Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Cehia: pe lângă avioane Gripen noi s-a ales şi cu investiţii de peste 1 miliard de euro

JAS 39 Gripen aparţinând Forţelor Aeriene cehe

În raportul anual al Companiei suedeze Saab în care sunt prezentate rezultatele programului de offset Gripen din Republica Cehă pentru anul 2011, se arată că programul de offset oferit Republicii Cehia pentru achiziţia a 14 avioane JAS 39 Gripen  este în valoare de peste 1 miliard de euro şi 100% din valoarea offset-ului este livrat înainte de termen.

Raportul, care a fost aprobat de Ministerul ceh al Apărării, documentează îndeplinirea programului de cooperare industrială care însoţeşte leasing-ul celor 14 avioane de luptă Gripen oferite Cehiei de către Guvernul suedez.

Repere ale anului 2011:

•    Valoare cumulată de peste 1 miliard de euro livrată până în decembrie 2011;
•    100% din valoarea offset-ului livrat înainte de termen;
•    Îndeplinirea obligaţiilor de offset indirect;
•    Obligaţiile de offset direct legate de industria aeronautică şi de apărare vor fi îndeplinite conform programului până în 2014;
•    Tranzacţiile din cadrul programului de offset derulate în 2011 s-au ridicat la valoarea de 73,1 milioane de euro;
•    O nouă componentă a programului de offset a fost implementată în 2011 – Saab a achiziţionat activele E-COM;
•    49 de tranzacţii înregistrate în cadrul programului de offset Gripen pâna la 31 decembrie 2011.

„Suntem foarte încântaţi să anunţăm livrarea înainte de termen a valorii totale a obligaţiilor de offset din cadrul programului de offset Gripen. Un element special al programului de offset Gripen din 2011 a fost achiziţia de către Saab a activelor E-COM, un producător de simulatoare virtuale cu sediul în Slavkov. Saab este bucuroasă să îşi extindă afacerile în Republica Cehă şi în ceea ce priveşte producţia de simulatoare”, a declarat Bengt Littke, director al programului Gripen în Republica Cehă.

„Programul de offset Gripen este unul dintre cele mai importante şi de succes programe desfăşurate sub egida Ministerului Apărării. Rezultatele acestui program au fost prezentate de Ministerul Apărării comisiei parlamentare pentru supravegherea achiziţiilor pe 3 aprilie 2012 şi au fost foarte bine primite de membrii Parlamentului şi de reprezentanţii Ministerului Industriei şi Comerţului”, a declarat Col. Ing. Pavel Bulant, director al diviziei de armamente din cadrul Ministerului ceh al Apărării.

Despre programul de offset Gripen în Republica Cehă:

Scopul companiei Saab a fot de a crea programe de offset care să contribuie pe termen lung la situaţia economică a partenerilor săi din domeniul militar şi civil.

Programul de offset din Republica Cehă se angajează să livreze acestei ţări 130% din valoarea totală a contractului de leasing pentru avioanele de luptă Gripen, adică offseturi de aproximativ 1 miliard de euro (25.5 miliarde de coroane cehe).

Acordul de offset necesită livrarea de offset direct de minimum 20% din valoarea totală a acordului (offset-ul direct se referă la tranzacţiile efectuate în industria aeronautică, de apărare şi de securitate).

Programul de offset se desfăşoară în perioada 14 iunie 2004 – 31 decembrie 2014.

Toate aspectele programului de offset sunt reglementate de acordul privind programul de cooperare industrială, un contract bilateral încheiat între Gripen International şi Ministerul ceh al Apărării.

Legislaţia de offset din Republica Cehă se aplică sub forma Decretului nr. 19/2010 emis de Ministerul Industriei şi Comerţului. Ministerul Apărării are ultimul cuvânt în ceea ce priveşte decizia de a aproba sau a respinge operaţiunile de offset din cadrul programului.

Ministerul Industriei şi Comerţului este administratorul şi garantul tehnic al programului de offset, împreună cu comisia multi-ministerială de offset. În conformitate cu condiţiile contractuale, programul de offset este supus unor audituri anuale independente.

Gripen International mai desfăşoară programe de offset (cooperare industrială) şi în Africa de Sud şi Ungaria.

Date despre programul Gripen oferit Cehiei în anexă.

Offset Gripen program for Czeck Republic

Nota:  Gripen este un avion de luptă  care utilizează cele mai noi arme şi tehnologii pentru îndeplinirea unei game largi de misiuni, cum ar fi aer-aer, aer-sol şi misiuni de recunoaştere. În prezent, Gripen este operaţional în cadrul Forţelor Aeriene din Suedia, Republica Cehă, Ungaria, Africa de Sud şi Thailanda. De asemenea, Empire Test Pilots’ School (ETPS) din Marea Britanie utilizează Gripen ca platformă avansată de zbor pentru piloţii de încercare din întreaga lume. Gripen a mai fost selectat şi de Elveția ca viitor avion de luptă multirol. Gripen este complet compatibil cu standardele NATO.

Gripen International mai desfăşoară programe de offset (cooperare industrială) şi în Africa de Sud şi Ungaria.

Etichete: , , , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “Cehia: pe lângă avioane Gripen noi s-a ales şi cu investiţii de peste 1 miliard de euro”

 1. karel knape says:

  Dinspre Strada Izvor nr. 110, fost 3-5, vin veşti bune. Edificiul antinaţional al „băieţilor deştepţi” din MApN a început să se clatine, se clatină în draci. „Băieţii deştepţi” sunt în alarmă de gradul zero. Cel mai „deştept” dintre ei, generalul Infractorian Spusu, nu se mai află la cârma celei de-a patra categorii de forţe ale Armatei, „categorie” de forţe special creată pentru el de către generalul de injustiţie Gabriel Mafiotovici Gobrea. Salut gestul liderului ministerial al Apărării şi sprijinul acordat acestuia de către liderul militar al Armatei, dar nu trebuie să ne oprim aici. Cazul „General Infractorian Spusu” trebuie lămurit în toate componentele şi dimensiunile sale morale, instituţionale şi infracţionale. Ştiu, înţeleg acest intermezzo strategic prin care a fost lăsat să respire, până dă grâul în copt, la comanda unei structuri despre care distinsul escroc nu ştie absolut nimic. Trebuie să aflăm cum de a fost posibil ca un agramat care nu ştie să citească nici măcar după dictare(sic!), un hoţ şi un şnapan ordinar, un derbedeu cum rar găseşti în cartierele cele mai famate ale societăţilor decăzute, cu şcoli cumpărate pe la colţurile de stradă ale tranziţiei, a obţinut cea dintâi stea de general la vârsta la care Prinţul William, Duce de Cambridge, nu este nici măcar căpitan, Prinţul având instruire militară pe bune, în şcoli pe bune, mâncând instrucţie de l-au găsit Aghiuţă şi toate rudele sale.
  Apoi, trebuie să ştim, cât mai neromanţat cu putinţă, mai întâi şi mai întâi,
  Cum:
  • acest derbedeu a reuşit, de la gradul de locotenent-major, să obţină toate gradele la excepţional, călcându-se în picioare orice normă posibilă, a oricărei lumi posibile?
  • acest escroc notoriu a obţinut titlul de doctor în ştiinţe militare, el nefiind în stare de cea mai simplă judecată militară, trecută peste frontierele plutonului de deservire agrozootehnică?
  • acest anacolut ordinar a obţinut rangul de profesor universitar, ipochimenul nefiind capabil nici măcar să dibuie subiectul în propoziţia, extrem de complexă pentru cultura sa, „Eu mănânc.”?
  • acest borfaş a îmbârligat, vreme de 20 de ani, toţi liderii ministeriali, dar şi militari, ai instituţiei, indiferent dinspre ce culoare politică veneau primii sau din ce armă cei din urmă?
  • acest agramat şi tupeist fără egal a apărut pe coperta mai multor lucrări, una dintre acestea, trebuia să se întâmple, fiind şi premiată, evident în conclavul masturbator intelectual al instituţiei?
  • acest rar exemplar de nesimţire, avariţie şi jigodism, a ajuns să controleze economic mai bine de jumătate din Armată, dementul afirmând, nu de puţine ori, că obiectivul lui este să ajungă şef al SMG?
  Răspunzând acestor întrebări, şi nu numai, vom ajunge, poate, la concluzia că sistemul este bolnav. Nu, sistemul nu a fost şi nu este bolnav, au fost „bolnavi”, cu unele excepţii, nesemnificative în calea ascensiunii acestui escroc, fiecare în felul poftei sale hămesite, ce-i care l-au condus. Aş spune şi altceva: aceste lichele, băieţii deştepţi, nu au îmbolnăvit, nu au reuşit să îmbolnăvească sistemul; au ţinut, însă, părţi ale acestuia într-un prizonierat de tip medieval, strangulându-i funcţia reproductivă, anchilozându-i grav verticalitatea instituţională, compromiţându-i şi sabotându-i potenţialul creator şi demoralizându-l până la limita periculoasă a supravieţuirii. Răspunsurile ne vor îndrepta, invitabil, degetul arătător către unii sau alţii, dar nu spre târzii şi inutile acuze sau reproşuri. Vrem să ştim, pentru ca un asemenea caz, „cazul general Infractorian Spusu”, să nu se mai repete, indiferent de nivelul de escaladare şi „împlinire” instituţională.
  Acum, aflăm şi noi de pe unde putem, generalul de carton Infractorian Spusu bate disperat pe la uşile celor pe care i-a „sponsorizat”, dar aceştia nu şi-l mai amintesc, habar nu au cine este acest gunoi al creaţiei submilitare. Dar golanul nu stă cu mâinile în sân, a scos la bătaie dovezile, probele, instrumentele de şantaj, mizând în special pe „probele” culese din locaţiile în care mai-marii de tot felul, şi ei băieţi deştepţi, se întâlneau în discrete şedinţe de lucru şi analiză extraconjugală, în compania unor doamne din înalta societate de consum.
  Cum de a fost posibil un asemenea afront la adresa istorică a condiţiei militare naţionale? Cam ştim răspunsul, de fapt detalii ale răspunsului care nu au putut fi ascunse bunului simţ colectiv şi percepţiei sale discrete. Dar, axiomatic, neangajându-ne în detalii specifice şi elemente de folclor, răspunsul ar fi acesta: Au pus botul! Toţi cei care i-au asigurat ascensiunea şi protecţia au pus botul, domnilor! Cunoscând îndeaproape, uneori periculos de îndeaproape(!), evoluţia acestui gunoi, eram convins, fapt afirmat public în mod repetat, că generalul Infractorian Spusu îşi va rupe gâtul numai atunci când la conducerea instituţiei va veni cineva care nu va pune botul. Am aşteptat cam mult, dar a venit! Nu este suficient, însă. Trebuie extirpaţi sistemului şi „băieţii băiatului deştept”. Dar ce-mi este dat să aud? Aud, bunăoară, că un băieţică, crescut după asemănarea întocmai a pungaşului, tânjeşte din răsputeri să îi ia locul. Zău, nu-mi vine să cred! Măi, băieţică, măi nebunaticule, tu chiar te-ai zăpăcit personal? Ţi-a luat scumpa noastră irealitate şi puţintica minte pe care o ai şi pe care nu vrei s-o arăţi nimănui? Cum se poate una ca asta? Ai uitat chiar atât de repede că ai fost, la birou, mâna dreaptă a escrocului, iar la budă mâna lui stângă? Ai uitat, prostuţule, stai, cum îţi zice, am uitat, ba nu, Sclava Isaura, că la semnătură te băga doar pe tălică? Ia vezi, potoleşte-te că punem carandaşul pe matale şi, apoi, în acordurile muzicii reprezentative, te băgăm în costum de ceremonie la Legea 18, revăzută şi adăugită şi n-o să-ţi fie bine, măi pierdutule! Ştim, te-ai lăudat peste tot, 24 din 24, că dacă vine ministru consăteanul tău, vei trăi de-adevăratelea visul ce-ai visat. Mă zăpăcilă, tu chiar nu înţelegi că s-a schimbat ceva în Ţara asta a noastră? Că pungaşii, infractorii şi escrocii au de ales, unii la puşcărie, alţii la brutărie? Că în chestiuni de verticalitate, moralitate şi dreptate ministrul de-acum n-are, mamă, n-are tată, n-are consăteni? Hai, că m-ai enervat, a început să-mi fie cald, rău de tot!

  Cine va urma dintre băieţii deştepţi? Nu sunt puţini, îi cam ştie lumea, se ştiu şi ei, iar eu nu vreau să influenţez dispreţul popular, doar, ca bun cetăţean, îl întreţin şi, după puterile mele, îl potenţez(!). Răsfoiesc dosarele băieţilor deştepţi. Dacă ar fi după mine, mâine, ca să le oferim o bucurie, totuşi, la o prăjină de la răsăritul Soarelui, le-aş pune la toţi deodată legea de gât, dar am oleacă răbdare. Mă uit în fişele lor antropologice şi îmi încolţeşte o ideea: să cadă prin „tragere la sorţi”, bine organizată (ca la 6 din 49!), alegându-i după înălţime, înălţimile trupurilor lor, îmbuibate de fărădelegi de tot felul, fiind cuprinse între 1,58 şi 1,94. Metoda se numeşte „Alegerea dirijat-întâmplătoare, după înălţime şi rol, a băieţilor deştepţi din MApN”. Ce ziceţi?

  Ca bun român, îi doresc generalului Infractorian Spusu viaţă îndelungată, multe sute de ani de puşcărie, dintre care toţi anii care depăşesc potenţialul său biologic să îi petreacă împăiat sau în formol, într-o închisoare de minimă securitate.

  Doamne ajută!
  Colonel(r) Costinel Petrache
  P.S. În vederea editării lucrării „Generalul Infractorian Spusu între funcţia de patru stele şi închisoarea de cinci stele”, aştept „povestirile” voastre!
  fratilaaaaaaaaaaaaa…..unde esti fratzila????????????????????