Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

CE vrea un plan de viabilizare a industriei europene de apărare

O industrie europeana de aparare integrata un pas spre o Armata Comună Europeană?

O industrie europeana de aparare integrata un pas spre o Armata Comună Europeană?

Comisia Europeană a propus pe 24 iulie a.c.,  un plan de acţiune pentru a creşte competitivitatea şi eficienţa sectorului de securitate şi apărare care prevede măsuri pentru consolidarea pieţei interne în domeniu şi stimularea sinergiilor între cercetarea civilă şi cea militară.

Motivaţia care a stat la baza propunerii unui astfel de plan este determinată de evoluţia mediului de securitate. Europa se confruntă, la momentul actual, cu noi provocări în materie de securitate, iar statele membre fac eforturi mari pentru a-şi dota corespunzător forţele armate. Operaţiunile derulate recent în Libia au scos în evidenţă deficienţe semnificative la nivelul capacităţilor militare esenţiale.

“Într-o perioada în care resursele sunt limitate, cheia este cooperarea şi avem nevoie de multă ambiţie şi eforturi pentru a evita suprapunerea de programe. Este timpul să facem mai multe împreună şi să ne angajăm pentru o mai mare cooperare în domeniul apărării.” a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, care a prezentat iniţiativa în cadrul unei conferinţe de presă împreună cu comisarii europeni Antonio Tajani – responsabil în domeniul industriei şi antreprenoriatului, şi Michel Barnier –  responsabil pentru piaţa internă şi servicii.

Încă de săptămâna trecută, în timpul unei vizite la Washington, când a fost ridicată problema încrederii reciproce între aliaţi, Barnier a afirmat că va propune Comisiei Europene – care stabileşte obiectivele şi priorităţile de acţiune la nivel european – să se creeze o piaţă comună în Europa pentru industria de apărare. Barnier a susţinut de asemenea că UE ar trebui “să se înzestreze cu mijloacele necesare pentru a proteja datele cetăţenilor săi”, poziţionându-se astfel de partea cancelarului german Angela Merkel, care a propus adoptarea unui regulament european pentru protecţia datelor.

Garantarea securităţii cetăţenilor este principalul motiv care stă la baza eforturilor de consolidare a capacităţilor de apărare, însă nu trebuie trecut cu vederea nici faptul că industria apărării este importantă şi din punct de vedere economic. În 2012, acest sector oferea 400 000 de locuri de muncă directe, alte 960 000 indirecte şi avea o cifră de afaceri de circa 96 de miliarde de euro.

Europa trebuie însă să facă faţă unei concurenţe acerbe pe piaţa apărării. „Pentru ca Europa să-şi păstreze capacitatea industrială de a satisface viitoarele noastre necesităţi militare şi pentru a susţine o Politică de Securitate şi Apărare Comună credibilă, este necesară o acţiune europeană concertată.“ a afirmat comisarul european Antonia Tajani.

Brazilia, Rusia, India şi China (aşa-numitele ţări „BRIC”) alocă din ce în ce mai multe resurse acestui domeniu.

Planul de acţiune este menit să consolideze cooperarea la nivelul UE în ceea ce priveşte echipamentele de apărare, creşterea competitivităţii şi crearea de noi legături între sectoarele cercetării din domeniul civil şi militar (de exemplu, metode de detecţie chimică, biologică, radiologică şi nucleară, sisteme aviatice pilotate de la distanţă).

Alte iniţiative sunt destinate întreprinderilor mici din sectorul apărării, pentru a le ajuta să utilizeze în comun infrastructura, să promoveze competenţele căutate pe piaţa muncii şi să îşi asigure materiile prime vitale.

Elaborarea politicilor în domeniul apărării este responsabilitatea statelor membre. Acestea colaborează însă prin intermediul politicii externe şi de securitate comune a UE pentru a dezvolta capacităţi civile şi militare care să contribuie la o prevenire mai eficientă a conflictelor şi la o mai bună gestionare a crizelor. Apărarea intră în aria de acoperire a acestei politici.

Surse: Site-ul oficial al Comisiei Europene, Agerpres

Bianca Simion, InfoMondo

Etichete: , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

2 Responses to “CE vrea un plan de viabilizare a industriei europene de apărare”

  1. szilard says:

    1. Sinergii = mai multe sisteme care actioneaza in acelasi scop.
    2. Europa nu e o stinca (piatra), care sa traiasca, bine frumos si sanatos.
    3. Sint si in Europa turbati (Merkel babeta – zisa si trompeta).

  2. szilard says:

    si Barrossu, care da cu osu