Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Ce declaraţii a făcut Igaş referitoare la reformarea MAI

Traian Igas - cunoscut si ca "juristul d ela Interne" mereu pus pe reforma

Prezent la Arad, ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, a făcut mai multe declaraţii. Astfel, în primul rând, a precizat că “până la jumătatea lunii octombrie vor mai pleca din sistem încă 5.000 de salariaţi, de la toate cele patru arme – Poliţie, Poliţie de Frontieră, Jandarmerie şi ISU”. Igaş a readus în discuţie faptul că în perioada 2007 – 2008 “au fost făcute angajări fără acoperire, au intrat în sistem 20.000 de angajaţi, unii care nu au finalizat şcoala de subofiţeri”.

“Trebuie să avem curajul de a îndrepta ceea ce s-a făcut greşit”, a afirmat Igaş.

Referitor la procesul de reorganizare din MAI, ministrul a subliniat faptul că acesta (sistemul n.r.) va fi îmbunătăţit şi dacă se va trece la sistemul de organizare administrativă pe modelul regiunilor de dezvoltare.

Ca principal argument pro-regionalizare a fost amintită “eliminarea birocraţiei”.

“Eliminarea birocraţiei este elementul cel mai important al regionalizării. În cadrul MAI, Poliţia, Jandarmeria, ISU, Poliţia de frontieră vor fi organizate pe regiuni şi se vor elimina astfel unele servicii care nu îşi au rostul. Dacă se vor comasa 2 – 4 – 6 judeţe, vom putea desfiinţa Direcţiile logistice, Serviciul juridic, Resurse umane, toată munca urmând să fie preluată într-un singur loc. Iar cei care nu vor mai avea atribuţii de birou vor merge spre operativ”, a explicat ministrul.

Abordând problema reformei în cadrul Poliţiei rurale, Igaş a menţionat că, “până la sfârşitul lunii septembrie, se va finaliza acest proces, Aradul fiind unul dintre judeţele unde acest concept a fost deja implementat”.

Prin noul sistem s-au constituit 388 secţii de Poliţie rurală (aproximativ 10 pe judeţ), fiind desfiinţate 2.750 de funcţii de şef de post. Prin acest sistem, ministrul susţine că poliţiştii pot interveni mult mai uşor la sesizările de pe raza lor de patrulare.

Cât priveşte formarea profesională a angajaţilor, Igaş a precizat că şefii de inspectorate judeţene vor avea la dispoziţie doi ani pentru absolvirea unui curs de “management strategic”, altfel ei riscând demiterea.

Ministrul de Interne a afirmat, totodată, că se are în vedere schimbarea denumirii Academiei de poliţie “Alexandru Ioan Cuza” din Bucureşti cu una care să cuprindă toate armele pentru care se pregătesc cursanţii, cel mai probabil ea urmând să se numească “Academia de Ordine şi Siguranţă Publică”, citează AGERPRES.

Sursa: AGERPRES

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

7 Responses to “Ce declaraţii a făcut Igaş referitoare la reformarea MAI”

 1. arti78 says:

  Mare handi… Ori nu vrea sa spuna, ori a uitat, ori a primit CIP-ul cu declaratia asta. Bai, timp-larule, din 2007 stagiul militar nu a mai fost obligatoriu. Si atunci:
  – la MApN militarii in termen au fost inlocuiti cu soldati si gradati voluntari
  – la jandarmi la fel
  – la ISU 1 MILITAR A FOST INLOCUIT CU 4 SUBOFITERI.
  Toti inlocuitorii militarilor in termen din structurile mentionate mai sus AU SALARIILE DE CEL PUTIN 10 ORI MAI MARI decat cei pe care i-au inlocuit! De aici si cresterea cheltuielilor bugetare mult blamata de pdl-isti. Dar ei se fac ca nu stiu. N-AI CU CINE, NISTE PAGANI !

 2. R. says:

  e posibil sa ai dreptate dar totusi uiti un lucru sau, poate ca nu-l stii, cheltuielile suportate de stat pentru un militar in termen pe langa solda propriu zisa mai cuprindea o sumedenie de … alte cheltuieli (cazare, preparare hrana, spalatorie, caldura, apa, cheltuieli de intretinere, consum de energie electrica si multe altele si astea 24/24 de ore) care cumulate pot chiar depasi actualele cheltuieli necesare pentru intretinerea unui militar profesionist angajat, poate ca a fost pierdut ceva dar, daca este seriozitate poate fi castigat altceva, desii, unii spun ca de fapt actualul serviciu militar este un fel de “mercenariat”, il platesti bine “lucreaza bine (se instruieste), nu …, desi ar trebui ca, un serviciu militar indelungat si o pregatire continua sa mareasca gradul de profesionalism, asta daca se doreste lucrul acesta.

 3. Ghita de la Pocreaca says:

  Bre R-ule … Sa ti se indoaie tie chiar cind te-o chema fimeia la treaba … ca : “alte cheltuieli (cazare, preparare hrana, spalatorie, caldura, apa, cheltuieli de intretinere, consum de energie electrica si multe altele si astea 24/24 de ore) care cumulate pot chiar depasi actualele cheltuieli necesare pentru intretinerea unui militar profesionist angajat ” …
  Ia adu-ti tu aminte ca tot asa socoteli au facut si cind cu “externalizarea” hranirii … si amu se dau ‘de ceasul mortii’ sa pregateasca personal si sa reinventeze hranirea cu personalul propriu …

 4. R. says:

  bre “ghita de la pocreaca” alea au fost aranjamente politice pentru buzunarele “simandicoase” al unora de unde, se scurgeau argintii si spre “sprijinitorii politici legiuitori”, ori nu stii, de fapt aranjamentele erau in mare parte rezolvate cu dotarile aferente armatei si cu incasarile in pungilor simandicoase, ca de, punguta armatei avea ceva si trebuiau mijloace si aranjamente sa fie “mulsa”, ca au cazut sau or sa cada, a fost sau este un lucru foarte bun, nu stiu cat ai umblat tu prin tabere montane si, daca stii poate imi spui daca un “s.c. eldorado srl” ar avea “tupeul” sa pregateasca mancarea pentru soldatime printre “brusturi, tarsi, coclauri” rar strabatute, referitor la cheltuielile expuse, mai bine ia un creion si socoteste, pomelnicul cheltuielilor intretinerii a 100 de soldati in cazarma 24/24 de ore pentru 365 de zile e … mare si plin de cifre, o zi buna, cu respect.

 5. fifi says:

  ministrul, vorbeste de angajatii din M.A.I. din 2007-2008. acestia 20.000 nu se regasesc in “liste”. ce s-a intamplat cu ei? au devenit profesionisti? ptr ce i-a pomenit? toti stiu ca doar unii din politisti au fost dati “afara” si aceia…dar asta e, nu?

 6. Matei says:

  Domnilor de la MAI, ministrul in mare parte are dreptate si o sa explic de ce.
  Au fost angajati pe baza de pile, fara scoala militara sa spunem o groaza de persoane. Pregatire ioc, salarii mari. Fel de fel de neavizati au fost incadrati pe solde frumusele pentru ca erau rude cu…………….
  Acum ministrul ce ar trebui sa faca??? Va spun eu – toti cei angajati peste noapte trebuie sa plece. Ei au primit si grade in functie de varsta (pe vremuri se spunea la apelul bocancilor). Un sau o angajata (a) mai face si fite ca nu are aceleasi drepturi salariale ca si cel cu scoala, deci, concluzia o trage fiecare.
  Exemplu: Angajat in 2007 din civil acum ofiter, maior (cu pile mari) sau subofiter acum cu ultimul grad. Cei cu scoala stiu ce ganditi dar nu aveti cum sa va exprimati.
  Acum pentru R. Te rog sa faci un calcul cat se cheltuie cu “locatarii” penitenciarelor facand trimitere la ce spuneai – hrana, cazare , energie electrica, apas.a.m.d.!!!! Acolo oare cand se gandesc guvernantii sa faca reduceri (nu la gardieni) ci strict la locatari (nu stiu cum sa-i denumesc sa nu se supere cum s-au suparat tiganii ca nu le spunem romi).

 7. marina says:

  matei esti tare naiv atunci cand afirmi ca vor pleca pilosii!!!!!!!!!!!!!!!!!Pai nu sunt pilosii lor ca sunt din 2005 la putere cu mici pauze, iar ministrii anteriori nu au facut restructurari decat la varf.