Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Ce a discutat Preşedintele României la aniversarea SMG după părăsirea sălii de către presă

Academia Caţavencu a postat pe site-ul propriu stenograma discuţiei dintre Preşedintele României Traian Băsescu şi militari, după ce presa a fost poftită afară din sala unde se desfăşura ceremonia de aniversare a 150 de ani de la înfiinţarea Statului Major General al Armatei României.

Traian Băsescu vorbeşte:

“Gata? Sîntem numai între noi? între noi bărbaţii? Domnilor generali, ofiţeri, subofiţeri, angajaţi civili ai Statului Major General vreau să vă spun doar două cuvinte, nu va dura mai mult de un minut.

Ştiu de asemenea că sînt probleme cu asigurarea banilor pentru haine şi vreau să vă spun foarte deschis: la fel cum şi cu acele amînări de sporuri aş fi putut face o intervenţie care să reglementeze lucrurile pentru armată, sigur luînd bani din altă parte, defavorizînd altă categorie. N-am făcut acest lucru şi nici nu vreau să-l fac. Nu vreau să-l fac pentru că în mod cert ar fi campanie : armata în preajma alegerilor îşi primeste drepturile, preşedintele nu ştiu ce face… şi aş implica armata într-o dezbatere politică inutilă. Ce vă asigur însă e că imediat după alegeri, pînă în decembrie, în ianuarie veţi primi aceste drepturi restante.

Şi mai este un lucru care mărturisc că ma deranjează: dezbaterile pe tema pensiilor militare. Sînt opinii diferite, unii spun că sînt militari în rezervă care pierd la pensie. Militari nu fac parte dintr-un sistem privilegiat de pensii, este un sistem de pensii militare, deci n-au de ce să se considere în zona privilegiaţilor. Ca atare, vă asigur că dacă acestă lege (va ajunge) într-o forma care pune sub semnul întrebări menţinerea pensiilor ofiţerilor în rezervă o voi trimite înapoi la Parlament pentru a fi discutată şi pusă în regulă. Nu exclud posibilitatea să cer revenirea la un sistem de pensii militare aşa cum sînt aproape în toate statele NATO. Deci în ceea ce priveşte sistemul de pensionare lucrurile încă sînt departe; e mai mult dezbatere decît realitate. (…) Pensiile militare nu pot fi afectate.

Iar în zona cealaltă, cu cele şase zile vă rog să mă credeţi că am considerat că a forţa nota acum şi a pune armata în preajma alegerilor în situaţia de a fi reclamată că uite şi-a primit bani că are nevoie preşedintele de voturi, am vrut să evit o asemenea dezbatere, dar vă asigur că lucrurile vor fi rezolvate în ianuarie. Eu vă mulţumesc mult pentru înţelegere, vă spun încă o dată la mulţi ani de ziua SMG şi vă asigur de toată preţuirea mea pentru militari

(…)

Eu am fost foarte reticent, destul de reticent cu avansările la gradul de general. În general am solicitat să fie comandanţi de unităţi şi oameni cu funcţii în Statul Major care să justifice gradul de general. Acum de 1 decembrie vor fi avansările normale la gradul de general. (…) Dacă sint ofiţeri care au fost în teatre, conduc acum unităţi sau au ajuns la a putea fi avansaţi la gradul de general vă rog să nu ezitaţi să faceţi propuneri dumneavostră (…) precum şi ofiţeri care sînt implicaţi în conducerea operativă a armatei.”

Înregistrarea audio aici

sursa: Academia Caţavencu

Etichete: , , , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

7 Responses to “Ce a discutat Preşedintele României la aniversarea SMG după părăsirea sălii de către presă”

 1. Marlon Juvet says:

  “Să ne plezniţi de sănătate, domnule preşedinte!!!”

 2. SAM says:

  DOMNULUI EMIL BOC,

  Este posibil ca un presedinte care se proclama ,,Garantul Constitutiei…” si un prim-ministru care isi zice profesor de drept sa intreprinda alaturi de guvernul pe care il conduce, numai initiative legislative in dispretul legii?????
  E posibil ca acestia sa nu aiba cunostinte juridice nici cat un student anul-I- la drept???
  E posibil sa nu aiba pe nimeni in jurul lor sa-i consilieze, in cazul in care nu au aceste minime cunostinte juridice????
  Eu cred ca nu, decat daca sunt adeptii principiului ,,Legea sunt eu !” si atunci ,,viitor de aur tara noastra are…..” si ,,sa ne traiesti conducator iubit….” o noua iepoca ne-asteapta….
  Un popor are viata si conducatorii pe care ii merita….
  Nu degeaba un OM adevarat a scris ,,Desteapta-te Romane !” iar alti OAMENI adevarati l-au ales ca Imn National !
  Nu pot sa cred ca in Romania anului 2009, sat component al UE, se aplica un santaj ordinar prin care sunt pus sa renunt la unul din cele doua drepturi fundamentale pe care le am: DREPTUL LA MUNCA si DREPTUL LA PENSIE (considerat de jurisprudenta europeana ca un drept de proprietate, iar in Romania propietatea este garantata prin Constitutie si supusa santajului prin lege.
  Ca de obicei in Romania legile sunt pentru “catei” dar nu si pentru “dulai”, adica e valabila pentru toti dar nu si pentru magistrati si politicieni. In spiritul dreptatii care-i anima atat de tare, de ce nu scot si o lege cu finantarea campaniilor electorale sau o lege in care sa se prevada faptul ca toti trebuie sa raspunda in fata legii fara avizul Parlamentului?
  Ne- ati facut nesimtiti,privilegiati, tampiti, (am fost scosi de scoala romaneasca), pensionari de lux, cu sange vechi iar acum ne credeti fraieri….
  Cat de tampit as putea fi sa votez una dintre persoanele care a asmutit societatea impotriva noastra?
  Am ajuns la 54 de ani, dupa 36 de ani cat am purtat uniforma militara, sa se uite unii concetateni la mine ca la unul care a devalizat bugetul de stat…. si sa considere ca sunt un imbuibat care traiste pe spinarea poporului…
  Eu nu vreau nimic de la nimeni. Imi doresc doar sa-mi fie respectate drepturile constitutionale!
  Dupa perioada in care am fost militar activ, cand familia mea a inteles ca lipsa mea din mijlocul sau se datoreaza unei cauze nobile, motiv pentru care fiul meu era mandru de tatal sau, acum asista consternata la umilinta la care sunt supus – la fel cum sunt supusi si camarazii mei.
  Cu siguranta nu este vorba de politica. Este vorba de ONOARE, DEMNITATE, RESPECT!

  Pentru cine nu cunoaste punctul nostru de vedere al pensionarilor militari, ma simt obligat sa fac unele precizari:
  -noi cei care astazi protestam , o facem intrucat cei mai multi dintre noi am inceput cariera militara de la 14 ani cand altii inca se mai tin de poalele mamei, am facut liceul militar si numai Dumnezeu stie cat e de greu sa faci armata la varsta asta, am urmat pas cu pas o cariera plina de privatiuni si de greutati, am indurat tot felul de abuzuri in vechiul regim cand strangeam recolta , lucram la Casa poporului, la canal,in constructii,in mina, in locul celor care ar fi trebuit s-o faca, iar intr-o buna (a se citi PROASTA) zi a venit TARA, cea careia ii inchinasem totul pana atunci si ne-a cerut sa plecam pentru ca fara acest gest al nostru, nu puteam fi inclusi in NATO. Am inteles necesitatea si am plecat. Fiecare dintre noi, desi s-a simtit in sinea lui tradat de camaradul lui cel mai apropiat, a inghitit hapul si a cautat, pentru ca majoritatea erau in plina putere la cei 40 si ceva de ani, sa se integreze in civilie. Unii dintre noi chiar am facut facultati,chiar la stat si ne-am angajat pe unde am putut si noi, din dorinta de a face ceva pentru ca nu puteai sa stai degeaba la acea varsta si pentru ati mai rotunji veniturile care nici pe departe nu sunt nesimtite asa cum s- a prezentat la televizor si a spus Boc. Nu incalcam la vremea aceea nici o lege si ce este mai important nu ne-am facut de ras pe unde am lucrat, ba din contra. Acum vine TARA si ne spune din nou, prin gura lui Boc, sa plecam si de aici. Ce este moral in asta? De cate ori credeti ca un om poate s-o ia de la inceput? Si pentru ce suntem din nou pedepsiti? Pentru ca am crezut in conceptul de TARA, ONOARE, PATRIOTISM? Pentru ca ne-am sacrificat toti anii acestia in slujba tarii? De ce nu ne impuscati domnule Boc? N-ar fi mai simplu? Care principiu de drept, domnule profesor de drept constitutional, spune ca poti da o lege cu caracter retroactiv? Pentru ce suntem pedepsiti noi (pentru ca pentru noi, ceea ce faceti dvs., este o pedeapsa din punctul nostru de vedere ) daca la data angajarii nu am incalcat nici o lege angajandu-ne la intreprinderi de stat. Si daca vreti sa stiti chiar si cei care au pensii de cateva sute de milioane vechi (nu este cazul nostru al militarilor, desi asa ati lasat sa se inteleaga) tot nu sunt ei vinovatii. Vinovati sunteti Dvs. fostii si actualii parlamentari, pentru ca nu prea v-ati schimbat intre timp, sunteti vinovatii principali pentru ca atunci cand trebuia sa fiti atenti si sa dati legi bune dormeati in bancile Parlamentului Romaniei si votati ca marionetele. De aceea legile sunt cu “gauri” permisive si lasa loc la abuzuri si exagerari. Pentru ca un alt principiu de drep, domnule profesor de drept, spune ca tot ceea ce nu este interzis in mod expres, este permis. Normal ar fi sa va fie imputate Dvs. parlamentarilor care ati dat legile, tot ce este abuz in aceasta directie. Asta-i dreptate nu ceeea ce faceti voi.

  Este inadmisibil ca intr-un stat de drept, sa nu existe garantia ca un drept castigat ramane valabil orice alte modificari legislative s-ar produce in timp. Este inadmisibil ca, in timp ce cheltuielile celor ce ne conduc nu numai ca nu se reduc, dar, chiar sporesc, noua sa ni se impuna curbe de sacrificiu!
  În timp ce preşedintele Americii, se angajează public în susţinerea celor care servesc ţara, pentru a nu se mai ajunge la situaţia combatanţilor din Vietnam, în România militarii sunt trataţi precum cerşetorii, iar opinia publică este manipulată împotriva noastră

  Nu am onoarea de a va saluta domnule Boc!

 3. mega2005 says:

  ..iar de cumul…a uitat de-a binelea!!!
  Cand citesc legea 329 si revad mareata creatie juridica scrisa in batjocura…<>,…ma apuca sila!!! puteau sa foloseasca simplu <>. Se vede clar ura fata de pensionarii militari, caci despre ei este vorba in majoritatea cazurilor….
  V-aduceti aminte de <>>……si ce-l mai infiera presa pe tipul ala de la Cluj sau Timisoara,..exact asta simt eu acum si o spun fara urma de regret…

 4. mega2005 says:

  ..iar de cumul…a uitat de-a binelea!!!
  Cand citesc legea 329 si revad mareata creatie juridica scrisa in batjocura…pensionarii auzi…cumularzi??!!!,…ma apuca sila!!! puteau sa foloseasca simplu persoanele care cumuleaza pensia cu salariul. Se vede clar ura fata de pensionarii militari, caci despre ei este vorba in majoritatea cazurilor….
  V-aduceti aminte de M-AM SATURAT DE ROMANIA???……si ce-l mai infiera presa pe tipul ala de la Cluj sau Timisoara,..exact asta simt eu acum si o spun fara urma de regret…

 5. dorel says:

  dar domnilor ati uitat un element esential. noi militarii si pe timpul lui ceausescu , am avut interzise o serie de drepturi cetatenesti. de a face parte din anumite structuri, de a refuza ordinele ierarhice, de a circula liber si in tarile lagarului socialist etc, care sunt valabile si azi. si ar fi multe de spus dar m-a cuprins o asa scarba….

 6. general says:

  cum este turcul e si pistolul.minte basescu ,minte si boc.ceilalti ministri sunt trasi la indigo.prosti ne-au gasit ca suportam . ne meritam soarta.orice negociere cu astia este pierdere de timp.