Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Canada îşi reduce efectivele din Afganistan şi schimbă natura misiunii

Înaintea summitului NATO de la Lisabona, decidenţii politico-militari canadieni îşi nuanţează poziţia în privinţa retragerii efectivelor canadiene din Afganistan, programată a avea loc în 2011.

Potrivit unor comentarii transmise de postul public de televiziune CBC, Canada ar putea menţine aproximativ 1.000 de militari în Afganistan după retragerea contingentului său în 2011, pentru o misiune de instruire, până în 2014.

750 de militari dintre aceştia ar urma să se ocupe de instruirea trupelor afgane, iar ceilalţi le vor asigura securitatea, a adăugat CBC, sugerând că aceste cifre provin din surse guvernamentale.

Misiunea lor ar urma să se desfăşoare în afara zonelor de luptă din provincia Kandahar, unde sunt staţionate în prezent trupele combatante canadiene – aproape 3.000 de militari.

Purtătorul de cuvânt al premierului Stephen Harper, Dimitri Soudas, intervievat de CBC, a refuzat să confirme acest număr de 1.000 de militari, fără a-l dezminţi direct. El a precizat însă că refuză să facă orice speculaţie pe această temă.

Ministrul Apărării, Peter MacKay, a declarat duminică 07 noiembrie, în timpul Forumului pentru securitate de la Halifax, că Ottawa “examinează” posibilitatea de a lăsa în Afganistan militari responsabili cu instruirea colegilor lor afgani.

Liderul opoziţiei liberale canadiene, Michael Ignatieff, în principiu favorabil menţinerii unei prezenţe militare în Afganistan, a cerut luni Guvernului conservator mai multe informaţii, înainte de a acorda un eventual sprijin.

Purtătorul de cuvânt al premierului s-a limitat să repete, luni după-amiază, că Guvernul studiază “trei opţiuni”, respectiv “ajutor, dezvoltare şi instruire militară”.

El a precizat totuşi că o eventuală misiune de instruire nu se va derula în Kandahar.

sursa: MEDIAFAX

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.