Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Care sunt principalele ameninţări la adresa securităţii Rusiei?

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat, în cadrul unui interviu acordat postului de televiziune Rossia 1, că “terorismul şi extinderea NATO sunt principalele ameninţări la adresa securităţii Rusiei”.

Şoigu a descris terorismul internaţional ca fiind “principalul inamic al Rusiei” şi a subliniat că “în prezent, conflictele din zonele fierbinţi ale lumii, precum Siria şi Libia, sunt întreţinute de terorişti”.

“Să începem cu principalul nostru inamic. În prezent, acesta este terorismul internaţional. O să-mi spuneţi că este o apreciere superficială, dar cine luptă acum în Siria, Mali sau Libia?”, a explicat ministrul rus.

După terorismul internaţional, “cea doua mare ameninţare la adresa securităţii Rusiei este extinderea NATO în Europa şi, în special, în Europa de est, înspre graniţele ruseşti”.
“În opinia noastră, această extindere este total nejustificată”, a mai afirmat Serghei Şoigu.

“Rusia se opune întru totul solicitărilor Georgiei şi Ucrainei de a deveni membre NATO şi şi-a afirmat în repetate rânduri nemulţumirea faţă de extinderea scutului antirachetă AEGIS în ţările din Europa de Est, România fiind una dintre aceste ţări”, potrivit Ria Novosti, citată de AGERPRES.

Deşi a fost invitată, de nenumărate ori, de către SUA să se alăture proiectului, al cărui scop declarat este contracararea ameninţărilor venite pe calea aerului din partea Coreii de Nord şi Iranului, Rusia a refuzat de-a lungul anilor invitaţia. Rusia a considerat aceasta “o ameninţare la adresa sa”.

Recent, în urma unei noi invitaţii adresate de SUA Rusiei de a se alătura acestui proiect, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că “ţara sa ar fi dispusă să aibă un dialog cu SUA şi NATO pentru a ajunge la un compromis în ceea ce priveşte proiectul scutului antirachetă în Europa”. El a avertizat însă că Rusia nu e satisfăcută de explicaţiile americanilor şi consideră că schema scutului antirachetă ar trebui modificată.

 

Sursa: RIA Novosti, AGERPRES

Etichete: , , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

2 Responses to “Care sunt principalele ameninţări la adresa securităţii Rusiei?”

  1. De ce nu se pot creste porci. says:

    Vedeti despre securitatea Romanistanului ca tocmai ce s-a scos infractiunea de inalta tradare din codul penal [valabil la anul din februarie]. Acum se recunoaste OFICIAL ca suntem doar o colonie fara drepturi in fata stapanilor ei .Cine sunt stapanii ghiciti voi dupa perciuni.

    Citeste mai mult: adev.ro/mw6tby

  2. szilard says:

    Rusii au adversari americanii, si aliatii americanilor.
    Ei au dus o politica(in domeniul armelor, strategiilor) aiurea, dezarticulata, prosteasca, desi au potential intelectual…Americanii le dau clasa, oricat s-ar forta rusii cu secretismul lor idiot.