Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Cât valorează un militar NATO în concepţia talibanilor

Potrivit The Sunday Times, talibanii câştigă aproximativ 1.900 de euro pentru fiecare soldat străin pe care-l ucid.

Banii provin din taxe de protecţie, taxe impuse producătorilor de opiu, donatori din Golf şi de la conducerea talibanilor din Pakistan.

Potrivit comandanţilor talibani, citaţi de The Sunday Times, valoarea recompensei s-a dublat de la începutul anului trecut.

Pentru confirmarea succeselor insurgenţii se bazează pe informaţii plătite, presă şi populaţia locală pentru a confirma moartea soldaţilor. “Nu îi putem minţi pe comandanţi: pot să verifice să vadă dacă a fost o luptă în zona respectivă”, spune un comandant din provincia Khost, care controlează circa 60 de combatanţi.

“Primim bani şi pentru echipamentul capturat. O armă ne aduce 1.000 de dolari”, a adăugat el.

“Sunt mulţi bani pentru noi. Nu ne pasă dacă omorâm străini: sângele lor ne permite nouă să ne hrănim familiile şi cu cât ucidem mai mulţi, cu atât mai mult îi slăbim”, a explicat un comandant din provincia Ghazni.

Această creştere a recompenselor pentru luptătorii talibani intervine în condiţiile în care Guvernul de la Kabul încearcă să atragă insurgenţi de partea sa, oferindu-le locuri de muncă.

Până în prezent, 213 soldaţi NATO au fost ucişi în Afganistan, ceea ce ridică recompensa potenţială pentru insurgenţi la peste 400.000 de euro.

sursa: The Sunday Times

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “Cât valorează un militar NATO în concepţia talibanilor”

  1. altfel says:

    Desi poate parea deplasata interventia mea, nu ma pot stapani sa nu o fac. Se zice ca, pe la nunti, atunci cand se incinge taratea in ei, tiganii se iau la bataie. Credeti ca se bat ei intre ei? As! Se bat cu…copiii mici. Pur si simplu, ii iau si-i arunca unii in altii. Nu stiu de ce, dar cand am citit acest articol mi-a venit pe retina imaginea bataii dintre tigani. Bietii copii! Nemernicii tigani!