Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Bulgaria tot mai decisă să achiziţioneze F16 second din SUA la fel ca România

Întors dintr-o vizită de o săptămână la Washington, ministrul bulgar al apărării, Aniu Anghelov, a declarat că SUA oferă Bulgariei două opţiuni pentru achiziţionarea unor avioane de vânătoare F-16: prima opţiune este achiziţionarea a 16 avioane noi, iar cea de a doua, mai ieftină, este cumpărarea unor avioane cu o vechime de 35 ani.

Presa din Bulgaria a prezentat chiar faptul că în ultimii ani, mai mulţi oameni politici şi experţi militari au declarat că varianta cea mai ieftină ar fi ca România şi Bulgaria să achiziţioneze acelaşi tip avioane multirol, pentru că, în caz că cele două ţări îşi unesc eforturile, întreţinerea avioanelor şi instruirea piloţilor vor costa mult mai puţin. În România, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a aprobat în luna martie propunerea MApN de achiziţionare a 24 de avioane F-16 second hand.

La Washington, Aniu Anghelov a discutat şi despre achiziţionarea împreună cu România a unui simulator pentru acest tip de avioane.

Cel mai probabil, Bulgaria şi România vor cumpăra un singur simulator, suportând împreună cheltuielile de circa 50 milioane de dolari.

În prezent, Bulgaria dispune de 20 de avioane MiG-29 importate la sfârşitul anilor 80. Dintre acestea, 16 sunt modernizate. Dacă nu vor fi găsiţi bani pentru întreţinerea lor, este posibil ca spre sfârşitul anului în curs forţele ariene militare să opereze cu doar 8-10 avioane de vânătoare.

Potrivit presei bulgare, în timpul vizitei sale în SUA, ministrul Anghelov a confirmat poziţia Bulgariei că aceasta va participa la construirea unui scut antirachetă, care trebuie să fie un proiect al NATO. Potrivit oficialului, amplasarea pe teritoriul bulgar a unor elemente din viitorul scut trebuie discutată cu partenerii americani. Prima fază a construirii sistemului antirachetă trebuie să se încheie înainte de 2015. Aceasta va include dislocarea unor sisteme de apărare antirachetă pe vase în Marea Mediterană. Cea de a doua fază, în cadrul căreia, cel mai probabil, vor fi amplasate elemente din scut pe teritoriul României şi Bulgariei, va avea loc în perioada 2015-2018, iar în 2020 scutul trebuie să fie complet funcţional.

Ministrul Anghelov a mai spus că a discutat şi despre dislocarea unor trupe americane în bazele comune din România şi Bulgaria în cadrul procesului Joint Task Force East. El a confirmat că a avut anumite îngrijorări deoarece în ultimul timp acest subiect nu a mai făcut parte din agendă, dar a primit garanţii că planurile Statelor Unite nu s-au schimbat. Potrivit unui acord bilateral, Statele Unite pot folosi patru baze militare pe teritoriul bulgar, în care pot fi desfăşuraţi până la 5.000 de soldaţi. Ministrul a mai spus că Bulgaria şi România intenţionează să invite Serbia să participe la exerciţiile militare comune cu forţele americane.

sursa: AGERPRES

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

4 Responses to “Bulgaria tot mai decisă să achiziţioneze F16 second din SUA la fel ca România”

 1. /\/\/\/\/\ says:

  nu se compara mig 29 modernizat cu f-16.sunt aparate diferite,concentrate ,in special pt. misiuni diferite.astea sunt afaceri de culise/geopolitica/interese.

 2. vios says:

  Asa cum am spus intr-un comentariu anterior, era greu de crezut ca bulgarii isi vor permite altceva decat F-16. Fiindca sunt la fel ca noi, in grija Unchiului Sam. Daca vor SCUT, trebuie sa “plateasca” -deci nu vor “indrazni” sa sara in barca europeana. Chestia cu banii(sunt sau nu sunt), este discutabila si la ei ca si la noi. Exista totusi o diferenta, americanii le-au oferit pe langa F-uri 16 noi, si unele vechi de 35 de ani(m-ai vechi decat cele oferite noua), fara a exista o etapa premergatoare F-ului 35(pentru care bulgarii n-au optat deocamdata). De vreo doi ani, Romania si Bulgaria, jongleaza cu ideea de a merge impreuna in ceea ce priveste aviatia -se pare ca incet, incet se contureaza o forta aeriana comuna, sub conducerea si indrumarea Unchiului. O fi bine, o fi rau…v-om vedea ce v-a urma.

 3. micutzul says:

  @ VIOS

  Mai , eu il inteleg pe Baselu ca este asa nervos si se rasteste la inundati…
  Pai, gaz luam de la rusi, armament si securitate cumparam de la americani iar legile la care trebuie sa ne supunem, vin din Europa. E naspa rau ca trebuie sa jonglezi intre trei Inalte Porti, nu ca acum cativa ani. Stai sa se mai intareasca China si vor fi patru.
  Ce o sa ne facem cand toate hotararile se vor lua la Curtea Europeana, cand Europa o sa aiba armata proprie ? Atunci vor incepe miscarile de rezistenta din statele federatiei ? Cum v/a vinde SUA tehnica militara in Europa ?

 4. vios says:

  @micutzul,
  Ma intreb si eu, cand au fost statele europene unite?La NATO, americanii fac legea -Germania si Franta, incearca de mult sa le i-a gheseftul. Nu sunt pro-american, dar nici cu europenii nu mi-e rusine(nici ei nu sunt mai buni). De-a lungul istoriei noastre, am navigat spre sferele de influenta ale momentului -asta-i ceva ce ne caracterizeaza, fira-r sa fie. De cativa ani mergem voios alaturi de SUA, fiindca politica noastra se face la Washington, nu la Bucuresti. Ideea cu Armata Europeana, a fost initiata de Germania; Franta este reticenta in a-si pune contingentul sub comanda nemtilor(raca veche intre cele doua state, desi se dau partenere cu contingentul franco-german), Grecia are probleme financiare, iar restul asteapta sa vada ce se intampla. Despre Baselu’ iti pot spune ca nu-l baga nimeni in seama, nici la NATO nici la CE -cu toate ca el vrea sa para altfel. Si-asta fiindca europenii stiu duplicitatea romanului(sa-mi fie cu iertare daca jignesc pe cineva, dar si eu sunt roman); iar americanii ne iubesc atata timp cat le facem treaba si ii slujim. De ce crezi ca UE a inventat chestia cu achizitiile? Tocmai pentru a putea taia elanul pro-american al unora ca noi, ca bulgarii si altii care inca nu s-au decis in ce directie sa mearga. Numai ca, la sfatul consilierilor SUA, noi n-am semnat tratatul(inca), si ghici de ce?! Tocmai pentru a se goli depozitele SUA…Si uite asa mai scapa de Block …Deci cam asa vor vinde in continuare, fiindca motorul industriei americane a fost intotdeauna industria militara, dar piata traditionala a SUA este saturata, si-atunci unde mai poti vinde? Basca la romani, bulgari, polonezi, etc.