Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Cât de puternică este flota rusă de la Marea Neagră?

Moskva cruiser.foto defense

Moskva cruiser.foto defense

Într-un articol publicat de Washington Post în versiune electronică, Profesorul Mark Galeotti de la Universitatea din New York, expert în probleme de securitate regională şi internaţională şi autorul cărţii “Russian Security and Paramilitary Forces Since 1991″, încearcă să explice pe scurt cât “de puternică este flota rusă de la Marea Neagră”.

“Ca forţă de luptă, Flota rusă de la Marea Neagră “nu este prea impresionantă”, afirmă Galeotti. Principalele nave au fost construite pentru a lupta cu altele asemanatoare, ele putând fi utilizate doar într-un război naval.Din flotă fac parte, între altele, un crucişător lansator de rachete, învechit – “Moskva”, un crucişător de război antisubmarin “foarte depăşit”, un distrugător şi două fregate “care sunt mai versatile”, nave pentru debarcare şi un submarin de atac cu propulsie diesel.

Flota rusă la Marea Neagră a fost “valoroasă, oarecum, împotriva Georgiei, pentru că lupta cu o forţă maritimă mică”, apreciază profesorul.
“Dacă armata rusă va pătrunde pe teritoriul Ucrainei, va avea loc un război”, însă ucrainenii sunt mai pregătiţi decât au fost georgienii în august 2008″.

“Dacă Rusia ar vrea să cucerească Crimeea ar fi făcut-o până acum, însă acest lucru nu i-ar aduce mai nimic”, consideră Galeotti.

 

Sursa: www.washingtonpost

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

15 Responses to “Cât de puternică este flota rusă de la Marea Neagră?”

 1. gheo says:

  Ha, ha, ha, doar “ageamii” pot subestima forta “unui colos”, care, ne place sau nu, poate “inca ocupa rapid jumatate de Europa”, doar ageamii pot subestima colosul in “redevenire” rusesc sau, poate care asa a fost intotdeauna si nu am vrut noi sa-l vedem !.

 2. szilard says:

  Flota rusa a Marii Negre : 36 nave de lapta si 66 avioane si elicoptere de lupta.
  Avioanele de lupta Su-22 sint vechi(asemanatoare cu Mig-21) si asta spune totul.
  Avioanele de lupta moderne(de la Su-27 in sus) alea nu se dau la nimeni(eventual cele fara avionica moderna se dau la export.)

 3. ANONIM says:

  ROBERTINO@mai omule,zau daca inteleg dece mai pui sa te tot ocolesc.Ori esti nebun ori faci pe nebunul.Daca te dadeai Napoleon sau regina Tereza mai ca te intelegeam.Lasa-ma in plata domnului.Te rog frumos.

 4. szilard says:

  Faptul ca rusii din Crimeea(apartinind flotei Marii Negre) se imbraca in haine noi de camuflaj la moda ”ultimul racnet” nu inseamna nimic, e doar o ”aluzie” optica !

 5. szilard says:

  Acum, in acest caz(de 112), de ce nu intervine Raed Arafat ?, poate ia-r fi dat omului o pastila ceva.

 6. szilard says:

  Rusii ar lua-o pe cocoasa de la Ucrainieni(indeajuns ca sa intervina Americanii si apoi sa le arate Americanii cum sta treaba cu MODA la tinute militare).

 7. DORITORI DE TANCURI SI CAZACIOC !
  @ Szilard
  Ma dezamagesti profund.
  Se pare ca esti un inflacarat sustinator al coloanei a cincea.
  Pozitia mea impotriva stagului secuiesc deranjeaza.
  Veti avea ce doriti ….de data aceasta…meritat

 8. karadeniz says:

  Oameni răi, păi domnia voastră, domnule Robert, sunteți un mare artist și CREIAȚI ceea ce vă dictează inima, mintea și muza.
  E drept că la așa mare om/mare caracter nu era deajuns una ori chiar toate cele nouă fiice ale lui Zeus și ale Mnemosynei, așa că un alt zeu al minții umane, tăiat împrejur ca și domnia ta, Sigmund Freud, a descoperit o nouă muză, frumoasa și suava ”PARANOIA ”.
  Ar trebui să fim mândri că un mare român și un titan al artei, în care sunt îngemănați, ca într-o placentă sfântă, un ungur, un evreu, un american și un japonez, reprezintă noul Mesia al neamului Românesc.
  În nemernicia și orbirea noastră, nu suntem capabili să-ți apreciem harul și jertfa și te tratăm la fel cum l-au tratat evreii pe Isus Hristos.
  Iarta-ne și luminează-ne mai departe cu harul tău și spune, asemenea marelui voievod Alexandru Lăpușteanu.
  – Dacă voi nu mă vreți eu vă vreau !

 9. szilard says:

  DACA DRACUL E MARE, TREBUIE SA FACI O CRUCE MARE !
  Scuze Robert.

 10. Messerschmidt says:

  Adevarul e, ca aseara, treceau doua tancuri ru,sesti pe langa Palatul Victoria, dupa ce Base deschisese drumul autobuzului cu guvernanti. Cam incurcasera circulatia pe Lascar Catargiu dar, s-a rezolvat totul la interventia TAB-C sovietice din preajma ambasadei rusesti. Alte doua autogunoiere cu insemne REBU apartinand fortelor ru,sesti, se transformasera in purtatoare de biogaz pentru generatoare de energie. Sper sa primesc urgent date noi din Ferentari, unde comandouri de parasutisti sovietici, camuflati, au intrerupt furnizarea de energie electrica in Zabrauti, pentru a se desfasura la adapostul intunericului – probabil erau suparati ca se anulase golul impotriva Argentinei. Nu s-au mai uitat la meci,facand exercitii de aruncarea guliei la punct fix, sau de aruncat cu mere direct in cosul de gunoi, din piata din apropiere. Primarele sectorului a comunicat ca tine o legatura stransa cu un corespondent american, unul horwat, care la randul sau, primeste update-uri din 5 in 5 minute de la CIA si H. ilary C.
  Domozina, ai legatura…..

 11. szilard says:

  Rusii au tot dreptul sa intervina in Crimeea !
  Daca ucrainienii spun ca sint la ei acasa si tot ce au rusii e a lor ?(adica al ucrainienilor : proprietati si bunuri) ?!,
  NU se poate, asa ceva a incercat Hitler(confiscare si exterminare fara urme). Plus PLAJA DE LA MAREA NEAGRA CONFISCATA, si deportari in Siberia masive, cu tot cu armate Ro. care au refuzat sa se predea).
  Acum ca s-a intors roata, Ucraina ar trebui sa retrocedeze Plaja de la Marea Neagra la schimb cu Transnistria, daca ar fi ei asa de CURATI… ceea ce ma indoiesc.

 12. nu dau 2 lei says:

  Mai omule impusca-te ca spurci forumul

 13. coopernick says:

  Doar 15 nave de lupta din care 2 submarine (unul cu semnul intrebarii la operativitate). Restul sunt de sprijin de lupta (antisubmarine, dragoare, miniere).

 14. anonim says:

  Gresesti.URSS,a fost stat federal.State mai mici si mai mari au fost sovietizate .Nici o componenta a puterii sovietice nu a fost numai a rusilor.Sa nu uitam ca Stalin era gruzin iar Hrusciov ,ucrainean.Acestia faceau repartitia teritoriala dupa bunul lor plac deoarece niciodata nu au gandit ca URSS se va dezmembra.Dupa 90 ,URSS s-a spart in fostele republici sovietice.Daca Crimeea a picat la Ukraina asa s-a intamplat.Retrasarea granitelor intre state genereaza conflicte.Toate statele au probleme teritoriale cu vecinii.Inclusiv americanii au probleme teritoriale cu Mexic.Ungurii cu noi,noi cu ucrainienii,turcii cu bulgarii,grecii cu turcii,francezi cu nemtii etc.In acest caz ce naiba trebuie facut?Un razboi global?Intinderea teritoriala nu aduce neaparat bunastare .Sunt state liliputane a caror venit pe locuitor depaseste pe cel al Rusiei,Canadei,Germaniei etc.

 15. szilard says:

  -asa e, nu mai comentez nimic !