Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Bugetul pentru apărare al Marii Britanii va fi redus

Premierul britanic David Cameron a anunţat marţi, în Parlament, reducerea bugetului pentru apărare cu opt procente pe 4 ani, insistând însă că aceasta nu va afecta capacitatea forţelor armate ale ţării.

Noul guvern conservator-liberal încearcă să reducă un deficit bugetar care a depăşit 10% din PIB, dar să păstreze în acelaşi timp statutul Marii Britanii de “putere militară de prim rang şi de aliat solid al SUA” în Irak şi Afganistan, aşa cum l-a asigurat Cameron pe preşedintele american Barack Obama.

Potrivit anunţului lui Cameron, efectivele armatei terestre vor fi reduse cu 7.000 de militari, iar cele ale Marinei şi Royal Air Force cu câte 5.000. Toţi soldaţii staţionaţi în Germania vor fi repatriaţi până în 2020.

David Cameron a mai confirmat şi construirea a două portavioane, al căror cost este estimat la 5 miliarde de lire. El va fi compensat prin mai multe măsuri de economie, printre care un moratoriu asupra construirii de noi submarine nucleare până în 2016.

Aparatele Harrier care echipează armata aerului vor fi retrase, iar programul Nimrod referitor la avioanele de recunoaştere va fi abandonat. Numărul fregatelor şi al distrugătoarelor va fi redus de la 23 la 19.

În schimb, programul de descurajare nucleară Trident, faţă de care conservatorii sunt foarte ataşaţi, va fi menţinut.

În fine, David Cameron a anunţat deblocarea a 500 milioane de lire pentru combaterea criminalităţii cibernetice.

sursa: AGERPRES

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.