Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Bulgarii au decis să achiziţioneze 8 avioane multirol

MiG 29 din dotarea FA bulgare în expoziţie statică la BIAF 2011 foto InfoMondo Militar

Ministrul bulgar al Apărării, Anu Anguelov, a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă, organizată după şedinţa Consiliului de Miniştri, că guvernul bulgar a aprobat un proiect privind cumpărarea a opt avioane multirol.

Alegerea acestora, modelul şi ţara furnizoare trebuie făcută până în martie 2013. Până pe 1 martie, va fi aleasă una dintre aceste oferte, care ulterior va fi aprobată de Guvern.

Ministrul bulgar al Apărării va începe negocierile oficiale cu mai multe state, în special cu Germania, Statele Unite, Portugalia, Israel, Italia şi Suedia.

Aceste ţări, cu care Bulgaria a avut deja discuţii preliminare, au făcut oferte de avioane noi sau utilizate.

În octombrie a.c., ministrul a declarat că proiectul va fi aprobat, dar acesta a fost respins de către Parlament în ultimul moment.

Totodată Anghelov a precizat că a exclus, “din motive financiare”, ofertele companiei europene EADS (European Aeronautic Defence and Space Company) şi ale societăţii americane Lockheed Martin, privind nouă avioane Eurofighter şi de tip F16.

Potrivit experţilor, contractul privind avioanele valorează între 300 şi 350 de milioane de euro. Guvernul nu a oferit detalii financiare.

Achiziţia noilor avioane de vânătoare pentru aviaţia militară bulgară este necesară pentru realizarea interoperabilităţii cu aviaţia ţărilor membre NATO, dar a fost amânată de mai mulţi ani, din motive financiare.

În prezent, Bulgaria dispune de 41 de avioane de luptă (10 MiG-21BIS, 2 MiG-21UM, 12 MiG-29A, 3 MiG-29UB, 14 Su-25), intrate în serviciu în anii 70-80.

sursa: MEDAIAFAX

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

7 Responses to “Bulgarii au decis să achiziţioneze 8 avioane multirol”

 1. szilard says:

  Johanson, multirol multirol, dar de care ?
  Nu de alta dar vreau sa vad ce gindesc altii, vecinii, la care ne raportam.

 2. Marius Fenchea says:

  Puteti rectifica in articol MIG 29 au vanit la sfarsitul anilor 80 siinceputul anilor 90 in Bulgaria, pe hartie par ca stau mai bine caq noi la acest capitol.
  Avioanele avute in vedere par a fi second hand aproape toate poate doar Gripen-ul va fi oferit nou dar ma indoiesc.
  Nu inteleg de ce la noi nu se pot lua 8 o data si alte 8 alta tura si ne cramponam de 24 dintr-un foc sau 16 minim.

 3. sorin says:

  Pentru ca doar atat au acum de vanzare portughezii.Stii si tu ca Barosso este presedintele U.E., este un tip cu relatii pe la vestici.Cumparand jafurile alea de F16, Ponta vrea sa se puna bine atat cu Barosso cat si cu americanii care vor reabilita pe bani frumosi avioanele cumparate de Romania.
  Sunt curios ce vor cumpara pana la urma bulgarii, Eurofighter SH de la germani sau italieni, sau F16 SH de la evrei?

 4. szilard says:

  Ciudat, de F-18 second hand nu am auzit, daca iei un lucru second hand macar sa fie bun. F-18 e cel mai bun din generatia 4,5.
  Cred ca stiu raspunsul : F-16 second hand e identic cu MIG-21 Lancer, doar tablaria difera, sint si de aceasi virsta.

 5. Fenchea Marius says:

  Total gresita comparatia intre MIG 21 si F 16, F 16 este avionul de generatia a 4-a pe cand MIG 21-le este un avion de generatia a 3-a.
  MIG 21 LanceR este insa un avion care are upgrade-uri care il duc cu avionica in randul avioanelor de eneratia a 4-a mai exact echivalentul lui F 16 Block 40.
  Cu toate acestea MIG 21 LanceR nu zboara atata de bine ca si F 16, avionul american fiind mult superior la capitolele manevrabilitate, acceleratie si sarcina utila acrosata si unghi maxim de atac.
  F 18 este un avion mult mai putin raspandit decat F 16, din acest motiv nu s-a gandit nimeni la achizitia lui, Spania nu il vinde, Canada si Finlanda de-asemenea nu, iar Australia are in acest moment doar Super Hornet-uri adica varianta F 18 E/F.

 6. Fenchea Marius says:

  Eu cred ca bulgarii vor cumpara Typhoon second hand de la germani iar in caz contrar vor cumpara 8 F 16 din Portugalia si vor sufla comisionul politiienilor romani implicati in tranzactia asta paguboasa…

 7. szilard says:

  mersi, ai votul meu