Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Ce se mai întâmplă cu scutul antirachetă?

“Cooperarea între Moscova şi Washington în dosarul nuclear iranian ar putea face inutilă desfăşurarea elementelor scutului antirachetă american în Polonia” a afirmat Zbigniew Brzezinski, consilier în probleme de securitate al preşedintelui SUA Jimmy Carter, într-un interviu acordat ziarului polonez Gazeta Wyborcza, citat de RIA Novosti şi Adevărul.
“Nu este exclus ca în finalul negocierilor  dintre SUA şi Rusia, ca urmare a presiunilor împotriva Iranului, o nouă situaţie să apară, (n.r. situaţie)  în care necesitatea desfăşurării scutului în Polonia să fie diminuată sau chiar să dispară complet”, a mai spus el.

La începutul lunii martie, presa internaţională a relatat faptul că preşedintele Obama ar fi trimis o “scrisoare secretă” omologului său rus, Dmitri Medvedev, în care afirma că este dispus să renunţe la dislocarea elementelor scutului antirachetă în Europa, în schimbul sprijinului Rusiei în reglementarea dosarului nuclear iranian.

Brzezinski consideră că “rachetele antirachetă americane Patriot sunt mult mai importante pentru securitatea Poloniei decât scutul antirachetă”.

Ministrul polonez al Apărării, Bogdan Klich, îşi exprimase speranţa – săptămâna trecută – că Washingtonul şi Varşovia vor putea să-şi finalizeze negocierile pentru desfăşurarea primelor componente ale rachetelor americane Patriot în Polonia, în luna aprilie.

Sursa: Adevărul

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “Ce se mai întâmplă cu scutul antirachetă?”

  1. DE CE BAL says:

    Presedintele Obama joaca extrem de inteligent, sugerand, inclusiv prin surse extrem de credibile, posibile viitoare mari concesii facute Moscovei.
    Intrebarea este: in contrapartida, concret, ce concesii va face Kremlinul fata de Casa Alba, la apropiata intalnire dintre cei doi sefi de stat – american si rus.