasati pe noi sa ne vedem de treaba. Cat despre tine, care te bagi singur in seama aici, ramai la fel de frustrat si de egocentrist ca pana acum… .

 23. stops says:

  Cu cine votezi ,cu seful SMG, cu ministrul apararii? Doi papitoi care fac sluj in fata politicienilor de rang inalt ajunsi unde sunt unul pe baza de PCR, pile cunostiinte relatii, celalalt prin umilire si slugarnicie, doua personalitati sterse, pierdute, caricaturi nu comandanti. Ma mir ca mai au tupeu sa se planga ca au ramas fara birouri si sa se faca astfel singuri d eras. Sunt de rasul lumii amandoi si partea proasta este ca trag armata dupa ei. Venirea lui Ponta in M100 este un abuz si CSAT ar fi trebuit sa puna pe ordinea de zi pe3depsirea si scoaterea acestuia din locatia MApN.Dar cine sa faca asta , doi papitoi fricosi care tremura ori de cate ori ii cade lui Ponta batista pe jos? D-aia ai asparagus în back de la HR DEVA ?!

 24. stops says:

  @aspargus
  comentariu educativ:
  dacă nu ai sistem de operație ANDROID nu poți fi operat 4G la locul de implementare FĂRĂ-FIRE* a ASPRGS-ului dar metoda RH POZITIV e mult mai plină de LIKE – uri, decât cea ELENĂ ori STELIANĂ …
  (4G (engleză: fourth generation) este numele generației a patra de tehnologie telefonică mobilă, aceasta fiind succesoarea 3G. Un sistem 4G oferă internet mobil de mare viteză. De acest sistem pot beneficia laptopurile cu o conexiune prin modem USB *fără-fir, smartphonurile și alte sisteme mobile. Aplicațiile compatibile includ televiziunea mobilă high-definition, televizunea 3D, sistemele pentru conferinte video. Recent noile sisteme de operare mobile: Android, iOS, Windows-mobil intră în categoria 4G.)

 25. asparagus says:

  Tu nu vezi ca esti total off-topic la ce am zis eu? Sau poate ca la tine la Dridu acolo nu e suficient semnal si informatia nu ajunge in totalitate… Vezi ti ba nene de batranetile tale, si nu i mai lua partea lu horvat ca o faci degeaba. In loc sa stai linistit si sa traiesti relaxat la pensie, iti reversi ofurile pe bloguri. De parca ar fi cineva vinovat ca tu acum, in retragete fiind, esti nebagat in seama de oameni. Sau vrei ca sa primesti inca onorul, considerandu-te inca in CdmTP?

 26. stops says:

  @aspa …
  GAZE! PELERINĂ!

 27. nebunul satului says:

  Nu mai exista rezervisti cu pensii militare ci doar asistati social[milogi] . Citeste legea fraudata de Roberta

 28. stops says:

  S-a cam împuțit asparagusul în locul unde l-ați imortalizat … sper că și figura cu masca pe figură să vă sugereze un film animat … cu lătrăi !

 29. Marlon Juvet says:

  D-le Stops, ca să parafrazez o glumă clasică (şi o caricatură şi mai clasică, a unuia care chiar pleznește de talent, Octav Mardale e numele lui, unul care nu are nevoie să o dea pe haiku-uri ca să mimeze actul gândirii) dacă nu vă deranjează ce postează cretinul ăsta de Horvath, atunci sunteți de-o seamă cu el. De-un fel……..

 30. Marlon Juvet says:

  Sunt unii care chiar îmbătrânesc urât. Ăştia doi, Horvath şi apărătorul lui, dl. caricaturist….

 31. stops says:

  Desenul (DE PE BLOGUL D-LUI) în care Dl.Octav discută cu 2 fețe legumicoole, un asparaghios și un prazverdenobraz are în bula de text ETICHETA PERSONULITĂȚII DVS. dOMNILOR:
  “LA CÎT DE MULȚI O FAC PE DEȘTEPȚII, E APROAPE IMPOSIBIL SĂ ȘTII CÎȚI PROȘTI AUTENTICI MAI SUNTEM ÎN ROMÎNIA “

 32. stops says:

  Am realizat de ce te iei de … elite !! EȘTI UN FOST CONTRA …
  La inceputurile informatiilor militare au existat doar cercetasii puri (Directia Cercetare), ulterior – odata cu aparitia contrainformatiilor tip politie politica s-au infiintat DIA, azi DGIA, insa cele 2 sectiuni sunt complet diferite si se ocupa cu lucruri diferite, cercetasii se ocupa in realitate de informatii si contrainformatii legate strict de actiunile militare, iar cei de la CI isi toarna colegii, fiind in fapt o politie politica.

  Ceea ce este mai picant: odata cu conceptia de reorganizare a armatei pentru admiterea in NATO, CI-istii si-au vazut periclitata existenta, cei din NATO nu intelegeau ce fac, daca cercetasii se ocupa de fapt si de contrainformatii, de ce trebuie sa mai exista inca o structura de CI? La un moment dat, pentru a introduce in eroare NATO, CI-istii au fost imbracati in uniforme si inclusi in aceleasi compartimente (S2/G2/J2) cu cercetasii cum era firesc, insa nu le-a convenit regimul ei fiind ca instruire mai mult civili de birou, cum sa porti bocanci, sa sari cu parasuta si sa mai tragi si cu vreo arma – e greu pentru ei, asa ca azi pot fi regasiti tot civili, 6 ore program redus de stat degeaba pe zi, tot separat fata de cercetasi si de comanda unitatii, nu procura absolut nicio informatie de pe campul de lupta unde nu calca niciodata de fapt, ci isi toarna in continuare colegii si dau avize pentru diverse functii celor cu origini sau recomandari politice sanatoase. Culea tupeului – bineinteles ca ii spioneaza si pe cercetasi, de aceea cele 2 componente nu se impaca, CI-istii pentru cercetasi sunt ca o raie care le terfeleste si imaginea.

 33. stops says:

  TOTUȘI de doreai a-l combate pe cineast … îi afișai problema USA-CCCP /URSS:
  ” 2014.IUNIE 30. // SUA au o datorie de 101% din PIB. Datoria publică a Rusiei este de 8% din PIB. SUA au avut anul trecut un deficit comercial în valoare de peste 500 de miliarde de dolari. Rusia înregistrează constant excedent ccomercial de ani buni. Rusia este de 2x mai saraca decat Germania are o rata a somajului de 5,4% ce-i drept, germanii stau mai bine cu 5,3%, intr-adevar diferenta enorma. De când Vladimir Putin a devenit preşedinte, economia s-a dezvoltat într-un ritm rapid. Valoarea PIB s-a dublat, urcând de pe locul 22 pe 11 la nivel mondial. Rata de creştere medie anuală este de 7% de atunci, iar statul ocupă a şasea poziţie la nivel mondial după PIB raportat la puterea de cumpărare. Sectorul industrial a crescut cu 75% în primii opt ani de mandat al lui Putin, investiţiile s-au majorat cu 125%, agricultura şi construcţiile au înregistrat avansuri. Veniturile populaţiei s-au ddublat, iar salariul mediu a crescut de la echivalentul a 80 de dolari la 640 de dolari. Clasa de mijloc a crescut de la opt milioane de persoane la 55 de milioane. Numărul persoanelor care trăiesc sub pragul sărăciei a scăzut de la 30% în 2000 la 14% în 2008 si 11% in 2012 ( Germania are 17%).Rezervele de aur ale Rusiei au crescut cu 570 de tone metrice în ultimii zece ani, în timp ce rezervele SUA mai degrabă au stagnat.
  Mai mult: news/2014_07_16/Rusia-vrea-sa-introduca-taxe-vamale-la-importul-de-vin-carne-si-fructe-din-Republica-Moldova”
  PONTA QVO VADIS? E O PROBLMĂ DE HARVARD ?!

 34. stops says:

  DVS ești KULT … dar cuvîntul „incremental“ nu face parte din vocabularul meu. Nu ştiu nici ce înseamnă ”tiristor”, sau ”mosfet”. Alţii – mai cultivaţi, mai bine instalaţi CA DVS în limba română – ştiu.
  Continui, totuşi, să fiu de părere că dacă vorbeşti poporului dintr-un blog e preferabil să foloseşti cuvinte mai la îndemînă, mai ales dacă există echivalenţe româneşti consacrate, sau dacă ceea ce vrei să spui se poate spune simplu şi limpede. Evident, eşti liber şi să vorbeşti păsăreşte, să faci pe nebunul, să arăţi că „ai vocabular”. Dar, mai ales cînd meseria ta
  DE MLITAUR implică o anumită abilitate a comunicării, inteligent este să nu te scremi, să nu dai ascultătorilor sau cititorilor tăi impresia că, fără un certificat de absolvire a DEX-ului şi fără o specializare în statistică matematică, n-au acces la discursul tău.
  DECI … CE E aIA offtopic ?!? DEX OffSATULE …

 35. asparagus says:

  Apreciez ca stai cate 2-3 zile sa faci documentare pana scremi un raspuns din asta absolut genial. Reiterez ceea ce am zis mai sus si anume sa iti vezi linistit de pensie si batraneti, sa nu mai fii frustrat si sa le cauti nod in papura altora…. Urmareste site ul mapn, poate mao participi la vreun concurs de eseuri si te ridici din anonimat.

 36. Marlon Juvet says:

  ……….limbajele astea cu pretenții de subtilitate, dar nefiind altceva decât bizarerii semantice, sunt unele din cele mai puternice simptome ale schizofreniei, d-le STOPS. Dar cred că vi s-a mai spus asta.

 37. asparagus says:

  Mai exista un caz, un colonel de fost pe la gmr nu de mult timp, care la fel isi varsa frustrarile intr un limbaj asemanator.

 38. vic says:

  E tot el

 39. stops says:

  @ mârlan juvete
  In spatele meu este Kiyoko citind haiku engliș by ssTOPss
  In spatele tau, in fund……un asparagus.

 40. stops says:

  Zău nu-mi amintesc să vă fi comandat SCOATEȚI MASCA … D-aia, PENTRU INDISCIPLINĂ CRASĂ, vă aplic procedura tradițonală a amarșului … de pe vremea lui TEACĂ :
  MARȘ AFARĂ !

 41. asparagus says:

  Nu, stops e un alt frustrat, cica nu il lasa actualul de la gmr sa publice, si isi varsa ofurile pe unde prinde

 42. indisciplinatu says:

  Daca e discriminare de ce nu sesizati in scris CNCD-ul??? Avem un stil aiurea de a ne plange fara a intreprinde nimic concret ceva de speriat.

 43. alex says:

  Bagati la cap ! da militarii sunt discriminati ! comparativ cu alte categorii socio-profesionale au o multime de drepturi restînse sau încălcate si aproape de loc compensaţii. Nimeni nu se plînge, pentru că cei care au această posibilitate sunt platiti gras şi gata oricînd să aplice modelul sovietic ” sa-ti vad caietul de pregătire ” ‘-unde iti sunt planurile? Metoda pumnului in gură functionează perfect, ce dacă ai avut solda taiată ? te descurci ! vrei timp liber după ture ? “Ţara iţi va fi recunoscătoare”. Minciuna si demagogia au radăcini adinci in armata, nu pot fi stîpite cu urmasi ai Politricilor de la Moscova sau Frunze. Trecerea interesului national pe taraba partidelor politice a avut consecinţe mai grave decît taierile din buget, si cine a suferit – armata! -ca oameni. Partidele nu au culoare , doar interese! iar noi cei in uniformă nu îi interesăm!