Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Canada cere noi oferte de avioane de luptă

Canada a decis să ceară oferte de la 5 producători de avioane de luptă
Deoarece trebuie să îşi înnoiască flota de avioane de luptă – CF-18 fiind considerate deja îmbătrânite – Canada a decis să ceară oferte de la 5 firme producătoare de avioane de luptă.
Canada, deşi e parte în programul F-35 (JSF) si e în programul comun NORAD cu americanii, de protectie a spatiului aerian, a anunţat, prin intermediul purtătorului de cuvânt de la Ministerul lucrărilor publice, că pe lângă Lockheed-Martin, va mai cere oferte de la 4 producători de avioane de luptă.

Producătorii cărora li s-au solicitat oferte sunt:

– Boeing Co , care produce F-18 Super Hornet;
– EADS , care produce Eurofighter;
– Saab AB , care produce Gripen;
– Dassault Aviation , care produce Rafale;
În fapt, sunt aceeaşi producători cărora şi România le-a solicitat, la un moment dat, oferte.
Dacă în 2010 Canada anunţase că va achiziţiona de la Lockheed-Martin  F-35, costurile ulterioare, mult prea ridicate peste ceea ce se estimase iniţial,  (aproximativ, 8,9 miliarde de dolari) au condus la căutarea unor noi soluţii, implicit, a unor noi oferte în vederea achiziţiei de avioane.

 

Sursa: foxbusiness.com

Etichete: , , , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

5 Responses to “Canada cere noi oferte de avioane de luptă”

 1. szilard says:

  Da, dar banii i-a dat pentru programul F-35(program pagubos), nu inteleg cum de americanii nu au un avion de lupta intre F-18 si F-35, cum au rusii : Su-34(cel mai frumos avion de lupta si cel mai tare).

 2. Fenchea Marius says:

  Reactia Canadei este justificata de pretul care creste intr-un an ca si “Fat Frumos” , programul F 35 este un esec financiar rasunator, trebuia sa fie un aviuon cu maxim 10% mai scump decat F 16 si cand colo iti iei 5 avioane de pretul unui singur aparat F 35.
  Bine ca noi nu avem nicio grata ca o sa ni-l permitem si facem strategii abramburistice la MApN cu 24 ba nu 48 de F 35 de parca ar fi ieftin precum pretul unui avion de generatia a 3-a – MIG 21.
  Intre timp in MApN nu se fac reviziile absolut necesare la TR 85 M1 care chair modernizate in urma cu 10 ani nu functioneaza din lipsa de consumabile…..bine ca suint pe lista cu alea 580 de tancuri!

 3. aurel says:

  canadienii nu sunt ingrijorati doar de pretul achizitiei – cat de pretul de operare – cu totul cele 64 avioane ajung la un cost al programului de 45 miliarde dolari!

  aviz amatorilor de F-35 de prin Romania – parca asta era strategia pe aici – ca luam F-16 vechi ca apoi sa luam F-35, avionul minune.

  ei bine, canadienii desi au bagat 1 miliard in program au ajuns la concluzia ca trebuie sa se uite la alternativele existente pentru ca programul cu F-35 le-ar distruge bugetul.

 4. sorin says:

  Cu siguranta ca canadienii se vor orienta spre FA18E/F(si in prezent exploateaza FA18), pentru ca au o relatie speciala cu SUA, desi strict tehnic vorbind, Eurofighter sau Rafale din transa 3, ar fi cea mai buna optiune.

 5. szilard says:

  Totul e un teatru cu F-35 , adica dupa ce ai bagat 1 mld in program ajungi la concluzia ca trbuie altceva, de parca miliardele ar creste in padure ca ciupercile(vorba lu’ Guta : milioane trilioane, trilioane bilioane).