Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

CEDO a condamnat Franţa pentru că le-a interzis militarilor să se organizeze în sindicate

militari francezi in Afganistan. foto cursdeguvernareCurtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat Franţa pentru că le-a interzis militarilor să se organizeze în sindicate.Concret, Curtea a constatat că Franţa a încălcat articolul 11 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.
“Articolul menţionat garantează libertatea de întrunire şi de asociere”, conform Le Figaro.

Aşa cum notează sursa, Curtea de la Strasbourg a constatat că “nu pot fi interzise sindicatele în armată”. Această situaţie ar aduce atingere libertăţii fundamentale.

Concret, judecatorii au precizat că se pot impune “restricţii legale” cu privire la “modurile de acţiune şi expresie” ale sindicatelor, ţinând cont de “specificitatea rolului armatei” într-un stat de drept.

În concluzie, militarii trebuie să aibă dreptul de a forma şi de a se afilia la sindicate, însa Curtea nu a precizat care sunt drepturile şi posibilităţile de acţiune ale membrilor săi.

Ministrul Apărării Jean-Yves Le Drian a declarat că “a luat act de decizia CEDO şi că Ministerul francez al Apărării urmează să evalueze această decizie împreună cu motivele expuse de CEDO”, citează Le Figaro.

Sursa : www.lefigaro,  Newsletter Infojuridic

 

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

3 Responses to “CEDO a condamnat Franţa pentru că le-a interzis militarilor să se organizeze în sindicate”

 1. Marlon Juvet says:

  Când jandarmii francezi au făcut GREVĂ (da, grevă, jandarmi=militari, undeva prin anii 90), cerând salarii, sporuri și condiții de muncă similare cu cele ale omologilor lor poliţiştii francezi (cu care împart aceleaşi atribuţii, mergând de multe ori până la încălecare) statul le-a arătat degetul din mijloc şi le-a argumentat de ce nu:
  Pentru că, drept compensare a restricţiilor cum ar fi:
  1. că nu au dreptul să facă grevă şi să aibă sindicate.
  2. că nu lucrează 8 ore precum poliţiştii, ci cât e nevoie, fără ca a cest “cât e nevoie” să fie prea clar definit.
  Spre deosebire de poliţişti, aveau dreptul la –
  1. Cazare gratuită în acele cazărmi ale lor, pentru ei şi familiile lor.
  2. Se puteau pensiona după 15 ani de serviciu.

 2. anonim says:

  In mod normal, militarii activi trebuie sa fie restrictionati cu privire la sindicate. Ei nu trebuie implicati in politica. Rezervistii insa nu vad de ce ar fi restrictionati. De aceea aparitia unor organizatii gen sindicate care sa apere drepturile rezervistilor este oportuna. Iar la noi e fff binevenita mai ales in contextul abramburelii si aburelilor ce domina consistent domeniul pensiilor militare. Fosti comandanti de U si MU au pensii mult mai mici decat au unii cu grade mici si care nu prea au avut functii de comanda la viata lor. Nu mai vorbesc de smecheri si smecherasi ( in special din regnul detasatilor) care si-au tras pensii smecherite de peste 9000 lei in conditiile in care s-au pensionat pe la 45-49 de ani. Culmea, acestia au avut functii caldute, fara alarme, aplicatii, teritoriu , servisii de garda si de garnizoana etc. Vorba ceea ” la placinte-pensie mare smecherita-inainte ! la razboi, inapoi !”

 3. Karadeniz says:

  După normele UE, ai cărei membri suntem și noi și Franța militarii activi au dreptul la asociere în sindicate. Activitatea sindicală e diferită de cea politică.