Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Ce ştiu sau ce nu ştiu aleşii noştri despre Adunarea Parlamentară a NATO de la Bucureşti

Adunarea Parlamentară a NATO debutează pe 7 octombrie la Bucureşti. Reuniunea se desfăşoară în perioada 7-10 octombrie iar la ea participă 700 de persoane oficiale din ţările membre NATO şi tot atâţia invitaţi, ziarişti. Costul acestei reuniuni se va ridica la aproximativ 23 de milioane de lei.

Şeful delegaţiei române la AP NATO, Sever Voinescu, s-a pregătit pentru acest eveniment cu “tot ce se pregăteşte o gazdă care are de primit atât de mulţi oaspeţi”.

“M-am pregătit cu ce se pregăteşte o gazdă care are de primit atât de mulţi oaspeţi. AP NATO funcţionează pe tot parcursul anului în diverse întâlniri pe comisii şi comitete, are două sesiuni – de primăvară şi de toamnă – iar sesiunea este cea mai importantă şi cea mai mare, este exact ceea ce organizăm noi în zilele următoare la Bucureşti. Mă aştept să fie o sesiune bogată şi, în orice caz, cu multă participare şi cu multe teme pe ordinea de zi”, a declarat Voinescu.
Şeful delegaţiei României, Sever Voinescu, a spus că organizarea la Bucureşti a acestei reuniuni aduce “mult prestigiu”

“Se vor adopta câteva rezoluţii. Una pe Afganistan, una pe atacaturile cyber, una pe securitate, pe prezenţa femeilor în forţele armate. Fiecare comisie va avea, în principiu, câte o rezoluţie. Acestea vor fi dezbătute în comisiile care vor avea loc sâmbătă şi duminică şi se vor vota în plen luni”, a declarat Voinescu.

În schimb, mare parte dintre parlamentarii români care participă la reuniune nu ştiu mai nimic despre acest eveniment.

De ex., deputatul PDL William Brînză, membru al delegaţiei României la AP NATO, a spus că “nu cunoaşte detalii, şeful delegaţiei fiind cel în măsură să ofere astfel de detalii”.

Cel mai în măsură… întrebaţi preşedintele, că nu vreau să se supere pe mine. El poate să dea cele mai multe date. Fac parte din delegaţie, dar noi avem o cutumă. Din punct de vedere al unui preşedinte de comisie, nici mie nu-mi convine când vorbeşte cineva înaintea mea”, a răspuns Brînză, citat de MEDIAFAX.

El a adăugat că nu cunoaşte costurile reuniunii, pentru că nu este datoria sa, ca membru al comisiei.

Un alt parlamentar, membru-supleant însă în delegaţia ţării noastre, senatorul PNL Mario Oprea, şi-a motivat lipsa informaţiilor privitoare la reuniune susţinând tocmai acest lucru: că el este membru-supleant, nu membru “plin”.

“Am să vă rog să-l întrebaţi pe domnul Meleşcanu, care probabil va şi participa la reuniune. Nu sunt vizat eu să vă zic”, a precizat Oprea.

Deputatul PSD Ion Mocioalcă a fost unul dintre cei familiarizaţi cu subiectul, subliniază MEDIAFAX.

El a apreciat că “apar noi actori”, întrebând dacă la reuniunea de la Bucureşti se va lua în calcul China ca putere militară.

Totodată, Mocioalcă a estimat că la Bucureşti vor veni 600 de invitaţi.

Eu ştiu că, în ceea ce priveşte delegaţia României, se vor semna acordul între AP a României şi Georgiei. Mai ştiu că este un proiect de declaraţie în ceea ce priveşte Afganistanul. Nu cunosc programul Adunării Parlamentare. El s-a definitivat ieri sau alaltăieri. O să mă uit pe el”, a adăugat deputatul PSD.

Întrebat despre beneficiile participării delegaţiei României la precedentele reuniuni ale AP NATO, el a precizat că “membrii delegaţiei ţării noastre încearcă să reprezinte cât mai bine interesele României”.

Sursa: MEDIAFAX

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.