Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Bulgaria – interesată de achiziţia de avioane Eurofighter second hand

avion Eurofighter

Se pare că Bulgaria este interesată de achiziţia de avioane Eurofighter second hand. În acest sens, o delegaţie italiană va sosi la Sofia săptămâna viitoare pentru a discuta despre o posibilă livrare. Vizita se pare că a fost stabilită în prealabil la expoziţia de aeronautică de la Berlin.
Italienii au oferit avioanele pentru suma de 12,5 milioane de euro, însă fără dotare cu vreun echipament sau arme.

Germania, la rândul ei, a lansat cea mai bună ofertă pentru acelaşi tip de avion.

La deschiderea spectacolului aerian internaţional, ce a avut loc între 11-13 septembrie la Berlin şi la care a fost prezentă şi Angela Merkel, Germania a făcut Bulgariei cea mai buna ofertă pentru furnizarea de avioane multirol “Eurofighter” second-hand.”
Guvernul german aşteaptă un răspuns cât mai curând din partea bulgară.

Sursa: www.otbrana.com

Etichete: , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

6 Responses to “Bulgaria – interesată de achiziţia de avioane Eurofighter second hand”

 1. Fenchea Marius says:

  Bine ca noi ne agatam de F 16 second hand ca musca de …..politicienii roamn nu vad ca nimeni nu ii baga in seama si ca toti vor ca sa se scape de vechiturile proprii? Ce nevoie este ca sa ne antrenam pilotii in Nevada? Asta este taxa de protectie data ca USA sa ii inghita pe astia si pe ceilalti la guvernare?
  Conform tabelului cu costurile Bulgaria ar face o afacere formidabila si ar ajunge sa aiba cea mai moderna aviatie din regiune, avioanele nu sunt mai bvechi de 10 ani chiar daca sunt second si Typhoon este avionul construit din start ca sa se bata cu Su 27 si derivatele.
  F 16 este avionul construit ca sa fie rivalul lui MIG 29 deci mult inferior la capitolul aer-aer.
  Pretul orei de zbor nu este un argument pentru a cumpara F 16 din 87 domnilor politicieni, asa se pot lua si MIG 21 second hand via India daca tot vreti ceva ieftin si la fel de dead end.
  M-as bucura ca sa avem pe cineva cu capul pe umeri care sa organizeze licitatie de avioane noi si secon hand si sa intram in un program de avioane moderne cum sunt Gripen, Typhoon, F 16 Block 50/52+, Rafale sau F 18E/F.

 2. Fenchea Marius says:

  Poate, poate o sa reusim ca sa cumparam second-ahnduri de calitate daca noi nu vrem nici in ruptul capului, poate ca vom urma exemplul bulgar sau p[e cel polonez sau cehesc sau unguresc…..

 3. aurel says:

  depinde cat sunt de vechi si SH-urile astea Eurofighter – dar probabil nu sunt prea zburate ca EF nu a fost integrat decat de cativa ani in fortele aeriene italiene.

  oricum, pare un pret foarte bun la 12.5 milioane – e o afacere mai buna sa-ti iei avioane din 2005, din era digitala totusi, decat avioane F-16 din 1988 cand computerul personal avea memorie 64k – ne imaginam ce avionica or avea pe ele si ce cockpit…

 4. Fenchea Marius says:

  Sunt mai noi de 10 ani de zile si Typhoon-ul este proiectat pentru 30-35 de ani de serviciu si 8000 de ore de zbor + ca durata de viata poate fi extinsa.
  Nu poti compara un avion zburat 1000 de opre maxim cu un avion zburat 6000-6500 de ore cum este F 16 OCU.

 5. sorin says:

  Care este costul orei de zbor la Eurofighter versus MIG29?

 6. Marius Fenchea says:

  MIG 29 pretul orei de zbor in funcite de misiuni undeva la 12800-1500 de dolari conform N-TV post de reportaje din Germania.
  Reportajul spunea ca typhoon-ul este ceva mai eficient ca si costuri dar nu cu mult, castigul fiind la partea de performante mult imbunatatite.
  Apropos DASA inca aminteste de programul Sniper care ar fi dus la un MIG 29 cu performante apropiate de Typhoon inclusiv la angajamentele BVR.