Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Cei care au împlinit 18 ani – ar putea fi amendaţi dacă nu se prezintă la centrele militare de recrutare

Senatorii au adoptat, pe 25 octombrie, de Ziua Armatei, un proiect de lege care prevede sancţionarea cu amendă între 100 şi 300 de lei a bărbaţilor români care nu se prezintă, în şase luni de la împlinirea vârstei de 18 ani, la centrele militare pentru luarea în evidenţă şi consemnarea opţiunilor privind îndatoririle militare.
În prezent, Legea 395/2005 nu conţine prevederi privind sancţiunile care trebuie să fie aplicate persoanelor care nu se prezintă la centrele de recrutare.

De asemenea, potrivit unei alte prevederi adoptate de senatori, cetăţenii români, bărbaţi, care au împlinit vârsta de 18 ani după data de 1 ianuarie 2007 şi nu s-au prezentat la centrele militare, vor avea obligaţia ca, în termen de şase luni de la data intrării în vigoare a legii, să se prezinte la centrele militare numai pentru luarea în evidenţă militară.

Legea mai stabileşte că nerespectarea acestei prevederi este considerată contravenţie şi va fi sancţionată cu amendă cuprinsă între 100 şi 300 de lei.

În expunerea de motive, Executivul explică propunerea de introducere în lege a sancţiunii cu amenda prin faptul că în lipsa acestei prevederi în ultimii doi ani numărul tinerilor care s-au prezentat efectiv la centrele militare a fost mult mai mic decât numărul tinerilor care aveau această obligaţie legală.

Sursa: MEDIAFAX

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

5 Responses to “Cei care au împlinit 18 ani – ar putea fi amendaţi dacă nu se prezintă la centrele militare de recrutare”

 1. Gogu says:

  Dar de ce sa se prezinte la o institutie odioasa, formata din nesimtiti si imbuibati, inutila, fiindca nu avem dusmani, desconsiderata de o natie intreaga, incepind cu capetele ei luminate de la Cotroceni si Victoria ?!

 2. Gogu Deresu says:

  Cine aude intr-o tara a surzilor? Urlam precum cainii la Luna …

 3. parere personala says:

  Nimic nou sub soare….”baietii veseli” din Senat au rezolvat toate problemele si pt ca nu aveau ce urmari live pe net si-au aplecat privirile,obosite de atata “creatie benefica”pt tara,asupra tinerilor ce au implinit 18 ani.
  Bine ca nu au adoptat o noua taxa….. taxa pe varsta.

 4. Valentin says:

  O noua gaselnita a ciumei portocalii,pentru a mai aduce bani la buget…Mizeaza pe faptul ca tinerii nu se vor prezenta,din diverse motive (neinformare,lipsa spiritului civic,dezinteres,etc),dar sunt o viitoare ,,vaca de muls”.Amenda, cuprinsă între 100 şi 300 de ron , nu-i chiar simbolica…Daca tanarul nu are parinti/rude, sursa de venit si nu plateste amenda ce se intampla?Face puscarie sau primeste ordin de incorporare(via T.O. Afganistan)?

 5. constantin says:

  Prostie tipic romaneasca, in loc sa se solicite baza de date a serviciului de evidenta a persoanei sau sa se dispuna interconectarea bazelor de date obliga lumea sa cheltuie bani si sa piarda cel putin o zi in orasul capitala de judet, fiindca odata ajunsi la centrul militar acolo NU SE INTAMLA NIMIC.