Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Ce mai e nou prin Afganistan

Într-un interviu acordat pentru Radio România, generalul maior (Olanda) Mart de Kruif, aflat în fruntea forţelor Alianţei din sudul Afganistanului (ISAF Regional Command South), spune că “în jumătate de an numărul militarilor din subordinea lui aproape s-a dublat, ajungând la 40.000″.

Creşterea a fost generată, în mare, de întăririle venite din partea armatei americane. Generalul Mart de Kruif, explică cum va fi intensificată presiunea asupra insurgenţilor.

“În general, noi ne folosim de operaţiuni punctuale. Nu suntem aici să-i ucidem pe insurgenţi, ci să asigurăm securitatea pentru civili. Ca urmare, nu aş întrebuinţa termenul “militari de ofensivă”. E vorba de a intra în anumite zone, a încerca să convingi insurgenţii să plece sau să se implice într-o reconciliere, sau să se reintegreze în comunitate, după care începem să reconstruim societatea. Asta facem” – subliniază generalul Mart de Kruif.

Acesta mai spune că până acum forţele internaţionale din Afganistan nu au avut trupe suficiente pentru a asigura permanent securitatea unor localităţi.

Jurnalistul Ahmed Rashid afirmă că “la opt ani de la alungarea talibanilor de la putere aceştia au ajuns extrem de prezenţi în Afganistan”.

“Am observat schimbări radicale în tacticile militare utilizate de talibani. Folosesc ambuscade, dispozitive explozive improvizate, tot felul de atacuri teroriste. Fac apel şi la propagandă. Deci, din punct de vedere militar, au devenit mai sofisticaţi. În acelaşi timp, trebuie să înţelegem că atitudinea talibanilor a rămas aceeaşi ca în 2001: nu le oferă afganilor un viitor politic şi economic”, afirmă  Ahmed Rashi.

Săptămâna trecută, şeful forţelor coaliţiei din Afganistan, generalul Stanley McCrystal, a făcut publică noua strategie de înfrângere a insurgenţilor:  evitarea victimelor din rândul civililor şi atragerea acestora de partea NATO.

Sursa: RADOR

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.