Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Cehia, Ungaria, Slovacia şi Polonia au decis să înfiinţeze o structură militară comună

Tarile memebre ale Grupului de la Visegrad - harta wikipedia

În cadrul unei reuniuni a ministrilor Apărării din ţările membre ale Grupului de la Visegrad (V4) – Cehia, Ungaria, Slovacia si Polonia, miniştrii apărării ai acestor state au decis să creeze o structură militară comună, de nivel tactic (battle group) sub coordonarea Poloniei.

Structura militară va deveni operaţională în prima jumătate a anului 2016. Toate costurile vor fi împărţite între ţările membre, iar alte detalii vor fi examinate cu ocazia reuniunilor, în conformitate cu procedura de lucru.

A fost luată în discuţie şi invitarea Ucrainei în cadrul aceste structuri, nefiind luată o decizie în acest sens.

Miniştrii apărării au stabilit că militarii din statele membre V4 vor participa la exerciţii comune, sub auspiciile Forţei de răspuns a NATO, primul astfel de exerciţiu urmând a avea loc în Polonia, in 2013.

Centrul de studii de securitate Stratfor previzionase că ameninţarea unei Rusii mai active în fostele state comuniste va determina ţările membre V4 să colaboreze mai strâns în domeniul militar.

Grupul de la Visegrad a fost creat iniţial pentru a ajuta statele din Europa Centrală în procesul de tranziţie spre democraţie şi capitalism, scopul comun fiind aderarea la Uniunea Europeană şi la NATO. Odată cu revigorarea activităţii Rusiei în fosta sa sferă de influenţă, şi în mod special după intervenţia din Georgia, în 2008, coroborată cu demonstraţiile repetate ale Moscovei nu va ezita să utilizeze exporturile de resurse energetice în scopuri politice, V4 a revenit in actualitate.

Toate cele patru state consideră că o alianţă europeană de securitate combinată cu o prezenţă puternică a Statelor Unite este preferabilă oricărei alianţe regionale.

sursa: STRATFOR; HotNews

Etichete: , , , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.