Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Bulgarii vor o flotă navală şi aeriană comună cu România

Ministrul bulgar al afacerilor externe Nikolai Mladenov a propus unirea forţelor navale şi aeriene ale României şi Bulgariei. “De ce să nu avem o flotă şi o aviaţie militară comună cu România”, s-a întrebat Mladenov în cadrul unui discurs susţinut vineri la Clubul Atlantic de la Sofia.

Acesta a dat spre exemplu Belgia şi Olanda care au forţe navale comune, scrie sâmbătă cotidianul sofiot Trud.

Ideea pentru unirea flotei şi aviaţiei din România şi Bulgaria a fost formulată în urma cu două luni şi de fostul ambasador francez la Sofia Etienne de Poncins. “Bulgaria trebuie să ia o decizie cu privire la dezvoltarea forţelor sale navale şi aeriene. De ce să nu fie discutată şi crearea unor forţe comune ale României şi Bulgariei?”, a afirmat diplomatul într-un discurs de rămas bun cu ocazia încheierii mandatului său.

În ultimii ani, mai mulţi oameni politici şi experţi militari au declarat că varianta cea mai ieftină pentru achiziţionarea unor noi avioane de vânătoare de către România şi Bulgaria ar fi că cele două ţări să-şi unească eforturile, cumpărând acelaşi tip de avioane, iar în acest caz întreţinerea avioanelor şi instruirea piloţilor vor costa mult mai puţin.

sursa: AGERPRES

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

6 Responses to “Bulgarii vor o flotă navală şi aeriană comună cu România”

 1. Nimeni says:

  O idee foarte bună dacă mă întrebaţi pe mine. Nu văd să avem ceva de pierdut din această punere în comun a resurselor de apărare. Dimpotrivă, cred că ar demonstra oleacă de maturitate (mai ales la Bucureşti) în ceea ce priveşte liga în care vrem să jucăm. De prea multe ori România a încercat să se pună la “adăpostul” unor mari puteri occidentale, care – evident – atunci când a venit momentul, ne-au întors spatele cu graţie.

 2. Nimeni says:

  Dar, desigur asta ar însemna ca ministrul român de externe să iniţieze măcar discuţiile la nivel principial cu partenerul bulgar, iar acest lucru va fi posibil doar dacă Baconschi va fi în stare să iasă din hipnoza indusă de prezenţa “ştim-noi-cui” membru al Guvernului României.

 3. Bure Bista says:

  dl Nimeni:

  Ar trebui sa vedem ce trebuie nu ce ne convine. Atentie, NOi am intors spatele puterilor occidentale, ei au reactionat: 1916 (incalcam tartatul cu Puterile Centrale), 1918 (incalcam tratatul cu Antanta, Pacea de la Bucuresti), 1938 (incalcam trataul cu Cehoslovacia), 1939 (incalcam tratatul cu Polonia), 1940 (renuntam la garantiile de securitate occidentale), 1944 (incalcam tratatul cu Germania), 1999 (permitem avioanelor NATO sa atace Iugoslavia folosind spatiul aerian romanesc). Orice diplomat occidental stie asta.

  Cat despre propunerea bulgara este de evaluat care este traditia, mecanismele de cooperare si comanda controlul acestor forte comune. Mai mult de misiunea de politie aeriana comuna nu vad interesul strategic al unei astfel de cooperari.

  Cat despre domnul Baconshi (raspopitul gigolo de conjunctura) e si el produsul unor jocuri politice romanesti nu a scolii de diplomatie romanesti. Mai nou e si in calduri (am cautat un cuvant mai potrivit dar nu am gasit) si isi creea za singur vulnerabilitati. Aprecierile libidionoase facute la curteanca blonda ii tradeaza apucaturile si pun in alta lumina scandalul sexual in care a fost implicat pe vremea cand era doar un diplomat de linie. Putina clasa nu ar strica din partea unui diplomat. Adica faci complimente dar, cui.

 4. Marlon Juvet says:

  Scoala aia romaneasca “de diplomatie”, cam are ochii albastri domnule Bure Bista – si de aici vin multe neconcordante, ca sa rostesc un cuvant asa mai soft, intre discursul public al unor inalti politicieni romani si backgroundul acestora – vezi condamnarea comunismului sau eternul si irefutabilul Isarescu, aceasta vaca sacra a economiei romanesti si mai ie multe.

 5. Nimeni says:

  @ Bure Bista
  „Ce trebuie” versus „Ce ne convine” este oarecum subiectiv. Spre exemplu: „în 1940 renunţam la garanţiile de securitate ale puterilor occidentale” din partea cui? Franţa – principalul susţinător – căzuse deja, iar garanţiile din partea celorlalţi şi-au dovedit valoarea deosebită şi seriozitatea în iunie 1940 şi ulterior la 15 iulie, acelaşi an, odată cu „scrisoarea de amor” trimisă de Hitler şi a cărei finalitate a fost Dictatul de la Viena. Deci, depinde cum priveşti. Personal, aş fi rupt tratatul cu Germania în ziua imediat următoare, dar… bine că nu eram pe vremea aceea. Cine ştie ce aş mai fi făcut. Altfel, „moda” încălcării unor tratate nu s-a inventat în România (şi cred că suntem amândoi de acord cu asta), iar deciziile noastre în acest sens, au reflectat şi reflectă deciziile politice de moment de a ne alinia la tabăra campionilor. Că noi am făcut-o mai des sau mai rar decât alţii, asta-i altă discuţie care trebuie să aibă în vedere şi poziţia geografică şi geopolitică a României la momentul deciziei, dar şi inconsecvenţa politicii externe. Şi dacă este să vorbit despre aceasta din urmă, personal cred că ultimul mare obiectiv de politică externă a României – aderarea la NATO şi UE – este un eşec. Nu unul foarte mare, pentru că situaţia mai poate fi reparată, dar deocamdată un eşec. Un eşec pentru că nu suntem în stare să valorificăm acest rezultat. Adică, ne-am văzut cu sacii în căruţă şi acum aşteptăm ca această căruţă să se unrească singură – şi mă refer aici, de exemplu, la atragerea de fonduri europene.

  Ceea ce am vrut să spun, este că România a vrut întotdeauna să „joace în Liga celor mari”, cu toate că „cei mari” au urmărit întotdeauna interesele proprii uneori chiar în detrimentul micului aliat numit România. Iar această concepţie românească de a sta la masă cu cei „mari”, a fost – din nou, în opinia mea pur personală – întotdeauna în detrimentul ţării, pentru că a lăsat deoparte ideea unei alianţe regionale care să aibă beneficii pentru părţi. Desigur, asta era destul de dificil de realizat la vremea aceea, datorită pretenţiilor teritoriale, dar nu cred că mai este cazul azi.

  În ceea ce priveşte propunerea bulgară, nu cred că au în minte construirea în comun a forţelor aeriene şi navale în integralitatea lor. Ci coordonarea în vederea unei foarte bune interoperabilităţi şi constituirea unor grupări de forţe mixte.

  În altă ordine de idei, nu cred că e cazul să discutăm cine e şeful acestor grupări, în condiţiile în care nu avem nici măcar un avion. Cu toate acestea, chiar la noi acasă, avem exemple – zic eu – de bun simţ referitoare la comanda şi controlul unor unităţi multinaţionale, vezi: Brigada Multinaţională de Geniu „Tisa”, Batalionul Mixt Româno-Ungar, Grupul Naval de Forţe „BLACKSEAFOR” etc.

  În concluzie, deşi avem păreri pe alocuri diferite, cred că e o idee bună. Oricum, nu pot să nu apreciez faptul că mai sunt oameni interesaţi şi de altceva decât pensiile.

  Cu stimă,

 6. Bure Bista says:

  Nimeni, Marlon

  Nu impartasesc ideea esecului privind aderarea in NATO si UE. Diplomatia, chiar cea cu ochi albastrii, a oferit decidentului roman posibilitatea de a semna niste tratate internationale esentiale.

  Ca noi nu stim sa le valorificam e altceva. Aici nu mai e vorba de politica externa ci de politica interna, de integrare.

  Asta nu au inteles liderii politici actuali,care sunt primii care nu trebuie sa alerge dupa promisiunile occidentalilor. Ce au facut ei in schimb? Au inceput sa se joace cu functiile de ministrii, functii de reprezentare si relationare in cadrul UE si NATO, numind tiitoare, sefi de mafii personale, baieti de casa, persoane slab pregatite intelectual si profesional. Rezultatul e cel care tu il constati.

  Pai cum ar putea sta unul ca Oprea la masa cu ceilalti ministrii ai apararii din tarile NATO? Habar nu are de realtii internationale, limbi straine, mai mult a fugit ca de ciuma de reuniunile ministeriale. Aceeasi situatie la interne unde e un baiat de baiat. Finantele, economia personalitati obscure. La Ministerul Dezvoltarii unde e inclusa si principala autoritate de management a fondurilor uE s-au dat anul acesta peste 400.000 de lei amenda de catre Curtea de Conturi pentru neregulile in licitatiile publice de anul trecut. Asta spune multe. Boc a fugit si el ca de tamaie de reuniunile europene, iar despre liderul maximus nu am aprecieri caci aici e vorba de multa manipulare.

  Iti recomand sa te uiti pe fotografiile de pe NATO.int legate de summitul de la Lisabona. In cateva sute de foto ai nostri sunt ca si inexistenti. Asta spune mai multe decat repatatele imagini de pe televiziuni.

  Sper sa gresesc dar asta se vede iar consecinta e ca multi incep sa-si puna problema rostului nostru prin UE si NATO.

  Ma gandesc in schimb ce s-ar fi ales de noi daca eram de capul nostru in timpul repetatelor noastre crize si blocaje politice. Probabil eram cu armata pe strazi si cu politia politica umbland cu dubele noaptea.