Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Catastrofă aeriană la Tuzla. 12 militari au murit 2 sunt grav răniţi – UPDATE 06 iulie

Un avion AN-2, aparţinând Şcolii de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene din Boboc, care executa o misiune de zbor pentru antrenamente de paraşutare, s-a prăbuşit luni, 5 iulie, în jurul orei 17.40, pe aerodromul Tuzla. În urma catastrofei aviatice, 11 militari şi-au pierdut viaţa, iar alţi 3 au fost răniţi.

La bordul aeronavei se aflau 4 membri ai echipajului şi 9 militari din cadrul Forţelor Navale.

La scurt timp după decolare, aeronava a pierdut brusc înălţime şi s-a prăbuşit. În urma impactului cu solul, aeronava a luat foc, incendiul fiind stins la ora 18.15. Cei trei militari răniţi au fost transportaţi de urgenţă la spital.

Persoanele decedate au murit carbonizate.

Prin ordin al ministrului apărării naţionale, a fost numită o comisie de investigaţie tehnică pentru cercetarea împrejurărilor producerii acestei catastrofe aviatice.

Ministrul apărării naţionale Gabriel Oprea şi şeful Statului Major General, amiralul Gheorghe Marin, îşi exprimă profundul regret pentru pierderea vieţii militarilor şi transmit condoleanţe familiilor îndoliate.

Comandorul Nicolae Jianu, comandantul Şcolii de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene “Aurel Vlaicu” din Boboc, se afla la bordul avionului AN-2 prăbuşit luni, 5 iulie pe aerodromul Tuzla.

Comandorul Jianu, pilot clasa I, instructor de zbor ziua şi noaptea, în toate condiţiile meteorologice, este cel de-al unsprezecelea militar care şi-a pierdut viaţa în catastrofa aeriană. Era căsătorit şi avea doi copii.

În catastrofa aviatică de la Tuzla şi-au pierdut viaţa şapte militari ai Forţelor Navale şi patru militari din Forţele Aeriene.

Doi dintre militarii răniţi fac parte din Forţele Navale, iar al treilea este încadrat în Forţele Aeriene.

Răniţii vor fi preluaţi de un elicopter SMURD, pentru a fi aduşi la un spital din Bucureşti, a precizat pentru AGERPRES, dr. Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

O comisie de investigaţie tehnică, numită prin ordin al ministrului Apărării naţionale, cercetează împrejurările producerii catastrofei aviatice.

Update 1.

Potrivit unor surse din cadrul Şcolii de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene “Aurel Vlaicu” de la Boboc, printre cei 11 militari care şi-au pierdut viaţa în accidentul aviatic de luni după-amiază se numără şi căpitanul Lavinia Guiţă, singura femeie din cadrul unităţii de la Boboc care pilota avionul de tip AN2.

Lavinia Guiţă a absolvit Institutul Militar de Aviaţie în anul 2007, iar un an mai târziu, în iulie 2008, ea a fost decorată de generalul Constantin Croitoru, la momentul respectiv şef al Statului Major al Forţelor Aeriene, cu prilejul aniversării a 50 de ani de la atribuirea numelui “Aurel Vlaicu” platformei de învăţământ de la Boboc.

Update 2 06 iulie

- MApN a anunţat că Locotenentul Liviu Antim, unul dintre militarii răniţi în catastrofa aviatică din 5 iulie, de la aerodromul din Tuzla, a decedat în cursul nopţii trecute. După acordarea primului ajutor la faţa locului, militarul a fost evacuat de urgenţă cu un elicopter la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central (SUUMC). În ciuda eforturilor depuse de personalul medical, viaţa militarului nu a mai putut fi salvată.

– În urma catastrofei aviatice din 5 iulie, de la aerodromul din Tuzla, şi-au pierdut viaţa patru militari din cadrul Forţelor Aeriene şi opt din cadrul Forţelor Navale:

*Comandorul Nicolae Jianu avea 49 de ani, era căsătorit şi avea doi copii.
*Locotenent-comandorul Cătălin Vicenţiu Antoche avea 34 de ani, era căsătorit şi avea un copil.
*Locotenentul Lavinia Guiţă avea 26 de ani şi era necăsătorită.
*Maistrul militar clasa I Răzvan Rângheţ avea 43 de ani, era căsătorit şi avea doi copii.
*Locotenentul Liviu Antim avea 27 de ani şi era necăsătorit.
*Maistrul militar clasa a II-a Florin Claudiu Cişmaşu avea 34 de ani, era căsătorit şi avea doi copii.
*Maistrul militar clasa a II-a Cătălin Rădoi avea 36 de ani, era căsătorit şi avea un copil.
*Maistrul militar clasa a III-a Băduţ Papuc avea 29 de ani şi era necăsătorit.
*Fruntaşul Constantin Vlăduţ Sărman avea 26 de ani şi era necăsătorit.
*Fruntaşul Marius Cătălin Chioveanu avea 22 de ani şi era necăsătorit.
*Fruntaşul Cosmin Furtună avea 28 de ani şi era necăsătorit.
*Soldatul Cosmin Florescu avea 25 de ani şi era necăsătorit.

Starea celor doi militari răniţi, căpitanul Daniel Bâlsanu şi maistrul militar clasa a IV-a Marius Nazare, este stabilă, aceştia fiind internaţi la SUUMC pentru investigaţii medicale suplimentare şi tratament.

Ministrul apărării naţionale Gabriel Oprea şi şeful Statului Major General, amiralul Gheorghe Marin, urmăresc cu atenţie evoluţia stării de sănătate a militarilor răniţi şi sunt alături de familiile greu încercate.

Biroul de presă

Dumnezeu să-i odihnească pe cei plecaţi dintre noi şi să-i ajute să-şi revină cei răniţi!

sursa: Biroul de presă al MApN

Etichete: , , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

9 Responses to “Catastrofă aeriană la Tuzla. 12 militari au murit 2 sunt grav răniţi – UPDATE 06 iulie”

 1. micutzul says:

  Astazi Romania a pierdut o avere inestimabila. Astazi pierderea Romaniei nu poate fi calculata in bani, in aur , in rezerva BNR… Astazi Romania a pierdut o parte din ea, o parte din noi. Drapelul tarii este facut bucati azi cand o floare mandra a armatei a pierdut atatea petale. Daca noi , romanii nu i/am respectat sa stiti ca cei din armatele straine i/au respectat. Daca noi romanii , ne/am batut joc de ei , sa stiti ca Dumnezeu i/a respectat. Daca noi romanii le/am batjocorit existenta, meseria si familiile, sa stiti ca ei ne/au respectat. Daca in Romania exista credinta, exista si datorita lor. Daca in Romania existi si tu cetatene sa stii ca existi datorita lor . Aripile lor s/au frant azi pentru ca tu civil, politician, militar sa poti trai LIBER. Multumeste/le si doreste/le ca DUMNEZEU SA/I ODIHNEASCA IN PACE IAR SUFLETELE LOR SA VEGHEZE ASUPRA FAMILIILOR LOR..

 2. Nimeni says:

  Dumnezeu sa-i odihneasca in pace! Fara cuvinte….

 3. cocorul says:

  Aripi frante…. Dumnezeu sa-i odihneasca si sa le ocroteasca familiile!

 4. Alex says:

  Au plecat spre libertatea nemarginita, alaturi de eroii nostrii Serbanescu, Milu, Vinca, Davidovici si multi multi altii. Pacat de ce-i ce raman in urma lor.
  Dumnezeu sa-i odihneasca.

 5. ion says:

  Dumezeu sa-i odihneasca,au murit la datorie militari de elita ai armatei romane,preocupati de pregatirea lor pentru misiuni la pace si razboi,in timp ce politicienii cauta forme si mijloace pentru diminuarea salariilor si pensiilor celor care sunt luati in seama doar in situatii de criza. Uitati ce se intampla la Galati unde au fost detasati sute de militari, din MAPN si MAI,pentru realizarea digului ,in timp ce beneficiarii stau la mici si bere pe terase,in loc sa fie scosi la treaba. O lacrima in plus pentru comandorul Jianu,pe care l-am intalnit la Buzau cu ocazia manifestarilor excelent organizate ,cu ocazia implinirii a 100 de ani de la primul zbor a lui Aurel Vlaicu.Tuturor celor afectati,sincere condoleante.

 6. stops says:

  Am 400 de lansari , jumate din AN-2.Este incredibil, catastrofa asemanatoare cu cea in care a plecat in ceruri colonelul ANCUTI, CONSTRUCTORUL PARASUTEI BG-7.
  De ce se secretizeaza evenimentul? Apar tot felul de pareri neavenite de la PAPARAHATI (a se retine termenul! ESTE STOPS-MADE ) Intradevar avem sansa telecomenzii dar nespecialistii duc la terfelirea onoarei de aviator, de parasutist, de scafandru, de superman …
  Multumim acestui site ca exista … SIGUR NE VA ADUCE INFORMATII ADICA VESTI CARE ELIMINA NECUNOSCUTUL … NU BARFE … Vreau sa aflu deci ce cautau in avion marinari si pe deasupra si comandantul scolii …?
  Dupa accidentul mortal de parasutare din AJUNUL ZILEI PARASUTISTILOR,
  09.06.2010 NU S-AU OPRIT PARASUTARILE O LUNA DE ZILE?
  Solicitati si parerea pilotului GEANTA de la CARACAL -AS PE AN-2.
  SANT ALATURI DE CEI INDURERATI,
  DUMNEZEU SA-I ODIHNEASCA

 7. manasia says:

  pentru STOPS…
  Drama frumoasei si des-incercatei familii a parasutistilor e imensa si fara precedent ! Pana la urma , chiar daca parasutistii preadevremedusi de/a dreapta Domnului erau scafandri, sunt fratii nostri ! Imi amintesc faptul ca, ani de-a randul, acestia se pregateau la noi la CARACAL….Atunci intre noi s-au stabilit niste relatii formidabile, scafandrii fiind niste oameni exceptionali… CREDETI CA INTAMPLATOR ACESTIA SOLICITAU EXPRES CA PREGATIREA SA SE FACA LA ACEA UNITATE DE PARASUTISTI DIN INIMA OLTENIEI …!?Ce vremuri…
  Aceeasi tensiune o incearca si aviatorii carora trebuie sa le fim alaturi…Apropos, regretatul JIANU a lucrat la DEVESELU, unitate de elita a armatei , nedrept aruncata la cosul istoriei….Probabil ca v-oti fi intalnit cu acesta in vreo ocazie a zborului Dumneavoastra … !
  De ce erau erau in avion in acea zi, desi nu se stabilise cu claritate cauzele accidentului ce a precedat ZIUA PARASUTISTILOR….poate fi o problema , secundara totusi ….O problema ar fi ca se indrazneste invinovatirea parasutistilor care , chipurile, nu ar fi incarcat regulamentar aeronava (sic!) …Ce mizerie…Si asta inaintea analizei faptului ca inca se mai utilizeaza un avion de care chiar rusii isi mai amintesc cu greu…care avion , dincolo de portanta acestuia, in cazul unui incendiu, luat in calcul in cazul oricarei aeronave (uf!), se transforma intr-o cursa de soareci pentru parasutisti…
  Dumnezeu sa-i ierte si sa dea putere familiilor acestora sa treaca mai usor peste aceasta nenorocire !

 8. Gabriel Danut says:

  Mare om mare caracter ai fost Cosmin! 6 luni am fost alaturi dar a fost suficient sa te apreciez! Un adevarat prieten si saritor. Ma mir totusi ca la experienta si tupeul tau nu ai sarit inainte din avion! Poate acum erai in viata. Ceva este necurat! Dumnezeu ii ia pe cei care nu merita! Dumnezeu sa te ierte Furtuna!

 9. timea says:

  asta din cauza ca sunt vechi, nu a mai dat nimeni bani pt a cumpara altele noi