Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Bugetul MApN suplimentat pentru participarea fregatei Ferdinand la misiunea NATO din Libia

Printr-o declaraţiei de presă ministrul Apărării, Oprea Gabriel, a prezentat elementele care au condus la luarea deciziei de participare a fregatei “Regele Ferdinand” la misiunea de instituire a embargoului asupra armelor împotriva Libiei, precum şi în ce constau pregătirile pentru plecarea în misiune a navei.

Cadrul legal:

– Rezoluţiile nr. 1970 şi 1973, ale Consiliul de securitate al ONU prin care s-a a cerut tuturor statelor, în special statelor care acţionează în cadrul unor organizaţii regionale, să asigure un embargo asupra armelor împotriva Libiei;

– NATO a decis pe 22 martie să lanseze o operaţie pentru a impune acest embargo prin monitorizare, raportare şi, dacă se va impune, interzicerea navelor suspecte de transport ilegal de arme sau mercenari. Directiva de execuţie pentru “Embargoul de arme” a fost adoptată la nivelul NATO în data de 22 martie;

– CSAT a aprobat, pe 22 martie, o Hotărâre privind participarea României cu forţe la Operaţia NATO de impunere a unui embargo asupra armelor împotriva Libiei cu fregata „Regele Ferdinand”, care are un echipaj de 205 militari şi cu doi ofiţeri de stat major specializaţi în forţe navale. Fregata  “Regele Ferdinand”  şi cei doi ofiţeri de stat major fac parte din forţele puse de România la dispoziţia NATO, în cadrul pachetului comun de Forţe de Răspuns pe anul 2011;

Finanţarea misiunii:

– Guvernul a aprobat pe 23 martie suplimentarea bugetului MApN pe anul 2011 din Fondul de rezervă la dispoziţia Guvernului, pentru participarea cu forţe la operaţia NATO de impunere a unui embargo asupra armelor împotriva Libiei cu suma de 19.164.000 lei, aproximativ 4,5 milioane de euro, credite bugetare, la Capitolul „Apărare”.

Pregătirea misiunii:

– Fregata 221 “Regele Ferdinand” va intra în proces de revizie şi etalonări ale echipamentelor de propulsie, de luptă, de navigaţie, de comunicaţii şi de protecţie a navei.

– se va realiza instruirea specifică a echipajului;

– se va efectua asigurarea tehnico-materială specifică misiunii;

– se va efectua vizita medicală şi testarea psihologică a echipajului;

– întocmirea documentelor organizatorice şi de executare a misiunii;

– cei doi ofiţeri de stat major au un termen de pregătire de cinci zile, iar fregatele de 60 de zile de la data solicitării de către NATO

Fregata 221 “Regele Ferdinand” a participat la misiuni de certificare şi afirmare de nivel I şi II NATO, în 2007 şi 2008 în Italia şi Croaţia.

Potrivit lui Oprea principalele misiuni pe care le poate îndeplini nava 221 „Regele Ferdinand” sunt de escortare, interdicţie zonală, observare, control aerian. “Impunerea embargoului este, de asemenea, o misiune principală realizată de navă, procesul constând în: angajarea ameninţărilor asimetrice; misiuni de interceptare-control pe mare; suport pentru misiuni amfibii şi forţe speciale” a precizat Oprea.

Ca misiuni secundare, nava este pregătită să efectueze intervenţii pentru înlaturarea efectelor dezastrelor de mediu, intervenţii la dezastre pe mare, misiuni de căutare şi salvare, reprezentare internaţională.

sursa: www.mapn.ro

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

4 Responses to “Bugetul MApN suplimentat pentru participarea fregatei Ferdinand la misiunea NATO din Libia”

 1. Plotonierul says:

  In toamna Ferdinand ori alta fregata va trebui sa faca si acea misiune planificata, alti bani alta distractie, dar obrazul subtire cu cheltuiala se tine. Prin anii 80 Marina Militara avea o vorba, ” Vom lupta pana la ultimul aviator !”. Din pacate aviatia militara romana tinde sa devina cam ca flota militara a Ungariei. Criza care se chinuie sa plece taras-grapis de la noi se pare ca vine din nou si nu vine singura, aduce cu ea si flacarile revoltelor din Asia si Africa. Conflictele ce vor fi sa vina ne vor prinde, ca de atatea ori in istoria noastra, doar in izmene si cu baioneta. Daca pe vremea comunismului aveam faimoasele garzi patriotice cred ca acum vor trebui inlocuite cu politicieni. PSD va fi infanteria, PNL trupele motorizate, PDL fortele navale iar UDMR geniu-chimic. bineinteles ca UNPR se va ocupa ca si acum cu logistica.

 2. albatros says:

  Eu zic sa lasi minorritatile (cu aripi) sa fie fortele aeriene. Nu de alta,dar conform traditiei, aviatorii si marinarii au fost cei mai buni prieteni. Ce similitudine perfecta: Basescu si cu Bercea!

 3. Gogu says:

  Fregata trimisă de Băsescu în Libia a fost capturată de piraţii somalezi

  În timp ce se deplasa spre Libia, fregata Regele Ferdinand a avut ghinionul să dea peste un grup de piraţi somalezi înarmaţi cu praştii. Deşi militarii români au aruncat ancora, sperând să câştige în viteză, piraţii somalezi s-au dovedit mai rapizi. Zeci de bărci ale acestora au înconjurat fregata românească, moment în care s-a declanşat o adevărată panică la bordul navei româneşti.

  La bordul fregatei se aflau 205 militari şi doi ofiţeri ai Statului Major al Forţelor Navale. Mulţi dintre aceştia au sărit în apă de frica piraţilor, astfel că numărul capturaţilor este deocamdată necunoscut.

  Până la această oră, piraţii somalezi nu au cerut recompensă, semn că nu speră să obţină bani de la autorităţile române în schimbul fregatei. Piraţii somalezi par conştienţi de faptul că singura metodă prin care pot obţine bani este să vândă fregata Regele Ferdinand ca fier vechi.

 4. Gica says:

  …. ce tare !!!!!!! …bine spus….
  “….. Daca pe vremea comunismului aveam faimoasele garzi patriotice cred ca acum vor trebui inlocuite cu politicieni. PSD va fi infanteria, PNL trupele motorizate, PDL fortele navale iar UDMR geniu-chimic. bineinteles ca UNPR se va ocupa ca si acum cu logistica. “