Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Câteva dintre cauzele ce au dus la scăderea exporturilor româneşti de armament

Recent, a fost făcută publică situaţia exporturilor de armament ale României pe anul 2012. S-a constatat că, în raport cu 2011, exporturile de armament ale României au scăzut foarte mult.
Dintre cauzele principale pentru care exporturile de armament au scăzut atât de drastic pot fi amintite:
– lipsa finanţărilor pentru producătorii de armament şi pentru companiile de stat, deşi existau comenzi ferme pentru export;
– legislaţie stufoasă şi greoaie;
– nevoia de a importa materiile prime, la preţuri mai mari, pentru că producţia internă nu mai face faţă, au explicat oficialii Direcţiei pentru Industria de Apărare şi Probleme Speciale, din Ministerul Economiei.

“În ultimii ani, se constată, sistematic, refuzul finanţării producţiei în general, chiar dacă solicitările de credite au la bază contracte ferme”, arată oficialii de la Ministerul Economiei.

“De asemenea, întreprinderile mici şi mijlocii care pot fi cooptate în procesul de producţie de armament, pentru repere şi subansamble destinate produselor militare, se confruntă cu o legislaţie greoaie, care le împiedică accesul în circuitul de producţie. Legislaţia ridică probleme de acces, pentru că producţia de armament implic㠓riscuri de deturnare, producţie în mediu greu controlabil, documentaţii tehnice clasificate”, potrivit unor specialiştii de la Ministerul Economiei,citaţi de gândul.

Totuşi, potrivit Ministerului Economiei “anul 2013 va fi mai bun pentru exporturile de armament decât anul trecut”. Pentru ilustrare, se menţionează  că “doar în luna octombrie 2013, valoarea contractelor de export de armament s-a ridicat la 44 de milioane de dolari, cu 5 milioane mai mult ca luna similară din 2012″.

Potrivit afirmaţiilor unor oficiali din cadrul Ministerului Economiei, citaţi de gandul, “CSAT urmează să aprobe cât mai curând Strategia Industriei Naţionale de Securitate”. Punerea în aplicare a acesteia “prin legi conexe ar urma să restructureze companiile de stat care produc armament, să dezvolte gama de produse militare româneşti şi să implice în această industrie şi companii private sau mixte”.

Sursa: www.gandul.ro

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

33 Responses to “Câteva dintre cauzele ce au dus la scăderea exporturilor româneşti de armament”

 1. Cea mai mare cauza este lipsa lobby-ului la nivel de ambasade a Romaniei pentru produsele facute de industria de armament din Romania.
  A 2-a este semnarea unor contracte fara offset clar si fara transparenta.
  A 3-a este invechirea morala a produselor oferite.

 2. anonim says:

  Cauza principala mai fencheo o constituie jefuirea economiei nationale, distrugerea cu buna stiinta a multor fabrici de armament cu incasarea unor comisioane uriase. Chestiunea cu lobby-ul e o gogorita, ce lobby mai vrei cand nu prea ai ce sa oferi ? Cu pct 2-semnarea unor contracte fara offset ai dreptate. Idem cu pct 3-invechirea produselor. Daca analizezi insa contractele acordate pe banii statului pentru cercetare-proiectare …..se reiau aceleasi proiecte-multe rasuflate, se cosmetizeaza un pic si iese banul public……

 3. adevarul. says:

  Tradarea de tara e una din cauze Va explica perciunatul Petre Roman care a refuzat contracte din India de 1 milliard de euro [ acum multi ani in urma ] pentru Romania .Apoi acele contracte le-au onorat pericunatii pur intamplator….

 4. indisciplinatu says:

  In Romania, nu se mai poate fara sintagma…”securitate”…cum adica “industria nationala de…securitate”!???
  Bai nene,…suntem de groaza!!!

 5. @ Anonim – in primul rand armele se vand la nivel de stat si de foarte mult ori atunci cand ai armment mediu sau mediocru asa cum fabricam noi conteaza lobby-ul extraordinar de mult.
  Chestia este ca ai ce oferi daca stii sa gasesti clientii, nu trebuie ca sa te chinui sa vanzi in Europa, te poti multumi si cu piete emergente din Asia sau Africa.

 6. coopernick says:

  Ar mai fi trebuit adaugate:
  -pierderea unor piete din cauza ca ni s-a impus solicitarea aprobarii unor licurici de vanzare pe acele piete si la fiecare contract. Nu ni s-au aprobat dar licuricii au invadat pietele respective;
  -coruptia interna, mai ales in firmele nationale prin care se faceau contractele din cauza mercurialului comisioanelor proprii introdus de salariatii firmelor. Facilitat de dezinteresul conducerilor si neimplicarea oreganelor de afaceri interne (ca sa nu le zic altfel);
  -interesul unor politicieni, unii trecuti pe la sefia ministerelor care aveau treaba cu subiectul, de a reduce valoarea firmelor producatoare de tehnica militara pentru a le privatiza si a le cumpara pe nimic;

 7. Grig says:

  Astea cu “… nationala… de securitate” si inca cateva dau bine in orice
  vorbire cu pretentii, cand habar n’ai ce sa spui (sau despre ce vorbesti).
  E noua limba de lemn…
  In alta ordine de idei (sau revenind la subiect):
  – cum adica legislatie care “împiedică accesul în circuitul de producţie” sau
  una si mai gogonata “se constată, sistematic, refuzul finanţării producţiei în general”; pai daca nu sunt in stare sa produca macar un plan de afaceri
  care sa prezinte incredere pt. finantare … ce-or fi vrand? Mura’n gura! Iar finantare pe baza de cereri la export… mai va! Finantarea ar trebui sa vina din comenzile armatei (nationale) da’ de unde?
  – pe urma, chestia cu offsetul e dureroasa la fel cum e cu “atragerea” fondurilor UE; in ultimii 5 ani, au fost platite niste miliarde bune de euroi pe contracte care aveau clauza de offset; credeti ca firmele/companiile care au luat banii au facut vre-un offset? Si avem o “agentie” care chipurile “manageriaza” offsetul…
  Enjoy la greu!

 8. anonim says:

  Si atunci de ce nu se actioneaza in aceste directii neicusorule? Cine-i opreste pe cei care iau venituri babane de la stat tocmai pentru acest lucru? Comisioanele grase pe care le iau de la altii sa faca antipolitica? Tot bateti apa in piua ziua si noaptea .

 9. John BARTON says:

  Mai baieti,

  Ma bucur ca va aplecati asupra acestei chestiuni ! Dar vin cu o mica intrebare: cati dintre voi ati vandut vreodata oficial o pusca, un tun, un TAB SAU MACAR UN CARTUS ?

  Cel ce scrie aceste randuri a lucrat prin anii ’70-’80 la mult hulita (de catre prosti) Romtehnica, in vremea cand exporturile de arme ale Romaniei ajungeau pe la echivalentul a cca. 850 milioane dolari SUA – e drept, cam jumate in dolari si jumate in ruble transferabile. dar si astea din urma tot valuta erau considerate, ca se cumparau cu ele materii prime de la rusi.
  Nu contesta nimeni coruptia, sabotajul, tradarea de tara, subfinantarea, etc. – cauze care au napadit ca ciuma in biata industrie de armament si in comertul romanesc cu arme! Stitzi voi de ce in l988 eram pe locul 5 in lume printre exportatorii de arme ? Din doua cauze: (1) ca nu ne impiedicam de embargouri care azi sunt numai pt. prosti sau catzei (vezi cazul Irangate si multe altele similare) si (2) era o implicare totala de la cel mai inalt nivel ! Bietul Ceausescu facea propaganda peste tot armelor sale ! Apoi, a numit un viceprim-ministru (ultimul insarcinat fiind faumosul Stefan Andrei – care inca traieste) care coordona si supraveghea aceasta activitate ! Managementul se asiura de MApN prin Gen. Stanculescu care coordona direct si industria de aparare din subordinea MICM cat si pe fiecare adjunct de ministru din ministerele producatoare care aveau cat de cat de a face cu expoprtul de armament (ca subfurnizori de materii prime, subansamble, servicii, etc etc.)
  Lunar, raposatul gen. Milea facea analiza detaliata a productiei si exportului de arme la care participau toti cei de mai sus si alti conducatori de organe centrale participante la activitate. Si, mai baietzi, era cam vai de cei care nu-si faceau sarcinile corect si la timp, ca…zburau din functii mai iute ca MIG-urile 21 (inca nemodernizate de…perciunatzi). Deci era o implicare totala si responsabila, de la cel mai mare nivel. Toate ambasadele aveau un consilier (de regula cel economic) care raspundea – pe bune – si de aceasta sarcina. Au fost cazuri cand unii nu au acordat cuvenita atentie si au zburat “acasa” cu primul avion, fara macar sa mai aibe timp de impachetat bagajele personale !
  Pe cand acum, ii doare’n …cot pe totzi, de la cel mai mare la cel mai mic, daca nu le pica spaga barosana nu misca un pai, ba mai si distrug ce mai exista pe ici pe colo !
  Cred ca daca ar trebui judecati, condamnati si impuscati toti cei vinovati de aceasta stare de lucruri, cei de la Uzina Cugir n-ar avea putirinta sa asigure cartusele necesare, ca depozitele armatei sunt cam goale !!!!
  Nu vreau sa fac elogiul gratuit al comunismului ca sa nu fiu catalogat nostalgic, dar pe atunci se muncea pe rupte,fratilor ! Se luau si bani buni (ex. un muncitor cat. 6-a dintr-o fabrica de armament ridica lunar 4-5000 le lei inclusiv primele de export de pericol, etc. dar, and greseau… zburau… fie in afara fabricii, fie… in cer, ca pe la ei toate greselle se am lasau cu explozii si pierderi de vieti ! E drept ca nu prea se auzeau de ele (deh, cenzura…!) Dar e mai bine acum, cand fabricile de armament – odata mandria Romaniei, fac ce pot ca sa supravietuiasca, inclusiv butelii de aragaz, pubele, galeti sau mai stiu eu ce ! Ce s-a ales de IAR Craiova – producatoarea IAR-99 Soim ??? Dar de Fabrica de Rachete de la Crangul lui Bot ??? Si de multe altele ???

  Pe vremuri era o piesa de teatru “Dulce ca mierea este glontul patriei” !!! Ne-ar trebui cam multa…miere ca sa ne scuturam de pecinginea si putregaiul care ne-a acoperit ca o cenusa vulcanica ce nu mai lasa sa vedem lumina soarelui ….!!!

 10. szilard says:

  Care arme????, … AKM( Automat Kalasnikov Modernizatnai- cu luneta-care trag dupa colt ?), sau jucarii zburatoare cu camera video????, Egiptul sau orice tara africana ar face KO. !!!!!!!!!!!!!!!!

 11. szilard says:

  Raspunsul : Nu si cind vom avea F-16, BLESTEMATULE !!!

 12. karadeniz says:

  Pe Site-ul MApN a fost publicat, pe 5 decembrie, spre dezbatere publică – timp de 10 zile, proiectul de lege privind planificarea apărării. Viitoarea lege va înlocui Legea nr. 473/2004.

 13. Dani says:

  Colindul
  “Iata vin executori

  Coliva, coliva
  Coliva, coliva

  Iata vin executori
  Spagile-s calde
  Noaptea sa va dea fiori Si corporatiile vin mereu, Spagile-s calde
  Sa caute minereu
  Spagile-s calde

  Minereu dac-au aflat
  Spagile-s calde
  Pe toti v-au expropiat
  Spagile-s calde

  Si-apoi pun in cimitir
  Spagile-s calde
  Dinamita si fitil
  Spagile-s calde

  Si rad patru munti din loc
  Spagile-s calde
  Ne muta pe toti la bloc
  Spagile-s calde

  Cianuri si gaze de sist
  Spagile-s calde
  Ne vor da cum ne-au promis
  Spagile-s calde

  Si vom bea toti la bufet
  Spagile-s calde
  Flacari de la robinet Spagile-s calde REFEREN La Pungesti jandarmii bate / Spagile-s calde /Batranei adusi de spate /spagile-s calde/ Se loveste si-n copii/ Spagile-s calde / Pentru faptul ca sunt vii /spagile calde /Sa bea apa din fantana /spagile calde /Cu otrava si cianura /Spagile-s calde SFARSIT Ahoo ahoo de anul nou / .Sa vad politicieni in cavou /Sa va dea DUMNEZEU VOUA doar ce ne doriti voi noua…

 14. Vali says:

  Stat pur mafiot..Ce republica ..Romanistanul trebuie declarat prin Constitutie stat mafiot cu 600 de nasi in sparlament ,baroni locali in judete si un super nas la Cotroceni Cerem modificarea Constitutiei ca sa fie in raport cu ce a ajuns tara acum colonie.Astfel, toți cei 581 de parlamentari s-au ridicat, în primul rând, deasupra legii: nu mai sunt funcționari publici, nu vor mai putea fi cercetați pentru infracțiuni de corupție și infracțiuni asimilate- gen luarea de mită și abuzul în serviciu, cei trimiși în judecată ar putea fi achitați, cei din pușcărie ar putea fi eliberați. Vorbim aici de cel puțin de 28 de parlamentari și peste 100 de aleși locali. S-a dezincriminat practic și conflictul de interese pentru parlamentari și nu numai- ceea ce lasă și ANI fără obiect ,

 15. Grig says:

  Ehehe…!
  In ce sistem se facea comertul cu arme pe atunci: ca si acum, pe doua criterii, politic si economic. Ceea ce vindea Ro tinea cont numai de politic, nu si de economic, pentru ca la economic intra si calitatea/performantele (deficitare).
  D’aia, din cat am vandut noi inainte de ’89, n-am luat aproape nici un ban! Si acum avem de recuperat banii (OK – Base’ a anulat datoria Irak-ului, dar celelalte?). Deci, sa nu mai bagam la inaintarea cat armament am vandut noi in Africa sau Cuba…. Si Romtehnica chiar n’are treaba cu deciziile astea politice!
  Enjoy!

 16. szilard says:

  CONCLUZIE :
  Exporturile de armament sint acaparate de Russia si SUA, ei au avut grija sa elimine pe micii producatori, mai nou s-au infiltrat cei de la SAAB(cu tunul greu automat, plus Gripen, plus sisteme de radiolocatie), englezii de la Harrier si tancul lor, francezii cu Rafale cu tancul lor, germanii cu Eurofighter cu tancul lor-care se pare e cel mai bun)…
  Am zis rusii mai intai, pentru ca ei mai fac si lucruri interzise, americanii nu pot sa isi riste reputatia de politistii planetei.
  SI ASA SE IMBOGATESC CUMPLIT UNELE TARI.
  Acuma cei de la Romtehnica pot sa vinda AKM, grenade, obuze – la negru si doar la bucata, deci INEFICIENTA TOTALA.

 17. Flo says:

  Dle Grig, cum poti sa afirmi ca RTH n-are nimic cu politica? Atunci cum iti explici ca oferta manageriala a numitului CA , care cuprindea “crearea a doua firme off-shore in Cipru si Luxemburg” a fost data castigatoare de generalii Bogdan, Sandu, Nastase & CO , subordonatii lui Puiu Pascu? A trebuit schimbarea statutului fostei regii in companie nationala ca sa ajunga numitul CA la conducerea institutiei? Ce zici Grig? Cum cine-i CA? Este ala care s-a infratit cu “fratele Mircea” ca sa “deschida usile la Cotroceni”! Dar deh, aviatorii mai mult sau mai putin zburatori s-au aparat intre ei, nu-i asa Grig. M ?

 18. Lupus says:

  Vali
  Ai si inghitit propaganda basista.
  Parlamentarii si presedintele nu mai sunt functionari publici, dar raman functionari in acceptiunea larga a Codului Penal. In aceasta calitate pot fi subiecti ai infractiunilor de care propaganda pentru prosti zice ca au scapat.

 19. Grig says:

  Flo, ai perfecta dreptate in tot ce zici, eu tot zic ca nu Romtehnica decidea si nu decide nici azi, e o simpla executanta a ordinelor politice si nu o “facatoare” de politica. Cine stie in cate rahaturi (unele au mai transpirat prin presa) e bagata Romtehnica, doar ca sa salveze imaginea alora care erau sau sunt decidenti.
  Un exemplu: crezi ca a ajuns vre-un ban din comisionul pentru fregate la Romtehnica? Eu cred ca nu, pt. ca din ce au stabilit cei din UK, banii sunt la un “inalt oficial roman”!
  Etc., etc.

 20. Catana batrana says:

  Orice le-ai spune ,basistii raman basisti pana la moarte.Ori sunt prosti ca se lasa manipulati ori o fac cu buna stiinta ceeace e foarte grav.Singura persoana in Romania care are si va avea imunitate,spre regretul meu. este Basescu.

 21. ogiga says:

  Lupus,
  Daca Vali a inghitit propaganda basista, tu ca de obicei ai inghitit un kkt uselist.

 22. anonim says:

  Oricum veniturile celor de RMTH sun fff mari, cam nejustificate ! Banii aceia provin ei de undeva, nu sunt din buzunarele asa zisilor investitori ci din buzunarele largi ale statului, ale contribuabilului.

 23. Catana batrana says:

  Ogica@La mintea pe care o ai nu ma mira asemenea atitudine.Pai ,mai Prostovane,nu Basescu cu al lui PDL a taiat 25% din salarii si a vrut sa ia 16% din pensii?Nu Basescu si al lui PDL ti-a marit la 24% tva-ul?Nu Basescu si al lui PDL te-a inselat golaneste cu contributia pentru sanatate?Nu Basescu si al lui PDL a tot redus si tot redus din ceeace ai beneficiat in timpul guvernarii liberale?Unde sunt banii mai Pampalaule?In terenuri de sport in panta,parcuri la tara unde sa pasca porcii lui Gheo?Pe cine il mai crezi tu prost sa -l creada pe Basescu?.Asta numesti tu propaganda USLISTA?Am votat pentru demiterea lui Basescu alaturi de cei 7 milioane de oameni si voi vota de cate ori voi avea ocazia.Nu voi vota nici odata marionete ale lui Basescu.

 24. ogiga says:

  @Catana batrana sau mai bine zis bravule soldat Svejk,

  Doar atat poti ?. Ma asteptam la mai mult din partea ta, avand in vedere modul de gandire si exprimare. Te cred ca faci parte din cei 7 milioane de asistati sociali imbecili indoctrinati de antena 3 si primitori ai uleiului si zaharului electoral (chiar am convingerea ca numele tau a aparut pe listele de la referendum dupa ce a fost luat de Dragnea de pe o cruce din cimitir) .
  Si observand ca pentru tine conteaza numai banul, iti aduc la cunostinta catana batrana si proasta, ca de la 1 ianuarie vei primi electoral un impozit mai mare, benzina, energie electrica si gaze mai scumpe, intretinerea mai mare.
  De un singur lucru sa fi sigur, iti vei primi in continuare uleiul si zaharul electoral. Daca esti cuminte si vei raspunde in continuare comenzilor uslinoase, vei primi si un pui.

 25. Catana batrana says:

  Vezi ca esti prostivan?Spune-mi “istetule” de cat ori in guvernarea Basescu ai inregistrat mariri ale pretului la benzina,motorina,curent electric,gaze,incalzire?De n ori.Cine crezi ca uita prostovane?Imi spui ca sunt asistat social.Da si esti si tu, daca primesti pensie ca fost apartinator al sistemului de aparare.Asa te-a definit marionetele lui Basescu .ASISTAT SOCIAL.Ti-a luat si gradul militar ,mai prostovane,daca l-ai avut vreodata.
  Ca unul din cei inselati in asteptari de prea” cinstitul si nemincinosul” fost lider PDL( votati nu votati,nu reducem pensiile,reducem pensiile,nu reducem salariile,reducem salariile etc) ,eu fost ,spre nemandria mea membru PDL iti spun ca nu fac parte din randul celor care au fost si vor fi vreodata mituiti.CUM SA UIT EU MAI PROSTOVANE <CAND IN FATA CADRELOR DIN CONDUCEREA MAPN fiu de militar ,ofiter pe puncte ,devenit tanchist din cavalerist,politruc in unitate de la Basarabi cand Milea era comandant,elev al institutului militar de marina,Turnator la CI dupa dovezile lui Rotaru,a mintit cu nerusinare ca va retrimite la parlament orice lege care afecteaza pensiile militarilor.Norocul tau si al meu ,cu Oprea, care acum face parte din alianta USL.Fiindca tu esti obtuz in gandire dar si lipsit de educatie militara, imi propun sa incetez orice discutie cu tine.
  Pentru cei interesati de comertul cu armament de productie romaneasca .Initiati o consultatie cu Stanculescu ca fost sef al DPAIA din MAPN.Cred ca este mai util in libertate decat la puscarie.

 26. ogiga says:

  @soldat Svejk,
  Observ ca la tine totul se reduce numai la crapelnita si burtihan, iar asta imi creaza convingerea ca esti primitor al zaharului si uleiului electoral.
  Mai Catana batrana (soldat in armata austro-ungara), meseria armelor este destinata oamenilor de onoare, cu o educatie solida si spirit de sacrificiu nu hahalerelor ca tine intrati pe poarta din spate a unitatii, probabil pe locurile destinate celor din productie sau a celor care provin din alta etnie pentru bani sau alte privilegii.
  Si la pensie vad ca ai umblat dupa privilegii, fiind un traseist politic, ba la PSD, ba la PLD, acum la UNPR.

 27. lute says:

  Atoatestiutorule ogica@, ne taie si 25% din pensii? Sau taierile tin de alta “parohie”?

 28. lute says:

  gogica, limba romana are niste reguli. Daca le stii, uzeaza de ele, nu o tine langa, ca tata Maria in piata. Nu de alta, dar vor fi crezand cititorii ca ai fost catana, nu ca te-ai angajat sluga la ciripitorul base tocmai pentru crapelnita despre care aminteai… Vei fi vazut cumva onoare si demnitate la stapanul tau, tradatorul de tara, latraule?

 29. Vali says:

  Va certati degeaba ,Si alogenul blestemat masa verde si plagiatorul perciunat spagar [Vezi Chevron Gazprom,etc ] Naum nu sunt decat tradatori de tara..In orice tara din lume primeau cateva kg de plumb.

 30. lute says:

  Nu, gogica, la mestecat o fi cineva de pe langa tine, ca aveti in gena activitatea de gurist…

 31. ANONIM says:

  Am raspuns de asigurarea pazei transporturilor speciale in perioada 1980-1982 pe un tronson de CF cu destinatia portul Constanta.UM erau epuizate psihic in activitatea de asigurare in compunerea garzilor de militari care sa nu creeze probleme.Se comenta ca noi dadeam armament dar si imbracaminte tuturor combatantilor.In comert nu aveam dusmani ci numai prieteni.

 32. ANONIM says:

  Vezi ca ai primit reducerile pe calea ferata.Daca mai ramanea piratul la timona si ai lui porctocalii mai primeai KANCI.

 33. Dani says:

  Dupa ce a taiat toate ajutoarele ce mai conteaza …Vine mai calatoreste cu matele ghioraind..?