Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Câteva subiecte abordate la Reuniunea miniştrilor Apărării din statele membre NATO

Mircea Dusa si Secretarul General al NATO. foto MApN

Prezent la Reuniunea miniştrilor Apărării din statele membre NATO,ministrul Mircea Duşa “a transmis aliaţilor şi partenerilor ISAF faptul că autorităţile române îşi menţin angajamentul pentru implicarea NATO în stabilizarea Afganistanului şi după 2014, ca principală prioritate de angajare operaţională externă a României”.

Sesiunea de lucru în format ISAF a fost dedicată evoluţiilor recente, perspectivelor procesului de tranziţie, care va cunoaşte un moment-cheie în primăvara acestui an, odată cu demararea operaţiunii de transfer către autorităţile afgane a “ultimei tranşe de provincii şi districte”, potrivit unui comunicat de presă al MApN.

Au fost, de asemenea, discutate subiecte cum ar fi: “redislocarea trupelor şi echipamentelor ISAF din teatrul de operaţiuni afgan şi procesul de planificare pentru misiunea de pregătire şi asistenţă post-2014 (Resolute Support)”, se arată în acelaşi comunicat al MApN.

Referitor la resursele alocate apărării de către statele NATO, ministrul Duşa “a informat aliaţii despre decizia recentă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării de creştere anuală a bugetului apărării cu 0,3% din PIB”.
“Aceasta suplimentare va permite îndeplinirea, în 2016, a cerinţei NATO de asigurare a 2% din PIB pentru apărare”, a declarat ministrul Duşa, potrivit comunicatului de presă al MApN.

Un alt subiect aflat pe agenda reuniunii a fost cooperarea NATO-Ucraina în domeniul apărării. În reuniunea Comisiei NATO-Ucraina, delegaţia oficială a exprimat “sprijinul României pentru susţinerea Ucrainei în procesele de reformă din acest domeniu”.

Din delegaţia română au făcut parte Şeful Statului Major General, general-locotenent Ştefan Dănilă şi directorul general al Departamentului pentru Politică de Apărare şi Planificare, Şerban Lungu.

Sursa: comunicat de presă al MApN

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “Câteva subiecte abordate la Reuniunea miniştrilor Apărării din statele membre NATO”

 1. LICA says:

  Pe 1 Martie se implinesc 15 luni de cand avem pensiile diminuate! Din care 5 luni sub PD-L si 10 luni sub USL!
  Si pe 1 august vom implini 20 luni, pe 1 ianuarie 2014 – 2 ani. Si apoi 3, 4 sau 5 ani, si tot asa pana la iesirea noastra “pe cale naturala” din sistem!
  Stimati colegi! Din punct de vedere politic, este suficient de clar ca pentru cei cca. 30 000 de rezervisti cu pensiile diminuate, USL (incluzand acum si UNPR ALIAT AL NOULUI DUSMAN AL NOSTRU CONSACRAT PSD IN ACS) a devenit aceeasi Marie precum PD-L/UNPR, difera doar palaria! Ultimele afirmatii ale premierului basist Ponta sunt mai mult decat relevante. Va cauta o “soluţie echitabilă pe termen mediu şi lung”. Sa fim realisti! Parafrazandu-l pe fostul dictator, mult asteptata solutie “soluţie echitabilă pe termen mediu şi lung” va fi atunci cam “cand va face plopul mere si rachita micsunele”. Cu alte cuvinte, cei 30 000 de rezervisti cu pensiile diminuate, am fost sacrificati de ambele regimuri.
  Pentru cei fara pasiuni politice, ne-a fost clar inca din luna iunie 2012 ca asa vor evolua lucrurile! Ce s-a intamplat in acea luna? Foarte simplu, USL si-a anulat proiectul de lege initiat cand se afla in opozitie si a decis, la indicatiile lui Ponta, ca rezervistii cu pensii diminuate sa ramana in continuare cu ele la fel. Daca nu cunoaste cineva ce s-a intamplat in acea luna, sa revada traseul legislativ al L. 112/2012. In 23.04.2012, proiectul initiat de USL in opozitie care avea drept tinta reintregirea pensiilor diminuate, a fost aprobat de Senat, iar dupa ce USL a preluat complet puterea, uniunea a scos la votul din Camera Deputatilor din data de 14 iunie 2012, exact punctele care permiteau reintregirea pensiilor diminuate si returnarea diferentelor retinute abuziv de stat. De atunci, a devenit clar ca USL nu va rezolva niciodata problema celor 30 000 de rezervisti cu pensiile diminuate.
  Pe undeva este si o chestie de orgoliu la mijloc sa ramanem cu pensiile diminuate si sub USL! Sa nu uitam ca vicepremier este controversatul Gabriel Oprea, cel care a pus decisiv umarul cand a guvernat langa Boc, la desfiintarea pensiilor militare si la diminuarea cuantumului acestora pentru cca. 30 000 rezervisti. De ce sa se razgandeasca Gabriel Oprea tocmai acum? Nu el este vioara nr. 1 in USL, dar fiind naşul copiilor lui Ponta, restul se subintelege! Nimeni nu strica o relatie naş-fin doar de dragul de a repara un abuz asupra a 30 000 de fosti militari! Cine i-ar mai cununa copiii lui Ponta daca l-ar supara pe naş cu o problema minora precum exterminarea a 30 000 de rezervisti romani?
  Stimati colegi! In perioada 04-08 martie 2013, sunt anuntate proteste la Bucuresti care au drept scop, scoaterea la lumina a cauzei celor 30 000 de rezervisti cu pensii diminuate, readucerea acesteia in centrul atentiei si rezolvarea ei! Clar si la obiect! Sa ne fructificam orice sansa, iar in data de 04 martie 2013, va trebui sa mergem, cu totii, din nou la Bucuresti, intrucat este evident ca absolut nimeni nu ne va rezolva problemele in locul nostru!

  Deviza corecta pentru noi este “Ponta si Antonescu, la fel ca si Basescu”!