Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Cei 5 ofiţeri cercetaţi pentru fapte de corupţie au fost demişi

Urmare a admiterii recursului declarat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus, în seara zilei de 20 decembrie, arestarea preventivă a 5 ofiţeri cercetaţi pentru fapte de corupţie.

Începând cu aceeaşi dată, potrivit prevederilor art. 89 din Legea nr. 80/1995 privind Statutul cadrelor militare, ministrul Apărării naţionale a ordonat suspendarea din funcţie a cadrelor militare care au fost arestate preventiv, se arată în comunicatul de presă al MApN.

Pe timpul suspendării din funcţie, aceştia nu beneficiază de niciun drept din partea Ministerului Apărării Naţionale.

Completul de cinci judecători al instanţei supreme a dispus, în seara zilei de 20 decembrie, arestarea preventivă pentru 29 de zile a generalului de brigadă Marian Ion, adjunct al şefului Direcţiei de Management şi Resurse Umane din Ministerul Apărării Naţionale (MApN), a generalului maior Mihai Chiriţă, şef al Direcţiei de Instrucţie şi Doctrine din cadrul Statului Major General al MApN, a colonelului Vasile Belciug, fost comandant al Şcolii de aplicaţii pentru unităţi de luptă “Mihai Viteazu” Piteşti şi fost comandant al garnizoanei Piteşti, a locotenent-colonelului Dan Costel Crăciuneanu, şeful Biroului Informare-Recrutare din cadrul Centrului Militar Judeţean Ilfov şi a maiorului Crinu-Ionuţ Onel, din cadrul Şcolii de aplicaţii pentru unităţi de luptă “Mihai Viteazu” Piteşti.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari, au început cercetarea penală după cum urmează:

– generalul maior Mihai Chiriţă, acuzat de instigare la fals intelectual, în formă continuată (20 de acte materiale), instigare la uz de fals, în formă continuată (20 de acte materiale), instigare la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată (20 de acte materiale) şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, se arată într-un comunicat de marţi al DNA;

– generalul de brigadă Marian Ion,acuzat de instigare la fals intelectual, în formă continuată (38 de acte materiale), instigare la uz de fals, în formă continuată (38 de acte materiale), instigare la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată (38 de acte materiale), asociere pentru săvârşirea de infracţiuni şi complicitate la trafic de influenţă, în formă continuată;

– locotenentul-colonel Dan Costel Crăciuneanu, cercetat pentru instigare la fals intelectual, în formă continuată (8 acte materiale), instigare la uz de fals, în formă continuată (8 acte materiale), instigare la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată (8 acte materiale) şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni şi trafic de influenţă, în formă continuată (8 acte materiale);

– colonelul Vasile Belciug, acuzat în acelaşi dosar de instigare la fals intelectual, în formă continuată (16 de acte materiale), instigare la uz de fals, în formă continuată (16 de acte materiale), instigare la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată (16 de acte materiale), asociere pentru săvârşirea de infracţiuni şi trafic de influenţă;

– maiorul Crinu-Ionuţ Onel, cercetat pentru instigare la fals intelectual, în formă continuată (8 acte materiale), instigare la uz de fals, în formă continuată (8 acte materiale), instigare la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată (8 acte materiale), asociere pentru săvârşirea de infracţiuni şi trafic de influenţă, în formă continuată (8 acte materiale).

Sursa: comunicat al MApNMEDIAFAX

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

19 Responses to “Cei 5 ofiţeri cercetaţi pentru fapte de corupţie au fost demişi”

 1. Copernic says:

  Este posibil ca dupa acestia sa urmeze si altii pentru ca aceste cazuri nu sunt izolate. probabil ca sectorul vizat este cel al lantului decizional si executiv privind selectia pentru plecarea in misiuni in teatre sau ca observatori ONU. Nu sunt scutite nici examenele la UNAP si academiile categoriilor de forte. Multi stiu dar tac. Pentru ce? Pentru ca unii sa isi faca plinul prin dezonorarea uniformei si armatei?
  Daca s-ar fi mentinut pensiile de serviciu si legea ar fi precizat ca anumite incalcari ale legii sunt pedepsite cu pierderea dreptului de pensie poate s-ar fi facut curatenie si dupa cateva exemple ar fi disparut tarele structurii.
  Acest argument adaugat la privatiunile cae te scot la pensie handicapat dpdv al capacitatii de porni o afacere, de a avea o pozitie intr-un partid, de a nu ramane incastrat in viziunea rigida a structurii baate pe ordine si regulamente, ar fi trebuit uzitat de SCMD si ANCMRR. In schimb aceste organizatii au lansat argumente care au initiat ironii si au radicalizat si mai mult o parte a societatii probabil aceeasi care ne denumea APV isti inainte de 1989 si nu a raliat structurile armatei desi stiau ca sunt mai bine platite decat media salariatilor.

 2. Schwartzkopff says:

  Sa asteptam verdictul justitiei. Pana atunci pentru mine acesti oameni sunt nevinovati.
  In tara cu sute de obiective falimentate de politicieni verosi si valorificate in interes propriu sau de partid, in tara in care sunt oameni mai presus de lege (vezi cazurile Nastase si recent Ridzi), arestam soldati. Si pentru ce? pentru presupuse gainarii. Rusinos.

 3. Bure Bista says:

  Luni seara a fost interesant cand s-a comunicat stirea arestarii celor 5.

  Ei vinovati de un prejudiciu de aproximativ 70.000 de euro, apoi Gratiela Iordache (PDL) secretar de stat la finante prejudiciu de 40 milioane euro si senatorul PDL Banias prejudiciu 60 milioane euro.

 4. Marlon Juvet says:

  @Skwartzkopff: parca acu’ cateva luni erati mai radical, ce s-a intamplat intre timp? Intreb si io…

 5. N_V.CINCU says:

  @SCHVART…..gainarii ai?cu deastea se ocpa generalii-mare rusine.

 6. OCVST= Badescu C says:

  Asa cum am mai spus, lucrurile pentru care sunt acuzati ofiterii se fac de mult in armata. Nu stiu daca sunt vinovati sau nu, pentru mine e surprinzator ca abia acum apar acuzatii pentru astfel de fapte. Admiterile in Academia Militara, UNAP, academiile categoriilor de forte, scolile de aplicatie pentru cursurile de cariera etc sunt cunoscute de militari. Au apelat prea multi la pile ca sa mai poata fi obiectivi. Dar sa stiti ca mai sunt si oameni in invatamant care doresc sa fie cinstiti… si din pacate nu ii apara nimeni. Revin la BIA nr. 8/2009 unde toate lucrurile anacronice din armata au fost trecute in revista, inclusiv filiera indirecta. Fara niciun ecou.
  Va invit pe sgl.ro sa subscrieti la schimbarea mentalitatii in Romania. Chemarea de acolo am afisat-o pe masini. Nu este mare lucru, dar trebuie inceput cumva.

  Craciun fericit la toata lumea!

 7. Altfel says:

  Marsaviile trebuie sanctionate, indiferent daca sunt de 3 lei sau 3 milioane, indiferent daca sunt comise de caporali, generali, de ministri sau de gainari. Pe mine ma deranjeaza faptul ca acest kk-nar de fanfarone, impardonabil pus ministru la aparare, se foloseste de o prevedere a Legii 80/95 lege in care ei isi baga picioarele dupa cum vor. Adica, atunci cand le convine o folosesc ca atare, cand nu le convine o coreleaza cu orice, inclusiv cu legea viermilor de matase, ca sa nu respecte prevederile referitoare la drepturi. Cei care procedeaza asa sunt MAI VINOVATI si MAI CULPABILI decat toti hotii la un loc!
  Si o ultima observatie-NICI un subordonat nu s-ar deda la marsavii, daca ar vedea un om integru in seful lui!

 8. sejc says:

  mai vasile cincu mi se pare mie sau mirosi a ramnicu sarat.

 9. eu says:

  DOMNULE BUREBISTA
  Eronata abordare. Total eronata. Gratiela Iordache (apreciez ca esti fan Gadea et comp.) a delapidat 40 mil. euro, conform celebrei taraturi prin paturile cui o primeste / Olguta Vasilescu. Cei doi generali (am senzatia ca general nici macar nu este grad militar, ci o demnitate a statului roman) au intins mana a spaga, a cersetorie, a promiscuitate in fata celor care, in caz de ceva rau, ar fi mers la moarte pentru noi, pentru ei, pentru ei insisi.
  Trimiti un debil in scoala, ii iei banii, ii aranjezi apoi plecarea in misiuni afara de unde culegi alte roade si … feri sfantul mergi cu el sa aperi independenta tarii…hai las-o. Si chiar vorbim de tara asta, care pe unii inca ne doare, indiferent de cine-i momentan condusa. Gandeste-te ca nu poti trimite o cireada de vaci la pasune avand in frunte un paun sau o garoafa, ci tot un bou sau boi. Asa ca…dincolo de demnitate (slava domnului au salarii gheneralii astia) este grotesca, jegoasa, mizerabila maniera de a-si rotunji veniturile. Luand spaga de la niste indivizi care, dupa materia cenusie pe care o au, nu pot accede niciodata intr-o structura militara. Asa ca…dam inainte. Aducem prosti in minister, suntem condusi de infractori, iar noi vrem sa ajungem, unde ? Termina domnule Bure Bista. Gratiela Iordache se implica pe ea. Retardatii astia 2 (oho …si cati mai sunt ) ne murdaresc pe toti si, multi dintre noi, nu merita asta. Mi-e jena sa te aud si sa ma gandesc ca esti sau ai fost militar. Sa-ti fie rusine, individule

 10. EU AM SCRIS... says:

  PE a MATII.CE TOT AI TU CU ARMATA.Cu… limbaj temperat AIA DE IORDACHE ESTE SECRETAR DE STAT.DE LA GENERAL LA SECRETAR DE STAT E CALE LUNGA.ADICA AIA FURA ZECI DE MILIOANE SI GENERALUL PRINDE SI EL CITEVA ZECI DE MII.EU NU SUSTIN CA GENERALUL TREBUIE SA PRIMEASCA SPAGA DAR O CU… SECRETAR DE STAT ARE DREPTUL?PAI ASTA E NUMITA POLITIC,FACE PARTE DIN PARTIDUL LUI BASESCU SI DECI IN CONCLUZIE TREBUIE SA FIE MAI CURATA NU?CE TOT II PUI PALMA LA C… .VOI AVETI DREPTUL SA FURATI CA SUNTETI POLITICI IAR ALTII NU AU VOIE SA FURE CA DE EI SUNT MILITARI,MAGISTRATI,PREOTI,PROFESORI ETC.HOTII AU INCEPUT SA ACUZE PE ALTII CA SUNT HOTI?

 11. eu says:

  pentru eu am scris
  Ba chiar sunt militar. Care-i problema ? Iar tu … un retard. Aia a fost numita politic ca sa fure, asa cum au furat toti de 21 de ani incoace. Si tot la ei, la cei …politici, le-au curs balele coloneilor pentru a se face ghenerali, pentru a fi mai sus, pentru a fura mai mult, pentru a lua spaga din toate partile. Societatea este bolnava – adica asa cum exact esti si tu, dar noi, militarii astia umili, meritam un semn de respect din partea celor care zic ca ne conduc. Tie nu ti-e rusine sa iesi pe strada zilele astea… limbaj temperat ?

 12. popescu says:

  era imposibil ,ca pe langa lichelele politice care au compromis onoarea si demnitatea Romaniei prin nenumarate acte de coruptie si nu numai ,sa nu apara si lichele militare ,lingai ,tradatori si corupti ,slugarnici care ,desi in 1989 erau pititi prin birouri ,foarte repede si incredibil ,au fost avansati ;ii cunosc pe toti acestia si mai sunt ;in timp ce cadrele militare in rezerva lupta sa salveze onoarea si demnitatea militara in fata unui guvern impostor ,unele cadre militare active se ocupa cu…,problema este veche si nu suporta comparatie cu alti hoti care au dat tunuri de milioane de euro ,este vorba de principiu ,strctura si institutie .La inchisoare pe viata !

 13. eu says:

  corect domnule popescu
  Ne-a caracterizat (sau ar fi trebuit) si ne caracterizeaza (sau ar trebui) onoarea, demnitatea, modestia, eleganta, acribia si orice altceva vreti. Nimic, dar absolut nimic, pe lumea aceasta nu ar trebui sa dea dreptul unui militar sa se comporte ca un birjar. Vocatia aceasta (este, in opinia mea, mai presus de o meserie) este unica si este doar a unora…indiferent daca ei sunt subofiteri, ofiteri sau generali. A murdari constiinte pentru 30 de arginti mi se pare a fi o blasfemie. Chiar daca orice pe aceasta lume are un pret (cel putin asa se spune), constiintele nu pot fi cumparate, coloana vertebrala nu poate fi cumparata, dreptul de a avea dreptate si un somn linistit nu poate fi cumparat. Iar, mai presus de toate, doar aceasta ne-a mai ramas – onoarea. Am uns-o si pe aceasta cu rahat (e drept, rahat de general cu 2 stele – adica nobil cum s-ar zice). sa ne fie rusine, iar mie unuia mi-e scarba ca am avut un asemenea sef. Poate reusesc sa culeag[ pe toti…din 93 de functii de general avea sanse sa mai ramanem cu 3-4 generali activi. Restul ? Nicio problema … oricum sunt un fel de balast. Credeti ca pierdem ceva ?! Va spun sigur ca nimic. Indivizii astia cu stele oricum nu pot da comanda, celebra in armata, – fi chiar penibil

 14. eu says:

  comanda era – faceti ca mine

 15. Schwartzkopff says:

  pentru eu,
  “Si chiar vorbim de tara asta, care pe unii inca ne doare”, esti tare.

 16. STOPS says:

  EU!!!
  Spune dom-le clar ce vrei cu rahatu … ala , uita-te in carnetul tau PCR si zi-ne data intrarii … restul il anlizam noi dpdv.MIL!!

 17. eu says:

  pentru stops
  Ha…ha…ha… am varsta la care, nici sa fi vrut, nu puteam fi nici macar UTC-ist, dar imi plac grohaitori ca tine care, dupa ce au pupat in dos regimul trecut, au trecut la supt in regimul prezent. La mai mare. La fel au ajuns si cei 2 puscariabili. Intai pupat, apoi supt. Succesuri, individule.

 18. eu says:

  tot pentru stops
  Nu-i caracteriza pe toti prin prisma a ceea ce ai facut tu … ai dat cu ciocul la organ, ai dat cu ciocu la C.I.-stul liceului sau scolii militare, ai trecut la lins talpile celor care au urmat… Nu toti avem sansa de a fi dupa chipul si asemanarea domnului. Lasa. Poti sa taci. Dar daca stii ca esti infect sau infectat dpdv (cum iti place sa spui) al constiintei abtine-te. Oricum, intr-un moment sau altul al vietii, mai devreme sau mai tarziu, vei ramane sa discuti doar tu cu tine insuti. Exista sansa sa sucombi atunci din cauza sentimentului de voma pe care-l vei avea referitor la propria-ti persoana. Si este penibil sa te ineci cu propria voma. In rest…Mai bine taci, decat sa latri aiurea.

 19. alin says:

  cand oare vom reusi sa discutam fara sa ne improscam cu invective?
  Este motivul pentru care multi oameni prefera sa evite intrarea in dialog cu oameni ca voi.