Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Care sunt tendinţele în evoluţia terorismului global?

La 19 iunie 2014, Departamentul de Stat SUA a organizat un brifing special, în care a fost prezentat  documentul anual, intitulat “Country Reports on Terrorism 2014”. Pe parcursul a aproape 400 de pagini, documentul face o analiză a peste 70 de organizaţii teroriste catalogate de SUA, situaţia ameninţărilor teroriste in numeroase ţări din lume grupate pe continente, ţări care sponsorizează terorismul, pericolul folosirii în scopuri teroriste a armelor de distrugere în masă (chimice, biologice, radiologice şi nucleare), etc.

Cum era de aşteptat, una din ameninţările majore, căreia i se acordă atenţie, este cea reprezentată de (conform denumirii folosită în document)  Statul Islamic din Irak şi Levant (ISIL), care a reuşit  “să ocupe teritorii fără precedent” în Irak şi Siria şi care continuă să primească un flux important de luptători străini. Analiza arată că “cu toate că Al Qaida şi organizaţiile afiliate acesteia s-au fragmentat, slăbiciunea sau existenţa statelor eşuate au continuat să reprezinte un mediu permisiv pentru apariţia radicalismului extremist şi a violenţelor, mai ales în Yemen, Siria, Libia, Nigeria şi Irak”.

Atacul terorist din Tunisia, din 26 iunie, revendicat de ISIL, soldat cu moartea a peste 30 turişti străini şi plecarea precipitată a mii de alţi turişti din staţiunile tunisiene, cel de la o moschee din Kuweit în aceeaşi perioadă, fac şi mai pregnantă ameninţarea reprezentată de această organizaţie.

continuarea pe www.ingepo.ro

Corneliu PIVARIU

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.