Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Câteva date despre Marinov Zikolov – spionul bulgar

De îndată ce şi-a încheiat activitatea de ataşat militar în România  (din noiembrie 1998  până la mijlocul anului 2000) deşi nu îşi încheiase mandatul, Marinov Zikolov s-a întors în Bulgaria. După ce a vândut tot ce avea în ţara natală, Zikolov  s-a mutat în  Bucureşti, în calitate de om de afaceri.

Are 48 de ani, este căsătorit şi are un băiat, student în anul II la ASE – Bucureşti.

Conform presei bulgare, în ţara noastră se prezenta sub un alt nume: Petăr Marinov.

Se pare că Zikolov a moştenit “înclinaţia” spre activitatea de informaţii. Aceasta, deoarece tatăl său, Marin Zikolov, a fost colonel, iar unchiul său a fost timp de 30 de ani şeful Securităţii bulgare (sora mai mică a KGB-ului rusesc).

Zikolov acţiona în România sub umbreala “omului de afaceri”. Avea 3 firme, toate înregistrate la Registrul Comerţului. Firmelor nu le-a mers prea bine însă. Niciuna nu i-a adus profit. Iar două au intrat deja în lichidare.

Conform şefului SRI, George Cristian Maior, audiat astăzi de Comisia Parlamentară de specialitate, “acest caz la care lucrează procurorii DIICOT este doar un segment dintr-o operaţiune complexă a Serviciului”.

Din iunie 2008, Marinov Zikolov a inceput să “presteze” pentru Serviciul Român de Informaţii (SRI). Agentul bulgar, de care SRI susţinea că este angajatul altor servicii de informaţii din străinătate le-a mărturisit anchetatorilor români ce fel de activităţi a desfăşurat în ţara noastră, inclusiv, (sic) le-a oferit o listă cu numele colaboratorilor săi din mai multe ţări. Aşadar, Zikolov a devenit agent dublu, sau triplu?

În aceste condiţii, este evident că filmul prezentat de DIICOT, referitor la percheziţia de la domiciliu şi arestarea lui Marinov Zikolov nu reprezintă un flagrant, o descindere reală, ci doar o simulare a acestui tip de acţiuni.

Suntem, deja, în plin scenariu Bond! James Bond! Ce părere aveţi?

Sursa: Realitatea

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

3 Responses to “Câteva date despre Marinov Zikolov – spionul bulgar”

 1. DE CE BAL says:

  Marinov nu este un James Bond, ci un agent KGB, cu o legenda bine facuta. Cui foloseste denigrarea Ucrainei? Romaniei? Bulgariei? Sau…Rusiei?

 2. editorul says:

  Pentru DE CE BAL:
  Editorul stirii se referea la un scenariu numit Bond! Nici pe departe nu il cataloga pe bulgar James Bond…

 3. DE CE BAL says:

  Scenariul nu putea fi numit Bond, pentru simplul motiv ca a fost gandit la Moscova.
  Inteleg insa mesajul elegantei precizari.