Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Bulgarii ne-au luat-o înainte? La achiziţia de avioane vânătoare multirol?

Ministerul bulgar al Apărării a decis începerea procedurii de achiziţionare a unor noi avioane de  vânătoare multirol, informează cotidianul bulgar Standart, citat de AGERPRES. Ministerul a solicitat producătorilor avioanelor F16, Gripen, F18, Eurofighter şi Raphael să trimită informaţii despre eventualele condiţii de achiziţionare.

Se pare că informaţiile au fost solicitate pe canale diplomatice, prin intermediul ambasadelor Statelor Unite, Suediei, Germaniei şi Franţei. Cu toate că producătorii avioanelor ruseşti MiG29 şi-au declarat dorinţa de a participa la licitaţie, Ministerul bulgar al Apărării nu a manifestat niciun fel de interes în acest sens.

Potrivit unor surse neoficiale, citate tot de ziarul menţionat, “Bulgaria este interesată de achiziţionarea a opt avioane de vânătoare, din care două vor fi folosite pentru instruire”. Contractul va conţine însă o clauză pentru achiziţionarea în viitor a încă opt avioane. Ministerul are în vedere atât avioane noi, cât şi aparate folosite. Se aşteaptă ca un contract în această privinţă să fie încheiat spre mijlocul anului 2012. Termenul de livrare va fi 18 luni, în cazul avioanelor noi, şi 30-36 luni, în cazul celor vechi.
SUA au dat de înţeles că preferă să vândă Bulgariei avioane F16 folosite, în timp ce cei de la Gripen susţin că ar putea livra avioane noi, la preţul avioanelor F16 vechi.

“Până la urmă, cel mai important lucru va fi preţul”, comentează Standart. Valoarea totală a celor opt avioane se poate ridica la 500 milioane de euro, cât este întregul buget al Ministerului Apărării, astfel încât se aşteaptă ca producătorii să ofere condiţii atractive de leasing. Ministrul bulgar al apărării Aniu Anghelov a declarat recent că “sunt state care oferă împrumuturi foarte avantajoase pentru achiziţionarea de tehnici militare. Indiferent ce variantă am alege, achiziţia trebuie să fie adoptată de parlament ca să fim siguri că viitorul guvern nu va renunţa la ea”, a spus Anghelov.

De amintit că, în ultimii ani, mai mulţi oameni politici şi experţi militari au declarat că varianta cea mai ieftină pentru achiziţionarea unor noi avioane de vânătoare de către România şi Bulgaria ar fi ca cele două ţări să-şi unească eforturile, cumpărând acelaşi tip de avioane, ceea ce ar însemna un cost mai mic pentru întreţinerea aparatelor şi instruirea piloţilor.

La Bucureşti, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a aprobat în luna martie 2010 propunerea MApN de achiziţionare a 24 de avioane F16. Resursele de zbor ale avioanelor MiG21 folosite în prezent de armata bulgară expiră în următorul an, iar cele ale avioanele MiG29 – în anul 2015.

Sursa: Standart online, AGERPRES

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

4 Responses to “Bulgarii ne-au luat-o înainte? La achiziţia de avioane vânătoare multirol?”

 1. cititor says:

  O sa cumpere de la rusi.Pana la urma cum or fi echipate Grippen la pret de F-16 SECOND-HAND? Ca masinile in varianta standard? Nu tot ce este eftin este slab,necorespunzator,depasit moral?

 2. Grig says:

  Normal, concluzia pare ca e ca ne-au luat-o inainte. De fapt, ei fac ce trebuie sa faca, la timpul potrivit. Timpul potrivit pentru noi a fost in perioada 2006 – 2008. Acum nu ne putem compara cu bulgarii! Pt. ca noi am terminat cu avioanele de lupta! Si daca nu mai avem, nu mai avem nici piloti, nici restul.
  Membru NATO (de flanc), a 7-a tara din UE, al 2-lea contributor cu trupe in Afganistan, etc…

 3. lev says:

  Oare nu v-ati saturat sa cititi despre diavolii astia imbracati in costum de miel, adica elita politica? Sa va fie cu bagare de seama, in maxim 20 de ani nu va mai exista nici un fel de organizare militara autohtona pe pamantul asta, trupele care vor fi pe acest teritoriu vor proveni dintr-o armata comuna a Nato, toate granitele for deveni probabil formale intrucat va lua forma unui superstat european cu moneda comuna, armata comuna, deci dictatura de la Bruxelles.

 4. unu says:

  bulgarii sunt in acceasi oala cu noi, abereaza mult si nu fac nimik.Nu vor cumpara nici un avion… astia nu au avut bani sa plateasca 12 elicoptere Cougar second hand ( similare cu Puma numai ceva mai bune au motoare Makila) pana la urma au luat doar 7 , de unde sa aiba bani pentru 8 avioane noi., cu armament ,pregatire piloti, modificare infrastructura,etc..ajung la vreo 600-700 de mil de euro pt. 8 avioane noi…basme