Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Camarazii din Regimentul 227 Infanterie Blindată, din nou împreună

Aspecte de la reuniunea membrilor Regimentului 227 Infanterie Blindata, 21 mai 2013, Cluj-Napoca

Aspecte de la reuniunea membrilor Regimentului 227 Infanterie Blindata, 21 mai 2013, Cluj-Napoca

Deşi vremurile pe care le trăim au încercat greu Armata, iar spiritul de corp al acesteia a fost ţinta unor rău-voitoare şi parşive atacuri,  se pare că acesta nu numai că nu a murit, dar s-a şi întărit.

O spun cu bucurie şi încredere în ceea ce va aduce viitorul pentru Armată.

Recent, am participat la o frumoasă şi interesantă reuniune a unor militari pe care Armata i-a adus împreună şi i-a făcut camarazi. Organizatorii  reniunii au numit-o ca fiind  “de suflet”, iar eu le dau dreptate.

Evenimentul care a adus împreună sute de oameni, a fost apartenenţa la o fostă unitate de elită a Armatei României, Regimentul 227 Infanterie Blindată “General Gheorghe Avramescu” din Cluj-Napoca.

Istorie şi prezent

Istoria unităţii – deşi nu foarte îndepărtată – începe în 1968, în incertitudinea geopolitică a vremurilor când “Aliaţii” din Tratatul de la Varşovia au găsit de cuviinţă să consolideze puterea populară în Cehoslovacia cu forţa armelor. Românii au răspuns printr-o hotărâre naţională indestructibilă de a-şi apăra Ţara şi au înfiinţat noi unităţi militare capabile să le asigure apărarea. În acest context a apărut şi Regimentul 227 Infanterie, o unitate de infanterie în cadrul unei mari unităţi de tancuri. Mai rar pentru infanterişti să fie inferiori numeric celorlalte arme.  Unul din primii comandanţi, colonelul Aurel Piscanu, a “certificat” prin prezenţa sa aceste momente.

Bucuria revederii a fost în bună măsură marcată de întrebarea: “cum se face că după atâţia ani spiritul de echipă nu a pierit”. Nu ştiu dacă sunt cel mai în măsură să dau un răspuns, dar pot să afirm că acesta stă în calitatea umană excepţională a celor care, de-a lungul timpului, au fost încadraţi în unitatea de la Someşeni.

Un fost comandant, generalul Gheorghe Simina, spunea prin anii 90 că “Regimentul 227 Infanterie a fost o adevărată academie militară”. Dovadă e multitudinea de generali care şi-au servit Ţara di această unitate: Ioan Ciupei, Mircea Savu, Viorel Hexan, Gheorghe Simina, Ioan Manci, dar mai ales, multitudinea de ofiţeri, maiştri militari, subofiţeri, militari angajaţi şi militari în termen care au făcut cinste unităţii, indiferent unde viaţa i-a dus.

Deşi nu a avut onoarea să-şi servească Ţara în vâltoarea războaielor, unitatea a avut un rol important în testarea şi introducerea în dotarea armatei a unor modele noi de tehnică militară pentru forţele terestre, aceasta fiind etalon în Armata României. De asemenea, a avut un rol important în asigurarea liniştii Clujului în zilele Revoluţiei, dar şi a Tîrgu-Mureşului în zilele fierbinţi ale lui martie 1990.

Totuşi, bucuria revederii a fost marcată şi de amărăciunea desfiinţării unităţii. Prima oară restructurată în 1995, când a format 4 noi unităţi, iar mai apoi, în 2004 când a fost desfiinţat şi Batalionul 227 Infanterie – continuatorul tradiţiilor fostului regiment.

Reuniunea foştilor camarazi a făcut să răzbată poate cel mai important lucru: că indiferent de vremuri, militarii vor rămâne o castă, o elită însufleţită de cele mai nobile semtimente faţă de Ţară, neam şi haina militară, dispusă să pună “la bătaie”  ceea ce au mai bun în slujba acestor valori.

La finalul puţinelor mele rânduri le urez tuturor acestora multă sănătate şi împliniri, mai ales speranţă în vremurile ce vor urma!

 

Raul Dăncuţă, InfoMondo Militar

 

 

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

9 Responses to “Camarazii din Regimentul 227 Infanterie Blindată, din nou împreună”

 1. COLONELUL says:

  Cu onoare fata de camarazii mei ,salut initiativa. In anul 1979 paseam in curtea R. 227 Mc (FORFOTA II SPUNEAM LOCOTENENTII). Pacat, pentru ca unitatea a suferit aceeasi drama ca si majoritatea unitatilor de elita din Armata Romana. Plangem deageaba ,pentru ca NOI CU MANA NOASTRA SI MAI ALES cu A GENERALIOR POLITICI, AM FACUT CA ACUM DOAR…….SA NE MAI AMINTIM. Regimentul a “scos “desigur mai multi generali(colonei nu mai stiu) DAR CU ADEVARAT SUNT 2(DOI): MIRCEA SAVU SI SIMINA GHEORGHE. limbaj moderat. redactia prefera sa evite comentariile malitioase la adresa unor persoane mai ales cu prilejul unui eveniment atat de frumos

 2. fory says:

  cred ca gresesti, toti care au lucrat in aceasta unitate sunt de elita, de la civili la toti cei 10 generali formati in aceasta unitate

 3. fory says:

  stima si recunostinta pentru toti camarazii mei. sunt onorat ca am fost alaturi in perioada 1976-1990, chiar daca a fost forfota mare, a fost greu a fost frumos

 4. fory says:

  amintesc generalii cu care am avut onoarea sa lucrez si a caror contributie la formarea mea a fost definitorie: Pantelimon Pralea, Mircea Muresan, Viorel Barloiu, Flore Vidican, Gheorghe Todor, Viorel Hexan, Marian Cheie, Gheorghe Simina, Mircea Savu, Ioan Manci,

 5. fory says:

  si nu in ultimul rand consateanul meu Ioan Ciupei

 6. Gheo says:

  Frumos articol, domnule Raul Dăncuţă, felicitări! Aveţi dreptate, spiritul de castă şi de caramaderie al militarilor este indestructibil, indiferent de vremuri şi mai ales de voinţa unora. Să fim obiectivi şi să recunoaştem, că mai toţi bărbaţii povestesc cu mândrie despre “păţaniile” lor din timpul serviciului militar. Nu mai vorbesc de veteranii de război. Armata este cea care sudează prietenii indestructibile între oameni. Este lăudabilă iniţiativa celor care au organizat acest eveniment, acum în această perioadă când rezerviştii sunt tot mai huliţi. Cinste şi onoare militarilor care şi-au desfăşurat activitatea in fostul Regiment 227.

 7. COLONELUL says:

  Azi la ora 13.00 Generalul maior Mircea Savu, colegul multor camarazi de la R. 227 mc. “va fi uns” SEFUL SMTU. SUCCES MIRCEA!Imi aduc aminte ,cand la Alunis raposatul tau tata ne spunea’ barem unul din voi sa ajunga general ” Ai aujuns tu Mircea si ne mandrim cu tine. Sa-ti ajute dumnezeu “sa nu cazi ” in patima celor care uita si sufera de amnezie.

 8. fory says:

  multa sanatate, putere de munca, ma bucur mult pentru el. Succes

 9. Dax says:

  Multumesc!