Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Bundeswehr-ul va preda o provincie din nordul Afganistan în 2011

Ministrul Federal de Externe, Guido Westerwelle, a anuntat ca militarii germani se vor retrage anul viitor din una din cele nouă provincii din nordul Afganistanului, unde sunt staţionaţi.

Acesta nu a numit un termen clar la care ar urma să se producă retragerea.

Sigur este că, în pofida crizei actuale, nu se vor face reduceri din bugetul de stat în ce priveşte misiunea Bundeswehr în Afganistan. Dimpotrivă în cursul acestui an misiuena germană vizând reconstrucţia Afganistanului va beneficia de 1,25 de miliarde de euro din bugetul de stat, mai mult ca oricând de la începerea acestei operaţiuni.

Alinaţa NATO intenţionează să se retragă în 2011 din trei provincii afgane, predând responsabiltiatea în aceste regiuni forţelor naţionale de de securitate.

sursa: Deutsche Welle

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

6 Responses to “Bundeswehr-ul va preda o provincie din nordul Afganistan în 2011”

 1. micutzul says:

  Va rog sa nu va mai intrebati de ce state de altfel serioase, se bat pentru a aduce pacea si prosperitatea poporului afgan. Sefii guvernelor din mai toate statele asa zis puternice, stau si plang in cancelariile lor suferintele prin care trece aceasta tara, saraca , amarata , distrusa de ani grei de razboi…
  In cativa ani , afganii vor avea autostrazi, zgarie nori, masini de masini, bani pentru cazinouri… Dar numai o parte din tara, cealalta va continua intr/un razboi civil perpetuu, pentru a asigura prezenta in zona a trupelor de mentinere a… , iar in aceasta parte se va continua cultivare a…
  Cautati si cititi cam ce zacaminte s/au descoperit in Afganistan si intelegem prezenta in zona a fortelor multinationale binevoitoare..

 2. rezervistul says:

  sa intelegem ca din cascavalul descoperit vom roade si noi asa ca niste soricei pe margini chit chit

 3. micutzul says:

  @ rezervistul
  Nu, noi doar oferim carne, de ros vor avea doar baietii destepti.

 4. Nimeni says:

  @Micutzul – surprinzător cum de au descoperit ei, aşa dintr-o dată, zăcămintele alea îngropate în ditamai muntele, nu?! Din câte ştiu eu, încă nu au ajuns la o concluzie dacă exploatarea zăcămintelor va aduce ceva profit, rămâne de văzut. Până una alta, văd că doar “chinejii” au capul pe umeri, având în vedere că aproape toate minele de cupru din nord sunt controlate de ei. Şi culmea, nu participă cu trupe…. deci beneficiile că te duci la război cu “ei” sunt doar în sfera recunoştinţei eterne… bla bla bla. La fel a fost cu Irakul, la fel va fi şi cu Afganistanul.

 5. micutzul says:

  @ Nimeni

  Chestia cu dintr/o data nu e adevarata. Rusii si americanii au descoperit cam in acelasi timp, unii au intrat iar altii au sponzorizat cu ciocolata, bomboane si rachete sol- aer. Rusii au realizat ca americanii sunt dispusi sa transporte multa ciocolata in aceasta zona , in special cu sprijin israelian, si atunci au spus stop=joc. In ceea ce priveste participarea altora cu trupe in zona, principalul este sa castige firma vreunui frate , nu statul..

 6. Nimeni says:

  Ei, eram şi eu o ţâră sarcastic… nu-mi închipuiam că propăşirea vreunei naţiuni va veni tocmai din Afganistan