Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Câteva concluzii ale şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării

În urma desfăşurării şedinţei de marţi, 30 iunie a.c. a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, Preşedintele României, Traian Băsescu, a prezentat cîteva concluzii:


1. Planificarea forţelor care vor fi la dispoziţia NATO pentru anul 2010, precum şi nivelul de participare cu forţe, în afara frontierelor ţării:

– are loc o reducere a participării României în teatrele de operaţiuni;

– numărul militarilor prezenţi în teatre se reduce de la 2067 de militari, cât au fost în 2009, la 1667 de militari, planificaţi a se afla în teatre, în anul 2010;

– reducerea este datorată încheierii misiunii trupelor româneşti în Irak, unde se produce o reducere de la 520 de militari la 20 de militari, dar care nu rămân în structura Forţei multinaţionale, ci sunt 20 de militari care vor participa la instruirea Armatei irakiene, în cadrul forţelor NATO de instruire a Armatei irakiene;

– are loc o creştere cu 642 de militari a forţelor aflate în ţară, dislocabile în teatre de operaţiuni, în situaţii de urgenţă. Practic are loc o creştere de la 600 de militari la 1411, dacă avem în vedere şi alte categorii de militari, care rămân în teritoriul naţional, dar la dispoziţie pentru situaţii de urgenţă, situaţii de criză, în zone în care NATO, Uniunea Europeană sau ONU ar fi interesate;

– România îşi îndeplineşte astfel programul la care s-a angajat de a avea în teritoriu o forţă rapid dislocabilă în situaţii de urgenţă, la solicitarea ONU, NATO sau a Uniunii Europene.

– în Afganistan faţă de forţele dislocate, în momentul de faţă, în operaţiunile conduse de NATO vom avea o creştere de 108 militari, la anul, în aşa fel încât batalionul pe care îl avem dislocat în regiunea Zabul să poată să-şi îndeplinească toate categoriile de misiuni pe care le primeşte.

2. Criminalitatea informatică:

– se află în creştere atât în interiorul frontierelor naţionale, dar şi cu infractori români, acţionând în afara teritoriului naţional sau din afara teritoriului naţional;

–  grupul de lucru antifraudă de la nivelul Ministerului Comunicaţiilor şi Informaţiilor va fi consolidat cu reprezentanţi ai Băncii Naţionale, ai băncilor comerciale, ai companiilor emitente de carduri, SRI, SIE şi STS, în aşa fel încât cooperarea cu structurile omoloage din statele membre Uniunea Europeană şi din NATO să funcţioneze mult mai bine şi mai rapid, de asemenea, structura consolidată să poată acţiona mai rapid şi transmite mai rapid informaţia către structurile naţionale, fie că este vorba de Ministerul de Interne, Serviciul Român de Informaţii sau alte structuri cu responsabilităţi în diminuarea fraudei informatice.

3. Propunerea ministrului de Interne de înfiinţare a unei iniţiative pentru statele riverane Mării Negre privind lupta antidrog:

– s-a aprobat declanşarea unei operaţiuni diplomatice prin care România propune o iniţiativă pentru statele riverane Mării Negre legată de lupta antidrog;

– este necesară o structură de cooperare rapidă la Marea Neagră pentru descurajarea traficului de droguri din regiune către Europa de Vest;

– s-a hotărât ca Ministerul de Externe să contacteze ţările riverane în vederea armonizării poziţiilor şi creării acestei structuri de luptă antidrog la Marea Neagră.

4. Informare SRI privind vizita pe care a directorul SRI a întreprins-o în Statele Unite, unde a avut întâlniri cu directorul CIA şi cu conducerea FBI legate de colaborarea între instituţiile româneşti şi instituţiile Statelor Unite în regiune.

 

sursa: Departamentul de Comunicare Publică al preşedinţiei României

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.