Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Cartierul General european permanent în atenţia miniştrilor de externe ai UE

UE

Ca urmare a opoziţiei Marii Britanii privitoare la înfiinţarea unui Cartier General european permanent, statele susţinătoare ale proiectului – cu precădere Franţa, Germania, Polonia – au decis să-şi revizuiescă planurile  în vederea creării unor “structuri comune” de apărare europeană, fără Marea Britanie.

În prezent sistemul de comandă a operaţiunilor militare ale Uniunii Europene se bazează pe cinci cartiere naţionale aflate în Germania, Franţa, Grecia,

Italia şi Marea Britanie.

Potrivit unui diplomat european iniţiativa europeană “nu va duce nicaieri şi va fi în cel mai fericit caz o cosmetizare a sistemului actual de comandă care are o eficienţă limitată.

În luna iulie a.c., şeful diplomaţiei britanice, William Hague, a calificat crearea unui Cartier General european permanent ca fiind o “linie roşie” dar s-a

declarat deschis pentru “a îmbunătăţi lucrurile în mod pragmatic”.

“Vom cauta o soluţie mai aluzivă pentru a îmbunătăţi sistemul actual ţinând cont de rezervele Marii Britanii”, a declarat un alt diplomat.

Subiectul va fi abordat de ministrii europeni ai afacerilor externe săptămâna aceasta la Bruxelles “într-o logică a concilierii, pentru a încerca să găsim o soluţie după crisparea din luna iulie”, a confirmat un diplomat din grupul celor cinci state.

Întâlnirea nu va avea decât un caracter informal înaintea unei alte reuniuni destinate în mod special problematicii apărării europene, programată pentru începutul lunii decembrie.

Înaltul reprezentant pentru afaceri externe al UE, Catherine Ashton, a precizat că doreşte ca dezbaterea să fie o trecere în revistă a principalelor misiuni ale Uniunii Europene în materie de apărare şi securitate şi să se ia în discuţie şi problema contribuţiei statelor membre.

În prezent UE se loveşte de o serie de dificultăţi în domeniul iniţiativei europeane de aparare şi securitate comună, cum ar fi: găsirea de nave de război pentru operaţiunea “Atalante” de combatere a pirateriei în Oceanul Indian sau unităţile de poliţie EULEX defăşurate în Kosovo, pe care principalele state participante doresc sa le retragă fără ca acestea să fie înlocuite cu alte trupe, în condiţiile în care tensiunile din această provincie sunt în creştere.

sursa: AGERPRES

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.