Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Cehia doreşte prelungirea contractului de leasing pentru 14 avioane de luptă JAS-39 Gripen

Ministrul ceh al Apărării a declarat că guvernul a aprobat un plan ce prevede prelungirea contractului de leasing pentru 14 avioane de luptă suedeze, JAS-39 Gripen, pe cel puţin 12 ani.

Martin Stropnicky a declarat, că Cehia va plăti 1,7 miliarde de coroane (86 milioane dolari), timp de un an, iar guvernul şi-a manifestat intenţia de a prelungi contractul cu încă doi ani.

Contractul de închiriere a avioanelor pentru forţele aeriene cehe a început în 2005 şi urma să expire în 2015.

Guvernul ceh,  a fost de acord iniţial să cumpere 24 de avioane militare fabricate de Saab, Suedia, şi BAE Systems din Marea Britanie, în 2002. Acest proiect a fost anulat din cauza urmărilor devastatoare ale inundaţiilor. Cehia a trebuit să elaboreze un plan de urgenţă de refacere a ţării. Mai târziu a decis să cumpere în leasing 14 avioane de luptă Gripen printr-o înţelegere de 1 miliard de dolari.

Sursa: www.bigstory.ap

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

5 Responses to “Cehia doreşte prelungirea contractului de leasing pentru 14 avioane de luptă JAS-39 Gripen”

 1. Dani says:

  Bravo lor..Da astia de ce nu iau ruginitele si casatele F-16[block 25] de la stapanii nostrii ..?

 2. szilard says:

  Americanii au fost surprinsi de alegerea Cehilor si Ungurilor a avioanelor SAAB, ba chiar s-au suparat pe ei, astfel ca Cehia si Ungaria din tari favorite au ajuns tari neplacute de americani.
  Aici in Ro. situatia e alta…, daca F-16 vor veni noi… ar fi TRASNET,
  DE CE nu vor veni F-16 noi(moderne) e o mare intrebare ?, in conditiile in care Turcia fabrica avioane F-16 sub licenta(cite vor ei …si 3486 buc. daca vor).

 3. Dani says:

  Stai linistit ca ruginele astea de F-16 pentru Romanistan vor costa triplu ca unele noi.oOricum sunt depasite si alea noi de 30 de ani

 4. copilotul says:

  americanii nu au fost surprinsi – ca nu sunt nebuni si nici absurzi – au incercat si ei sa vanda dar cred ca ar fi fost “surprinsi” mai degraba daca cehii luau vechituri in loc de avioane noi.

  si uite un articol chiar de pe acest site, americanii le ofera cehilor gratuit suportul pentru rachete Amraam pentru avioanele Gripen.

  http://militar.infomondo.ro/actualitate/programul-gripen-din-cehia-este-sustinut-de-sua.html

  Programul Gripen din Cehia este susţinut de SUA

  Guvernul ceh a decis semnarea unui nou contract privind furnizarea de rachete aer-aer cu raza medie AMRAAM, prin care SUA va continua, pentru încă patru ani, să susţină din punct de vedere logistic sistemele de arme ale avioanelor de luptă JAS 39 Gripen, utilizate de armata cehă.

  Piloţii cehi folosesc sistemul AMRAAM înca din 2005, când a fost semnat contractul iniţial.

  Contractul nu necesită fonduri din bugetul de stat sau din cel al Ministerului Apărării. Suportul logistic pentru sistemele de rachete utilizate de Gripen este asigurat de Statele Unite ale Americii.

  Ministerul Apararii din Cehia va plati doar pentru transportul, în şi din SUA, a componentelor reparate şi care aparţin aviaţiei cehe. Ministerul ceh al Apărării îşi propune să cheltuie două milioane de coroane pe an în acest scop.

  Contractul inter-guvernamental a fost semnat pentru prima dată acum şase ani. Potrivit contractului, Republica Cehă a primit 24 de rachete ghidate, două rachete de antrenament şi materiale logistice pentru întreţinerea, repararea şi operarea sistemelor de ghidare.

  Contractul includea şi antrenarea militarilor cehi şi furnizarea de suport tehnic pentru operarea sistemului. Valabilitatea contractului iniţial a expirat la sfârşitul anului trecut.

 5. E durere says:

  Da da Cehia e tara nu colonie tip gulag al perciunatilor ca noi romanii cu guvernator impus de altii .Noi suntem iobagii omenirii..