Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Capacităţile nord-coreene de îmbogăţire a uraniului s-au dublat

imagine din satelit a complexului de la Yongbyon foto ISIS

imagine din satelit a complexului de la Yongbyon foto ISIS

Potrivit Institutului pentru Ştiinţă şi Securitate Internaţională (ISIS) există posibilitatea ca Phenianul să-şi fi dublat capacitatea de îmbogăţire a uraniului la instalaţia Yongbyon.

ISIS este un Centru american studii care supraveghează programul nuclear nord-coreean şi care a folosit pentru a-şi demonstra ipoteza imagini din satelit.

Imaginile înregistrate prin satelit arată că suprafaţa clădirii în care se află centrifugele la centrala de la Yongbyon s-a dublat în ultimele patru luni. În vechea clădire se aflau în 2010 aproximativ 2.000 de centrifuge pentru îmbogăţirea uraniului care, potrivit Phenianului, era destinat alimentării unei centrale nucleare.

Dublarea numărului acestor centrifuge ar permite producerea până la 68 de kilograne de uraniu îmbogăţit pe an, adică un volum suficient pentru fabricarea a trei bombe nucleare, potrivit ISIS.

“Dar nu ştim nici măcar dacă Phenianul vrea să utilizeze acest uraniu pentru armament“, a adăugat institutul, subliniind că o încercare de a aprecia care este capacitatea de îmbogăţire a uraniului de către Coreea de Nord este un lucru “foarte nesigur”. Cu atât mai mult cu cât această ţară ar putea avea şi alte instalaţii de îmbogăţire a uraniului, necunoscute în străinătate.

Phenianul a efectuat al treilea test nuclear în februarie a.c.. Experţi străini nu au putut să stabilească dacă bomba care a fost detonată într-un tunel subteran a fost fabricată cu plutoniu – ca în celelalte două teste anterioare, în 2006 şi 2009 – sau cu uraniu. O bombă cu uraniu este de mai mici dimensiuni.

SUA, Coreea de Sud şi aliaţilor lor consideră că Phenianul vrea să utilizeze acest uraniu îmbogăţit pentru producerea de armament.

sursa: ISIS

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “Capacităţile nord-coreene de îmbogăţire a uraniului s-au dublat”

  1. indisciplinatu says:

    Asa au aruncat petarde si cu Irakul…arme chimice, etc,….totul s-a dovedit un mare fals.
    Acum Coreea de Nord…cum e unul in stare sa fabrice “bomba”…sho pe el!!!